Σκληροθεραπεία: Εξαφανίζει τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες

Home ΥΓΕΙΑ Σκληροθεραπεία: Εξαφανίζει τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες
kirsoi

Η σκληροθεραπεία χρησιμοποιεί ενέσεις από μια πολύ λεπτή, λεπτή βελόνα για να βελτιώσει την αισθητική εμφάνιση των ευρυαγγειών, να θεραπεύσει τους μικρούς κιρσούς στα πόδια και να ανακουφίσει τα συναφή συμπτώματα, όπως ο πόνος, το κάψιμο, το πρήξιμο και οι κράμπες. Κάθε συνεδρία θεραπείας τυπικά οδηγεί στην εξάλειψη του 50 έως 80% των φλεβών που εγχύθηκαν με ένεση, σύμφωνα με το άρθρο Radiology Info.

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν υπάρχει πιθανότητα να είστε έγκυος και συζητήστε τυχόν πρόσφατες ασθένειες, ιατρικές καταστάσεις, αλλεργίες και φάρμακα που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών συμπληρωμάτων και της ασπιρίνης. Μπορεί να σας συμβουλεύσει να σταματήσετε να παίρνετε ασπιρίνη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), συμπληρώματα σιδήρου ή αντιπηκτικά αρκετές ημέρες πριν από τη διαδικασία. Μην εφαρμόζετε λοσιόν στα πόδια σας πριν ή μετά τη σκληροθεραπεία. Αφήστε τα κοσμήματα στο σπίτι και φορέστε φαρδιά, άνετα ρούχα. Δεδομένου ότι μπορεί να σας ζητηθεί να φορέσετε ρόμπα, μπορεί να θέλετε να φέρετε ένα σορτσάκι για να το φορέσετε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Τι είναι η σκληροθεραπεία των κιρσών και των ευρυαγγειών;

Η σκληροθεραπεία είναι μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των κιρσών και των ευρυαγγειών. Η διαδικασία περιλαμβάνει την έγχυση ενός διαλύματος απευθείας στις προσβεβλημένες φλέβες, προκαλώντας τη συρρίκνωσή τους και τελικά την εξαφάνισή τους.

Ποιες είναι μερικές κοινές χρήσεις της διαδικασίας;

Η σκληροθεραπεία χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της αισθητικής εμφάνισης των ευρυαγγείων και για την ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων που σχετίζονται με τις ευρυαγγείες, όπως πόνος, κάψιμο, πρήξιμο και νυχτερινές κράμπες. Αποτελεί την κύρια θεραπεία για τους μικρούς κιρσούς στα πόδια.

Πώς είναι ο εξοπλισμός;

Η διαδικασία χρησιμοποιεί μια πολύ λεπτή, λεπτή βελόνα για την έγχυση ενός αποστειρωμένου σκληρυντικού διαλύματος στις μικρές φλέβες.

Πώς λειτουργεί η διαδικασία;

Όταν το σκληρυντικό διάλυμα εγχέεται απευθείας στις ευρυαγγείες ή τους κιρσούς, ερεθίζει την επένδυση της φλέβας, με αποτέλεσμα να διογκώνεται και να κολλάει μεταξύ τους. Με την πάροδο του χρόνου, το αγγείο μετατρέπεται σε ουλώδη ιστό που ξεθωριάζει από το οπτικό πεδίο.

Πώς πραγματοποιείται η διαδικασία;

Woman lying with legs up against blue sky
Photo by Pexels

Αυτή η διαδικασία γίνεται συχνά σε βάση εξωτερικών ασθενών. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν εισαγωγή μετά τη διαδικασία. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν θα χρειαστεί να εισαχθείτε σε κλινική.

Χρησιμοποιώντας μια πολύ λεπτή βελόνα, ο επεμβατικός ακτινολόγος σας θα εγχύσει το διάλυμα διάλυσης των φλεβών στους κιρσούς και τις ευρυαγγείες. Καθώς η διαδικασία συνεχίζεται, θα αισθανθείτε μικρά τσιμπήματα βελόνας και ενδεχομένως ένα ήπιο αίσθημα καύσου. Ο αριθμός των φλεβών που αντιμετωπίζονται σε μία συνεδρία ποικίλλει και εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση των φλεβών.

Η διαδικασία συνήθως ολοκληρώνεται μέσα σε 30 έως 45 λεπτά.

Τι θα βιώσω κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση;

Μπορεί να νιώσετε μια αίσθηση κράμπας για ένα έως δύο λεπτά όταν εγχέονται μεγαλύτεροι κιρσοί.

Μετά τη θεραπεία θα σας δοθεί η οδηγία να φοράτε καλσόν στήριξης ή περιτυλίγματα για να «συμπιέσετε» τα αγγεία που έχουν υποστεί θεραπεία.

Μπορεί να εμφανίσετε ορισμένες παρενέργειες μετά τη σκληροθεραπεία. Οι μεγαλύτεροι κιρσοί που έχουν εγχυθεί μπορεί να γίνουν ογκώδεις και/ή σκληροί για αρκετούς μήνες πριν υποχωρήσουν. Μπορεί να εμφανιστούν ανάγλυφες κόκκινες περιοχές στα σημεία της ένεσης, οι οποίες θα πρέπει να εξαφανιστούν μέσα σε λίγες ημέρες. Μπορεί να εμφανιστούν καστανές γραμμές ή κηλίδες στο δέρμα στα σημεία της ένεσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εξαφανίζονται εντός 3 έως 6 μηνών, αλλά μπορεί να είναι μόνιμες σε ποσοστό περίπου 5% του χρόνου. Μπορεί να εμφανιστούν μώλωπες γύρω από το σημείο της ένεσης και μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες ή εβδομάδες.

Σε γενικές γραμμές, οι ευρυαγγείες ανταποκρίνονται στη σκληροθεραπεία σε τρεις έως έξι εβδομάδες και οι μεγαλύτερες φλέβες σε τρεις έως τέσσερις μήνες. Εάν οι φλέβες ανταποκριθούν στη θεραπεία, δεν θα επανεμφανιστούν. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστούν νέες φλέβες με την πάροδο του χρόνου και, εάν χρειαστεί, μπορείτε να επιστρέψετε για πρόσθετες ενέσεις.

Ποια είναι τα οφέλη και οι κίνδυνοι;

Οφέλη: Κάθε συνεδρία σκληροθεραπείας τυπικά οδηγεί στην εξάλειψη 50 έως 80% των φλεβών που εγχύθηκαν.

Κίνδυνοι: Οποιαδήποτε διαδικασία κατά την οποία διεισδύει το δέρμα ενέχει τον κίνδυνο μόλυνσης. Η πιθανότητα μόλυνσης που απαιτεί αντιβιοτική αγωγή φαίνεται να είναι μικρότερη από 1 στις 1.000.

Στους κινδύνους περιλαμβάνονται ο σχηματισμός θρόμβων αίματος στις φλέβες, σοβαρή φλεγμονή, ανεπιθύμητες αλλεργικές αντιδράσεις στο σκληρυντικό διάλυμα και τραυματισμός του δέρματος που μπορεί να αφήσει μια μικρή αλλά μόνιμη ουλή.