Ίνες ψύλλιου: Τι είναι και πως βοηθούν στην μείωση της χοληστερίνης και όχι μόνο!

Home ΥΓΕΙΑ Ίνες ψύλλιου: Τι είναι και πως βοηθούν στην μείωση της χοληστερίνης και όχι μόνο!
ines 1

Οι ίνες ψύλλιου είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή θεραπεία δυσκοιλιότητας όσον αφορά τα οφέλη για την υγεία. Η Keri Gans, RDN, σύμβουλος διατροφής και συγγραφέας του βιβλίου The Small Change Diet, εξηγεί στο Byrdie ότι πρόκειται για μια διαλυτή ίνα που προέρχεται από τους σπόρους του βοτάνου Plantago ovata και χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών εξηγεί ότι οι ίνες ψύλλιου κυκλοφορούν σε πολλές μορφές, όπως σκόνη, κόκκοι, κάψουλες, υγρό και γκοφρέτα. Συνήθως λαμβάνεται μία έως τρεις φορές την ημέρα, με δοσολογία που ποικίλλει ανάλογα με την κατάσταση, συχνά συνταγογραφούμενη από το γιατρό σας. Εάν λαμβάνεται σε μορφή σκόνης ή κόκκων, προτείνουν την ανάμειξή του με 226.80 γραμμάρια χυμού φρούτων  ακριβώς πριν από τη χρήση. “Για να λειτουργήσει σωστά το ψύλλιο και να αποφευχθούν οι παρενέργειες, πρέπει να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ουγκιές (240 χιλιοστόλιτρα) υγρού όταν το παίρνετε, σημειώνουν.

Ποια είναι τα οφέλη όμως;

Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Ένας από τους κύριους λόγους που οι ίνες ψύλλιου είναι τόσο ευεργετικές για την υγεία σας είναι ότι είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, εξηγεί η Cathy Holligan, προπονήτρια ολιστικής υγείας και ιδρύτρια του Intentioned Wellness. Είναι μια σημαντική πηγή φυτικών ινών με επτά γραμμάρια ανά κουταλιά της σούπας, δηλαδή το 25% της ημερήσιας ανάγκης, επισημαίνει.

Μπορεί να βοηθήσει στην πέψη

Οι ίνες ψυλλίου θεωρούνται πρεβιοτικό, πράγμα που σημαίνει ότι ενθαρρύνει την ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο έντερό σας. Είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, καθιστώντας το, ένα χρήσιμο εργαλείο πέψης.

Μπορεί να βοηθήσει στην «οικοδόμηση» ανοσίας

Επειδή είναι πρεβιοτικό και τα καλά βακτήρια είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της ανοσίας σας, μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να μειώσει τη φλεγμονή, να καταπολεμήσει τη μόλυνση και να ενθαρρύνει την υγιή ανάπτυξη των κυττάρων και των ιστών.

Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της διάρροιας

Το ψύλλιο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της διάρροιας, λειτουργώντας ως διογκωτικός παράγοντας. Αυτό σημαίνει ότι όταν ένα υγρό προστίθεται στη σκόνη ψύλλιου, διογκώνεται και διευρύνεται, εξηγεί η Holligan. Ως αποτέλεσμα, απορροφά το νερό στο πεπτικό σύστημα, το οποίο κάνει τα κόπρανα πιο σταθερά και επιτρέπει να περνούν πιο αργά.

Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες, η Gans επισημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ το ονομάζει καθαρτικό που σχηματίζει όγκο, εξηγώντας ότι απορροφά υγρό στο έντερο, διογκώνεται και σχηματίζει ογκώδη κόπρανα, τα οποία είναι εύκολο να περάσουν.

 Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης

Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, οι γιατροί συνταγογραφούν το ψύλλιο για τη μείωση της χοληστερόλης. Μελέτες, δείχνουν ότι ο φλοιός ψύλλιου μειώνει φυσικά τη χοληστερόλη όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής, κάτι που η Gans εξηγεί ότι αποδίδεται στην υψηλή συγκέντρωση φυτικών ινών.

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου

Η κατανάλωση μιας διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε διαλυτές ίνες, όπως το ψύλλιο, μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια και να μειώσει αποτελεσματικά τη χοληστερόλη, βοηθώντας έτσι στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, λέει η Holligan.

Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους

Η κατανάλωση ινών όπως το ψύλλιο μπορεί να συνδεθεί με μείωση του σωματικού βάρους. Οι φυτικές ίνες σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι περισσότερο, γεγονός που περιορίζει φυσικά την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνεται, εξηγεί η Holligan.

Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Η Gans σημειώνει επίσης ότι οι ίνες ψύλλιου μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να είναι απίστευτα ευεργετικό για όσους έχουν διαβήτη.