Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια πολύ συχνή νόσος και τα άτομα που πάσχουν από αυτόν, χρειάζεται να βρουν τον τρόπο να ζουν μια φυσιολογική ζωή και να μη στερούνται στιγμές από την ζωή τους. Αυτό μπορεί να γίνει, καθώς ο Διαβήτης με την προϋπόθεση της υιοθέτηση μιας δια βίου ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να μην εμφανίσει καμία επιπλοκή.
Θα πρέπει, όμως, ο ασθενής να εκπαιδεύεται διατροφικά καθώς η σωστή ρύθμιση του Διαβήτη μέσω της διατροφής είναι υψίστης σημασίας για την αποφυγή τόσο μάκρο όσο και μίκρο – επιπλοκών.
Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου Ι
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου Ι, έχει αυτοάνοση αιτιολογία και εμφανίζεται κυρίως σε μικρότερες ηλικίες. Άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι, δεν παράγουν καθόλου την ορμόνη ινσουλίνη η οποία είναι υπεύθυνη για να εισάγει τους υδατάνθρακες μέσα στο κύτταρο για παραγωγή ενέργειας.
Εδώ τα πράγματα είναι σχετικά πιο απλά. Τι εννοούμε; Αυτό που χρειάζεται να μάθει ο ασθενής είναι να υπολογίζει πόσες μονάδες ινσουλίνης χρειάζεται να κάνει για το φαγητό που επιθυμεί να καταναλώσει την δεδομένη στιγμή. Στα πλαίσια, πάντοτε, της υγιεινής διατροφής όπως ισχύει για όλους μας. Η διαδικασία της εκπαίδευσης υπολογισμού ινσουλίνης – υδατανθράκων απαιτεί συνεργασία ιατρού, διαιτολόγου και ασθενή. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή και επιμονή, αλλά η ολοκλήρωση της με επιτυχία είναι κάτι παραπάνω από εφικτή. Έτσι, οι ασθενείς μπορούν να επιλέγουν όταν βγαίνουν έξω για φαγητό ότι επιθυμούν οι ίδιοι, αρκεί να μπορούν να κάνουν την απαραίτητη αντιστοιχία ινσουλίνης – υδατανθράκων.
Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου ΙΙ
Στον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου ΙΙ, το άτομο παράγει την ορμόνη ινσουλίνη αλλά υπάρχει αντίσταση των ιστών στην χρήση της. Δηλαδή, ενώ η ορμόνη υπάρχει, δε μπορεί να προσδεθεί στο κύτταρο και να επιτελέσει τη λειτουργία της. Οι ασθενείς θα πρέπει εφόρου ζωής να ακολουθούν μια διατροφή οι οποία να μην παράγει απότομες αυξομειώσεις στην έκκριση ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα.
Διατροφικές συμβουλές για άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη όταν βγαίνουν έξω για φαγητό!
-
Μην πάτε στο γεύμα πολύ πεινασμένοι.
Φροντίστε πριν το γεύμα έξω να καταναλώσετε ένα χορταστικό σνακ όπως γιαούρτι ή φρούτο με ξηρούς καρπούς. Εάν καταλήξετε στο γεύμα έξω υπερβολικά πεινασμένοι, τότε δυστυχώς δε θα καταφέρετε να συγκρατήσετε τον εαυτό σας.
-
Ξεκινήστε το γεύμα σας με μια μεγάλη ποσότητα σαλάτας.
Ξεκινώντας το γεύμα μας με μια μεγάλη ποσότητα σαλάτας, διασφαλίζουμε την αίσθηση του κορεσμού χωρίς να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες φαγητού. Οι φυτικές ίνες από τη σαλάτα καταλαμβάνουν χώρο στο γαστρεντερικό μας σύστημα και μας βοηθούν να χορτάσουμε πολύ πιο εύκολα.
-
Καταναλώστε επάρκεια πρωτεϊνών στο γεύμα σας.
Η εξασφάλιση της επάρκειας πρωτεϊνών είναι πολύ σημαντική για έναν διαβητικό τόσο για την αποφυγή του καταβολισμού της μυϊκής του μάζας, όσο και για τον καλύτερο χειρισμό του ίδιου του γεύματος. Τρώγοντας αρκετό ψάρι, θαλασσινά, κρέας ή κοτόπουλο βοηθάμε στην μείωση του γλυκαιμικού δείκτη του γεύματος μας. Δηλαδή, στην πιο ομαλή αυξομείωση του σακχάρου στο αίμα μας.
-
Καταναλώστε αργά και με ηρεμία το γεύμα σας.
Το να βιώνουμε με ηρεμία όλη την εμπειρία του γεύματος μας, να μασάμε καλά το φαγητό μας και να είμαστε συγκεντρωμένοι στη διαδικασία είναι κάτι σημαντικό για όλους, διαβητικούς και μη. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρειάζεται περίπου 20 λεπτά ώστε να αντιληφθεί ότι έχουμε χορτάσει και να σταματήσει τη λήψη φαγητού.
-
Επιλέξτε απλές μαγειρικές παρασκευές.
Η επιλογή απλών μαγειρικών παρασκευών και η αποφυγή παρασκευών με πολλά λιπαρά όπως τηγανητά, σάλτσες κ.ά είναι πολύ σημαντική για τους διαβητικούς έτσι ώστε να περιορίζονται τα κορεσμένα λιπαρά τα οποία ευθύνονται για πολλές από τις επιπλοκές που εμφανίζουν οι διαβητικοί.
-
Αντικαταστείστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες με φυσικούς υδατάνθρακες.
Η αντικατάσταση των επεξεργασμένων υδατανθράκων (ψωμί, ζυμαρικά κ.α.) με φυσικούς υδατάνθρακες (πατάτα, γλυκοπατάτα, καλαμπόκι κ.α.) οδηγεί και πάλι σε πιο ομαλές αυξομειώσεις στο σάκχαρο στο αίμα.
Σύνοψη
Άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη μπορούν να έχουν μια φυσιολογική ζωή αρκεί να εκπαιδευτούν στην διατροφική τους συμπεριφορά. Είναι μια νόσος η οποία απαιτεί την υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής δια βίου.