Ρετινόλη: Τι είναι και πως βοηθάει στην αντιγήρανση;

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Ρετινόλη: Τι είναι και πως βοηθάει στην αντιγήρανση;
kopela retinoli spray

Γνωρίζετε πραγματικά τι κάνει η ρετινόλη; Ξέρετε πραγματικά γιατί την χρησιμοποιείτε ή γιατί οι περισσότεροι δερματολόγοι την θεωρούν ‘’καθαρή μαγεία’’; Ξέρετε ακόμη και πώς να την εφαρμόσετε; (σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Marie Claire)

Τι κάνει η ρετινόλη;

  • Αποτρέπει τις ρυτίδες

Δεν  εξαφανίζει τις τρέχουσες λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες σας, αλλά και ελαχιστοποιεί τις νέες που σχηματίζονται.

  • Φωτίζει το θαμπό δέρμα

Προκαλεί απολέπιση σε κυτταρικό επίπεδο, αποκαλύπτοντας πιο φωτεινό, πιο λείο και, κυριολεκτικά, νεότερο δέρμα.

  • Αντιμετωπίζει την ακμή

Δεν ρυθμίζει μόνο το λιπαρό δέρμα, αλλά επίσης προστατεύει τους πόρους από το φράξιμο, με αποτέλεσμα λιγότερα στίγματα, κύστες και σπυράκια.

  • Φωτίζει τα σκοτεινά σημάδια στο πρόσωπο

Με την πάροδο του χρόνου, θα εξαλείψει από την επιδερμίδα σας τα σημάδια ακμής, τον υπερχρωματισμό και τα σκοτεινά σημάδια και θα εξασθενίσει τις κηλίδες του ήλιου,

Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Η ρετινόλη επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης του σώματός σας

Μέχρι 30 χρονών, τα κύτταρα σας αναπτύσσονται κάθε 28 ημέρες, δημιουργώντας ένα νέο στρώμα άθικτου και παρθένου δέρματος , λέει η δερματολόγος Mona Gohara, MD, αναπληρώτρια  κλινικής καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Yale. Αλλά αφού περάσετε τα 30, η αναγέννηση των κυττάρων σας επιβραδύνεται, γυρίζοντας κάθε 50, 60 ή 70 ημέρες. Και αυτή η πιο αργή αναγέννηση των κυττάρων είναι αυτό που κάνει το πρόσωπό σας να φαίνεται ξηρό, θαμπό και ζαρωμένο.

Η ρετινόλη, ωστόσο, εισχωρεί στο δέρμα σας και επιταχύνει την αναγέννηση  των κυττάρων, κάνοντας την επιδερμίδα σας πιο φρέσκια  και πιο λεία , λέει η Dr. Gohara Στην ουσία ξεγελάει το σώμα σας για να σκεφτεί ότι είναι νεότερο από ό, τι είναι, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα σενάριο Benjamin Button στην πραγματική ζωή. Βεβαίως, δεν θα δείτε αποτελέσματα εν μία νυκτί – θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μήνες συνεπούς νυχτερινής χρήσης για να παρατηρήσετε κάποια μείωση στις λεπτές γραμμές, τις σκοτεινές κηλίδες και την ακμή.

Δεν είναι όλες οι ρετινόλες ίδιες

Τεχνικά, η ρετινόλη είναι ένας από τους πολλούς διαφορετικούς τύπους ρετινοειδών (ο όρος ‘’ομπρέλας’’ για όλα τα παράγωγα βιταμίνης-Α, συμπεριλαμβανομένης της ρετινόλης) που κυκλοφορούν στην αγορά. Ένας τύπος αντιγηραντικής φαρμακευτικής ουσίας, για παράδειγμα, θα μπορούσε να περιέχει παλμιτικό ρετινόλιο (το πιο ασθενές από τα ρετινοειδή) ή θα μπορούσε να περιέχει ρετινόλη (το επόμενο ισχυρότερο και πιο ανεκτό), ρετιναλδεΰδη (ακόμη ισχυρότερη), ή αδαπαλένιο (το ισχυρότερο – επιλογή μετρητή που είναι επίσης ειδικά σχεδιασμένη για τη θεραπεία της ακμής). Ή, θα μπορούσατε να ζητήσετε από τον δερματολόγο σας να σας συνταγογραφήσει ακόμη ισχυρότερα ρετινοειδή, όπως τρετινοΐνη ή ταζαροτένιο, τα οποία λειτουργούν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, αλλά μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά ερεθιστικά και θέλουν πολύ προσοχή και ελεγχόμενη χρήση.

Τα ρετινοειδή δεν πρέπει να είναι ερεθιστικά

Επειδή τα ρετινοειδή επιταχύνουν στην επιδερμίδα σας την γρήγορη αναγέννηση των κυττάρων, πιθανότατα θα αντιμετωπίσετε μερικές εβδομάδες αστάθειας, ξηρότητας, ερεθισμού ή / και ξεσπάσματος, έως ότου το δέρμα σας περάσει από την περίοδο προσαρμογής. Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μετριάσετε τα αποτελέσματα.

Πρώτα, επιλέξτε την πιο απαλή φόρμουλα (παλμιτικό ρετινόλιο ή ρετινόλη) και ξεκινήστε αργά – εφαρμόστε το μόνο μία νύχτα την εβδομάδα για μία εβδομάδα, δύο νύχτες την εβδομάδα για δύο εβδομάδες, τρεις νύχτες την εβδομάδα για τρεις εβδομάδες και μετά νύχτα παρά νύχτα (για ευαίσθητο δέρμα) ή κάθε βράδυ (για «σκληρό» δέρμα) επ ‘αόριστον. Πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτά τα προϊόντα τις περισσότερες νύχτες της εβδομάδας για να έχετε μακροπρόθεσμα οφέλη, λέει η δερματολόγος Tobechi Ebede, MD, καθηγήτρια δερματολογίας στο Cornell. Αλλάζουν το δέρμα σας και αν δεν τα χρησιμοποιείτε τακτικά, το δέρμα σας θα επιστρέψει στο κανονικό.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να φορτώσετε τη ρετινόλη για να επιταχύνετε τη διαδικασία.  Θα καταλήξετε να κάψετε το πρόσωπό σας!  Αντ ‘αυτού, χρησιμοποιήστε τη μικρότερη ποσότητα σε καθαρό, στεγνό δέρμα τη νύχτα. Εάν το ρετινοειδές σας είναι κρέμα νύχτας (συνήθως σε βάζο), χρησιμοποιήστε αρκετό για να καλύψετε το πρόσωπό σας σε ένα καθαρό στρώμα κρέμας. Εάν το ρετινοειδές σας είναι ορός (συνήθως σε φιάλη ή σωληνάριο αντλίας) ή εφαρμόστε μια σταγόνα σε ολόκληρο το πρόσωπο, περιμένετε 20 λεπτά για να απορροφηθεί και, στη συνέχεια, εφαρμόστε τους συνηθισμένους ορούς και ενυδατικές ουσίες πάνω από αυτό.

Απλώς βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τα προϊόντα καταπολέμησης της ακμής σας (δηλαδή οτιδήποτε περιλαμβάνει υπεροξείδια βενζοϋλίου ή σαλικυλικό οξύ) τις νύχτες που δεν χρησιμοποιείτε ρετινοειδές, εκτός εάν θέλετε να ρισκάρετε τον ερεθισμό. Μην ανησυχείτε – τα ρετινοειδή καταπολεμούν εγγενώς τα ξεσπάσματα και το λιπαρό δέρμα.

Ποιο ρετινοειδές να διαλέξετε;

Στην ιδανική περίπτωση, το δέρμα σας θα σας καθοδηγήσει στην καλύτερη επιλογή για τον τύπο του δέρματός σας. Αλλά επειδή πιθανότατα δεν θα κλείσετε ποτέ το ραντεβού, η Dr. Gohara προτείνει να ξεκινήσετε με το πιο ήπιο ρετινοειδές, όπως το παλμιτικό ρετινύλιο (για ευαίσθητο ή ξηρό δέρμα) ή ρετινόλη (για όλους τους άλλους τύπους δέρματος), προχωρώντας μόνο σε φόρμουλα υψηλότερης αντοχής μετά από ένα χρόνο.

Ανεξάρτητα από το ρετινοειδές που επιλέγετε, ωστόσο, γνωρίζετε ότι είναι όλα αποτελεσματικά μακροπρόθεσμα. Μελέτες δείχνουν ότι θα αποκομίσετε τα ίδια μακροπρόθεσμα αντιγηραντικά αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου με ένα ρετινοειδές χαμηλής αντοχής όπως θα κάνατε με ένα ρετινοειδές μέτριας αντοχής, οπότε μην αισθάνεστε σαν να χρησιμοποιείτε μια «αδύναμη» ρετινόλη.

Πριν ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε ρετινόλη τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε:

Επιλέξτε τo σωστό προϊόν ρετινόλης: Δοκιμάστε το παλμιτικό ρετινύλιο για ευαίσθητο δέρμα, ρετινόλη ή ρετιναλδεΰδη για “φυσιολογικό” δέρμα ή προσαρμολένιο (π.χ. διαφορικό) για λιπαρό, επιρρεπές στην ακμή δέρμα.

Μην χρησιμοποιείτε πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα: Χρησιμοποιήστε μια σταγόνα ορού σε μέγεθος μπιζελιού ή ένα λεπτό στρώμα ενυδατικής κρέμας, 1x / εβδομάδα για μία εβδομάδα, 2x / εβδομάδα για δύο εβδομάδες, 3x / εβδομάδα για τρεις εβδομάδες και μετά κάθε δεύτερη νύχτα επ ‘αόριστον.

Εναλλακτικά σκληρά προϊόντα: Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα ακμής, οξέα ή φλούδες στο πρόσωπό σας τις νύχτες που χρησιμοποιείτε ρετινοειδές, διαφορετικά θα κινδυνεύσετε να ερεθίσετε ή να κάψετε το δέρμα σας.

Μην παραλείψτε το αντηλιακό: Τα ρετινοειδή μπορούν να κάνουν το δέρμα πολύ ευαίσθητο στον ήλιο, προκαλώντας ηλιακά εγκαύματα ή, πιο ενοχλητικά, αποχρωματισμό, οπότε χρησιμοποιήστε SPF 30 ή υψηλότερο κάθε πρωί απαραίτητα!!

Photos by Pexels