Πεπτίδια: το μήνυμα ελήφθη

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Πεπτίδια: το μήνυμα ελήφθη
peptidia kalluntiki formula proswpo

Θεωρούνται – και δίκαια- ως μια πολλά υποσχόμενη κατηγορία αντιγηραντικών συστατικών της βιομηχανίας των καλλυντικών. Τα πεπτίδια χάρη στα μηνύματα ανανέωσης και επανόρθωσης που στέλνουν στα κύτταρα της επιδερμίδας, την βοηθούν να παραμένει σφριγηλή, φωτεινή και νεανική για περισσότερο χρόνο. Αξίζει λοιπόν να γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι, με ποιον τρόπο λειτουργούν και τι μπορούμε να περιμένουμε από τα καλλυντικά που τα περιλαμβάνουν στη σύνθεσή τους.

Τι είναι: Τα πεπτίδια είναι αλυσίδες αμινοξέων. Πρόκειται για οργανικές ενώσεις που αποτελούν τα δομικά συστατικά των πρωτεϊνών οι οποίες μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά και λειτουργούν ως αγγελιοφόροι στα κύτταρα της επιδερμίδας. Οι πρωτεΐνες, για να καταλάβουμε, είναι το βασικό υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα τα ανθρώπινα όργανα και φυσικά η επιδερμίδα. Μια από τις πιο σημαντικές πρωτεΐνες του δέρματος – σε ποσοστό 75%- είναι το κολλαγόνο που συνθέτει το δίκτυο ινών το οποίο απλώνεται κάτω από την επιφάνεια και διασφαλίζει την τονικότητα και σφριγηλότητά του. Όταν λοιπόν οι παραπάνω ενώσεις συνδυάζονται σε συγκεκριμένους σχηματισμούς, δημιουργούν αλυσίδες που ονομάζονται πεπτίδια, τα οποία συναντάμε ολοένα και πιο συχνά να συμπεριλαμβάνονται στις αντιγηραντικές φόρμουλες νέας γενιάς.

Οι πρώτες αναφορές. Στα μέσα, περίπου, της δεκαετίας του ’70, καταγράφονται τα πρώτα επιστημονικά στοιχεία για το ρόλο των πεπτιδίων. Χρειάστηκε όμως να περάσουν χρόνια μέχρι να φτάσουμε στη χαρτογράφηση συνθετικών πεπτιδίων κατάλληλων για τοπική, καλλυντική χρήση και την αναγνώρισή τους ως ένα από τα πιο ισχυρά χαρτιά της αντιγήρανσης.

Ποια η δράση τους. Ο βασικός ρόλος των πεπτιδίων είναι τα μηνύματα επανόρθωσης που στέλνουν στα κύτταρα. Στη νεανική επιδερμίδα, όπως ξέρουμε, ο μεταβολισμός , οι βιολογικές, δηλαδή, διεργασίες ανάμεσα στα κύτταρα της επιδερμίδας και του κυρίως δέρματος, λειτουργεί ρολόι. Όμως, το πέρασμα του χρόνου και η καθημερινή έκθεση σε δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες αποδιοργανώνουν τους μεταβολικούς ρυθμούς με αποτέλεσμα η φυσική διαδικασία ανανέωσης σταδιακά να υπολειτουργεί είτε γιατί το «σήμα» δεν είναι τόσο …ισχυρό είτε γιατί ο αποδέκτης, στην προκειμένη περίπτωση τα δερματικά κύτταρα , δεν παίρνει ποτέ το μήνυμα. Η φθορά είναι αναπόφευκτη και η διαδικασία γήρανσης της επιδερμίδας επιταχύνεται. Το κενό στην επικοινωνία έρχονται να καλύψουν τα πεπτίδια που συμβάλλουν στην τόνωση του μεταβολισμού και «παρακινούν» την επιδερμίδα να λειτουργήσει πιο σωστά.

Τι προσφέρουν σε μια καλλυντική φόρμουλα. Τα συνθετικά πεπτίδια που εμπλουτίζουν τις καλλυντικές συνθέσεις χάρη στη βιομιμητική τους δράση – μιμούνται, δηλαδή, τη δράση των φυσικών πεπτιδίων- ενισχύουν τις κυτταρικές λειτουργίες που βρίσκονται, για τους γνωστούς λόγους, σε αδράνεια. Ανάλογα με τον αριθμό των αμινοξέων που περιέχουν- διακρίνονται σε ολιγοπεπτίδια (δι-τρι-πενταπεπτίδια κ.λ.π) ή πολυπεπτίδια- και το μοριακό τους βάρος μπορούν να προσφέρουν πολλά και διαφορετικά οφέλη στην επιδερμίδα. Αποκαθιστούν και επανορθώνουν τον προστατευτικό φραγμό, δεσμεύουν την υγρασία στις βαθύτερες στιβάδες, καταπραΰνουν τις φλεγμονές. Όσο μικρότερη είναι, μάλιστα, η αλυσίδα αμινοξέων τόσο πιο αποτελεσματικά λέγεται ότι είναι.

Πηγή: www.skingurus.gr