Πώς θα χάσω τα κιλά της καραντίνας;

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Πώς θα χάσω τα κιλά της καραντίνας;
GET UP LOSE WEIGHT RUN

Οι ημέρες αποκλεισμού στο σπίτι, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, μάς άνοιξαν την όρεξη και η απορία όλων είναι πώς μπορούμε να ελέγξουμε τη διατροφή μας προκειμένου να δούμε τη ζυγαριά μας να κατεβαίνει.

Aς δούµε για αρχή γιατί θέλαµε να τρώµε συνέχεια: Η απάντηση είναι η άσχηµη ψυχολογία, που µείωσε τα επίπεδα της σεροτονίνης, της ορµόνης που µας φτιάχνει τη διάθεση, η απουσία της οποίας αυξάνει την επιθυµία µας για γλυκό.

Ταυτόχρονα, το άγχος που βιώναµε καθηµερινά εξαιτίας του φόβου πιθανής επιµόλυνσής µας από τον κορωνοϊό και η οικονοµική ανασφάλεια αύξησαν την έκκριση γαστρικού υγρού στο στοµάχι. Έτσι, νιώθαµε συνέχεια την κοιλιά µας να γουργουρίζει και θέλαµε συνεχώς να τσιµπολογάµε.

Και τώρα τι;

Πώς µπορούµε να βοηθήσουµε τον οργανισµό µας να ξαναβρεί την ισορροπία του και να επιστρέψει στο προ καραντίνας βάρος του; Το βασικό είναι να δώσουµε έµφαση σε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, ω-3 λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες που µας χορταίνουν και ταυτόχρονα βοηθούν στη ρύθµιση του σωµατικού βάρους:

Αυξάνουµε την κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών, αλλά και ανάλατων ξηρών καρπών: Τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν συµβάλλουν στην αύξηση της λεπτίνης, µίας ορµόνης που ευθύνεται για τη µείωση της όρεξης. Σε αυτή τη δύσκολη εποχή που η πρόσβαση σε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά είναι δύσκολη, µπορούµε να προτιµήσουµε τα κατεψυγµένα.

Επιλέγουµε κοτόπουλο, γιαούρτι, γάλα, τυρί, όσπρια, αυγά: Όντας πλούσια σε πρωτεΐνη, θα µας κρατήσουν χορτάτο για µεγάλο διάστηµα. Ταυτόχρονα, ενδυναµώνουν τη µυϊκή µάζα και το µεταβολισµό.

Καταναλώνουµε τρόφιµα πλούσια σε φυτικές ίνες: Γιατί µειώνουν την απορρόφηση λίπους και σε χορταίνουν, µε αποτέλεσµα να καταναλώνουµε µικρότερη ποσότητα φαγητού. Για να εξασφαλίσουµε τη µεγάλη κατανάλωση φυτικών ινών (δηµητριακά, ζυµαρικά, πλιγούρι, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, καστανό ρύζι), καλό είναι να επιλέγουµε τρόφιµα ολικής αλέσεως και να τρώµε τα φρούτα µε τη φλούδα.

Δεν ξεχνάµε το πρωινό: Το πρωινό διεγείρει το µεταβολισµό και εφοδιάζει το σώµα µας µε ενέργεια, ώστε να αντεπεξέλθει στις καθηµερινές δραστηριότητές του. Η αποκατάσταση της περιόδου νηστείας που αντιµετωπίζει ο οργανισµός κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι το σηµείο-κλειδί στην τόνωση του µεταβολικού ρυθµού.

Μετράµε έως το 10. Μελέτες δείχνουν ότι ο µέσος όρος λαχτάρας για ένα τρόφιµο διαρκεί µόνο 10 λεπτά περίπου. Έτσι, προτού ενδώσουµε στην παρόρµησή µας, ρυθµίζουµε το ψυχικό µας χρονόµετρο για ένα 10λεπτο «διάλειµµα». Χρησιµοποιούµε το χρόνο αυτόν για να επιλύσουµε π.χ. ένα θέµα στη λίστα µε τις υποχρεώσεις µας: Eπιλέγουµε αυτό που θα µας δώσει µια αίσθηση της ολοκλήρωσης – και αυτό που θα µας κάνει να βρεθούµε έξω από την κουζίνα!

Τρώµε πιο συχνά. Οι άνθρωποι που διατηρούν το βάρος τους σταθερό έχουν την τάση να τρώνε κατά µέσο όρο 5 φορές την ηµέρα. Ελαφριά, συχνά γεύµατα, µάς βοηθούν να ελέγξουµε την όρεξή µας, αυξάνουν την ενέργειά µας, βελτιώνουν τη διάθεσή µας και επιταχύνουν το µεταβολισµό µας!

Μειώνουµε τις µερίδες: Δεδοµένου ότι έχουµε φάει πολύ περισσότερο από το συνηθισµένο την περίοδο του «εγκλεισµού», το να επιστρέψουµε στις κανονικές µερίδες που τρώγαµε πριν από την καραντίνα θα βοηθήσει να κάψουµε όλες τις επιπλέον θερµίδες που πήραµε.

Αφιερώνουµε χρόνο σε εµάς: Η άσκηση αποτελεί αναπόσπαστο κοµµάτι µιας επιτυχηµένης προσπάθειας απώλειας βάρους. Αντισταθµίζει την ελάττωση του µεταβολισµού. Ενισχύει την ταχύτερη απώλεια κιλών και λίπους, προσφέρει τόνωση και γράµµωση στα «δύσκολα» σηµεία. Το πρόβληµα είναι ότι ο αρχικός ενθουσιασµός συνήθως µετριάζεται ή δεν βλέπουµε αρκετά σύντοµα απτά αποτελέσµατα καιτα παρατάµε!

Θέτουµε µικρούς και ρεαλιστικούς στόχους στην αρχή, όπως περπάτηµα µέτριας έντασης για 30’ την ηµέρα. Μένουµε πιστοί στην προσπάθεια και βρίσκουµε έναν τρόπο άσκησης που πραγµατικά µας ταιριάζει, ώστε να τον ακολουθήσουµε µακροχρόνια. Έτσι, όχι µόνο θα χάσουµε κιλά, αλλά και θα διατηρήσουµε την απώλεια!