Πώς εισέρχονται τα μικρόβια και οι ιοί στον οργανισμό και τον μολύνουν

Home ΥΓΕΙΑ Πώς εισέρχονται τα μικρόβια και οι ιοί στον οργανισμό και τον μολύνουν
spray microvia

Το δέρμα και ειδικά η λύση της συνέχειάς του, δηλαδή οι αμυχές, πληγές, τραύματα, είναι μια πηγή εισόδου, οι βλεννογόνοι του οφθαλμού, της μύτης, του αυτιού, των γεννητικών οργάνων, της ουρήθρας και του απευθυσμένου μπορούν επίσης να διευκολύνουν την είσοδο μικροβίων. Ακόμα, το στόμα και στη συνέχεια η αναπνευστική οδός και το πεπτικό σύστημα είναι βασικές οδοί εισβολής στον οργανισμό.

Σχετικά με τους ιούς του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης, του πνευμονιόκοκκου και των κορωνοϊών, όπως ο SARS CoV-2 η είσοδος “προτίμησής” τους είναι κυρίως ο ρινοφάρυγγας και οι οφθαλμοί.

Οι ιοί συχνά δε θεωρούνται ζώντες οργανισμοί, γιατί δεν έχουν την ικανότητα να αναπαράγονται, και πρακτικά χρησιμοποιούν άλλα κύτταρα για να επιβιώσουν, δηλαδή ζουν παρασιτικά. Με την είσοδό τους στον οργανισμό προσκολλώνται σε υγιή κύτταρα, πολλαπλασιάζονται, προσβάλλουν όλο και περισσότερα υγιή κύτταρα, επεκτείνοντας και εξαπλώνοντας τη λοίμωξη στον οργανισμό. Το βασικό όπλο προστασίας είναι ο εμβολιασμός, που δυστυχώς όσον αφορά στο SARS-CoV-2 δεν είναι ακόμα διαθέσιμος.

 

Σαν αποτέλεσμα, οι τρόποι προστασίας μας έναντι των ιών εντοπίζονται:


1. Στον αποκλεισμό, κατά το δυνατόν, της εισόδου τους στον οργανισμό. Ως προς αυτό οι οδηγίες είναι ξεκάθαρες:
-αποφυγή συνωστισμού 
-χρήση μάσκας
-αυστηροί κανόνες υγιεινής (σχολαστικός καθαρισμός χεριών, επιφανειών)
-αποφυγή επαφής των χεριών με στόμα-μάτια

2. Σε περίπτωση που εισέλθουν, να μην τους “επιτραπεί” η προσκόλλησή τους στα υγιή κύτταρα του οργανισμού, άρα να μην τους δοθεί η δυνατότητα να αποκτήσουν ικανότητα πολλαπλασιασμού, άρα παρασιτικής “ζωής” μέσω των υγιών κυττάρων του οργανισμού.
Οι έρευνες για την δημιουργία καινοτόμων, τελευταίας τεχνολογίας προϊόντων προς επίτευξη αυτού του σκοπού είναι επιτακτικές για να ενισχύσουν το οπλοστάσιο της επιστήμης κατά των ιογενών λοιμώξεων.

Ο πόλεμος κατά των ιώσεων, κυρίως στην προκείμενη πανδημία, συνεχίζεται, η επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως βρίσκεται σε εγρήγορση!
Με προσωπική υπευθυνότητα, προσοχή και συμμόρφωση στις οδηγίες των υπευθύνων φορέων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, προχωράμε χωρίς πανικό με συνεπή χρήση αξιόπιστων σκευασμάτων με τη συμβουλή των επιστημόνων υγείας.

Οι ιοί εξελίσσονται αλλά και η επιστημονική κοινότητα δουλεύει ακατάπαυστα και ο κερδισμένος στο τέλος θα είναι ο άνθρωπος και η υγεία του, καθώς και η ποιότητα της ζωής του.