Η ακμή της μάσκας Πώς θα την αντιμετωπίσουμε;

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Η ακμή της μάσκας Πώς θα την αντιμετωπίσουμε;
woman treating face

Ο κορωνοϊός Covid-19 είναι απρόβλεπτος και επιθετικός και η κάλυψη του στόματος και της μύτης μας με μάσκα είναι απαραίτητη για να προστατευθούμε από αυτόν. Ωστόσο, η συνεχής χρήσης της μάσκας μπορεί να έχει μία απρόβλεπτη συνέπεια: να αναζωπυρωθεί η ακμή.

Με την εφαρμογή της μάσκας δημιουργούνται σπυράκια στην περιοχή που καλύπτει η μάσκα και αυτό είναι γνωστό ως maskne.
«Η σχετιζόμενη με τις προστατευτικές μάσκες ακμή αποτελεί νέο φαινόμενο για τους περισσότερους ανθρώπους. Όχι όμως για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους αθλητές και οποιονδήποτε φορά καθημερινά μάσκα ή προστατευτικό προσώπου».
«Οι άνθρωποι αυτοί γνωρίζουν πως είναι πιθανό η συνεχής κάλυψη του προσώπου να επιδεινώσει την ακμή. Απλώς, τώρα που επεκτάθηκε η χρήση της μάσκας στον γενικό πληθυσμό, αυξήθηκε η συχνότητα του φαινομένου».

Πού οφείλεται;

Αρχικά, επειδή δεν οξυγονώνεται η περιοχή, αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον υγρό και φράξιμο στο σημείο που υπάρχουν οι πόροι.
Όταν αναπνέουμε και όταν μιλάμε φορώντας τη μάσκα, παγιδεύεται μέσα της θερμός αέρας.
Ο αέρας αυτός δημιουργεί το ζεστό, υγρό περιβάλλον που χρειάζονται, για να πολλαπλασιαστούν, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί του δέρματος, όπως:

  • Οι ζυμομύκητες
  • Τα βακτήρια
  • Τα ακάρεα demodex (τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη σμηγματορροϊκής δερματίτιδας και ροδόχρου ακμής).

Ο πολλαπλασιασμός αυτών των μικροοργανισμών διαταράσσει τη φυσική ισορροπία της χλωρίδας του δέρματος. Έτσι, ευνοεί τις εξάρσεις διαφόρων δερματοπαθειών, όπως:

  • Η κοινή ακμή
  • Η ροδόχρους ακμή
  • Η περιστοματική δερματίτιδα (είναι μία κατάσταση που εκδηλώνεται με μικρά σπυράκια και φλύκταινες γύρω από το στόμα και τη μύτη)

Μια ακόμη πολύ σημαντική αιτία είναι η τριβή, καθώς οι υφασμάτινες μάσκες που δεν έχουν έλασμα εφάπτονται στο πρόσωπο περισσότερο από τις χειρουργικές μάσκες.
Ο τύπος της ακμής που αναπτύσσεται, όταν υπάρχει υπερβολική θερμότητα ή/και ασκείται συνεχής πίεση ή τριβή στο δέρμα, αποκαλείται μηχανική ακμή.
Η διάρκεια χρήσης της μάσκας μπορεί επίσης να παίζει ρόλο. Ωστόσο, στα άτομα με ευαίσθητο δέρμα, τα σπυράκια της ακμής μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και μετά από μία επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ.

Τέλος, μια ακόμη αιτία, είναι ότι η φροντίδα κάτω από τη μάσκα είναι πλημμελής, επειδή ακριβώς δεν φαίνεται η περιοχή. Αυτό, βεβαίως, είναι κάτι που συμβαίνει κυρίως στις μικρότερες ηλικίες!

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τι να κάνω καθημερινά;
Από την θεωρία στην πράξη: επειδή δεν μπορείς να κάνεις κάτι για τη μάσκα, μπορείς να στοχεύσεις στην σωστή περιποίηση της επιδερμίδας σου. Το ιδανικότερο σενάριο είναι να σταματήσεις να κάνεις μακιγιάζ.

Σκέψου το: Αν φοράς μάσκα στην εργασία σου, δηλαδή τις περισσότερες ώρες, δεν υπάρχει κανένας λόγος κάτω από τη μάσκα να έχεις makeup. Επίσης, αυτό το διάστημα θα πρέπει να επενδύσεις οπωσδήποτε σε μια κρέμα, όποιος και αν είναι ο τύπος της επιδερμίδας σου, και αυτή είναι η σμηγματορυθμιστική!
Στο υγρό περιβάλλον υπερεκκρίνεται σμήγμα και μέσα από τη μάσκα το περιβάλλον είναι υγρό. Άρα, αν έχεις βάλει μια τέτοια κρέμα, ακόμη και αν έχεις ξηρή επιδερμίδα, είσαι καλυμμένη για τις ώρες που θα φοράς τη μάσκα.

Η πιο βασική τροποποίηση, λοιπόν, είναι στην κρέμα, η οποία πρέπει από απλή ενυδατική να είναι σμηγματορυθμιστική. Όσο για την αντηλιακή, εδώ η απάντηση εξαρτάται από το πόσες ώρες και πού φοράς μάσκα: Η αντηλιακή μπαίνει υποχρεωτικά σε όλο το πρόσωπο, εκτός αν πρόκειται να είμαστε με μάσκα όλες τις ώρες, ακόμη και στο δρόμο!

TIPS

Ενα tip που θα σε βοηθήσει να μειώσεις την έκκριση σμήγματος είναι να έχεις στην τσάντα σου ένα μικρό micellaire (αυτά τα ειδικά νεράκια καθαρισμού) και λίγα βαμβάκια: Υπάρχει μια στιγμή μέσα στην ημέρα που γίνεται το λεγόμενο σμηγματορροϊκό peak. Αυτό εξαρτάται από την ώρα που έχει ξυπνήσει κανείς. Αν, για παράδειγμα, έχεις ξυπνήσει περίπου στις 8.00, αυτό γίνεται περίπου στη 13.00, ενώ, αν ξυπνήσεις αργότερα, γίνεται αργότερα. Είναι το σημείο που αρχίζεις να γυαλίζεις. Αν ήσουν βαμμένη, αυτό που θα έκανες θα ήταν να ταμπονάρεις το μακιγιάζ με πούδρα. Τώρα, με τη μάσκα αυτό που πρέπει να κάνεις και με το οποίο θα δεις πολύ μεγάλη διαφορά, είναι ένα refresh του δέρματός σου με micellaire και να ανανεώσεις την σμηγματορυθμιστική σου κρέμα.
Χρησιμοποίησε πιο όξινα προϊόντα. Η επιδερμίδα μας για να είναι υγιής πρέπει να έχει ελαφρώς όξινο περιβάλλον, ωστόσο το υγρό περιβάλλον της μάσκας κάνει την επιδερμίδα πιο αλκαλική. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, ειδικά αυτό το διάστημα να βάλουμε στη ρουτίνα μας πιο όξινα προϊόντα, όπως, για παράδειγμα, μια λοσιόν με AHA, η οποία είναι και όξινη και κάνει μικροαπολέπιση, διώχνοντας τα νεκρά κύτταρα και επιτρέποντας στους πόρους να αναπνέουν όσο πιο ελεύθερα γίνεται.

Make-up και καθαρισμός
Καλό είναι επίσης να αποφεύγετε το make-up, κάτω από τη μάσκα (ιδίως αν είναι βαρύ), διότι μπορεί να φράξει τους πόρους του δέρματος και να επιδεινώσει την κατάσταση. Η σύσταση αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική για όσους φορούν μάσκες υψηλής προστασίας.
Αν οπωσδήποτε πρέπει να φορέσετε make-up, προτιμήστε αντηλιακό με χρώμα ή μια πολύ λεπτή στρώση από ελαφρύ make-up.
Για να καθαρίσετε το δέρμα σας μετά την αφαίρεση της μάσκας, να χρησιμοποιείτε ένα ήπιο καθαριστικό, αναλόγως με τις ανάγκες του δέρματός σας.
Προσέξτε, όμως, πόσο συχνά πλένετε το πρόσωπό σας. Αν το παρακάνετε και δεν είναι ιδιαίτερα λιπαρό, μπορεί να προκαλέσετε ξηροδερμία. Το δέρμα σας θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την ξηροδερμία παράγοντας περισσότερο σμήγμα. Με αυτό τον τρόπο, όμως, θα επιδεινωθεί η ακμή που προσπαθείτε να αποφύγετε.

Ελέγξτε αν η μάσκα σας είναι βαμβακερή. Λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσουν έξαρση της ακμής έχουν οι μη-χειρουργικές μάσκες από 100% βαμβακερό ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να «αναπνέει». Φροντίστε να φοράτε πάντοτε καθαρή μάσκα, την οποία αλλάζετε μόλις νοτίσει.
Προσέξτε να μην εφαρμόσετε στο δέρμα σας παχύ στρώμα υδατικής και αντηλιακού. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει την ακμή, ακόμα κι αν δεν φοράτε μάσκα.