Επισκέπτεστε πρώτη φορά τον γυναικολόγο; 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε.

Home ΥΓΕΙΑ Επισκέπτεστε πρώτη φορά τον γυναικολόγο; 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε.
episkepsi gunaikologo

 Θα ενημερωθείτε από την  Sherry Ross, M.D., ob-gyn and women’s health expert at Providence Saint John’s Health Center in Santa Monica, California, και τον  Antonio Pizarro, M.D., a board-certified gynecologist in Shreveport, Louisiana. Σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας του περιοδικού teen Vogue.

  1. Δεν χρειάζεται να έχετε κάποιο σοβαρό λόγο για να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας.

«Συνιστάται στα κορίτσια ηλικίας 13–15 ετών να δουν τον γυναικολόγο τους, να ξεκινήσουν και να δημιουργήσουν μια σχέση για να συζητήσουν τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες μολύνσεις, την πρόληψη και άλλες συμβουλές για την υγειονομική περίθαλψη,  αναφέρει η Δρ Ross. Θα πρέπει να αναπτύξετε μια ανοιχτή και ειλικρινή σχέση όπου θα αισθάνεστε άνετα να κάνετε ερωτήσεις που μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε άβολα ή να κοκκινίσετε.

  1. Το να είστε αγχωμένες είναι φυσιολογικό…άλλα δεν χρειάζεται.

Σύμφωνα με τον Δρ Pizarro, όλα θα πάνε καλά. «Είναι φυσιολογικό να είσαι νευρικός όταν πηγαίνεις στο γιατρό, ειδικά για να αντιμετωπίσεις ένα ζήτημα τόσο ιδιωτικό και προσωπικό όσο η αναπαραγωγική υγεία. Οι ασθενείς δεν πρέπει να το αφήσουν να τους κατακλύσει. Θα υπάρξει μια γυναίκα συνοδός εάν απαιτείται εξέταση της πυέλου, ακόμη και αν ο γιατρός είναι γυναίκα. ” Συνεχίζει, «Η πυελική εξέταση μπορεί να προκαλέσει στους ασθενείς πίεση, αλλά δεν πρέπει να προκαλεί πόνο. Έχετε τον έλεγχο της υγειονομικής σας περίθαλψης, οπότε αν οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε γιατρό δεν αισθάνεστε άνετα, θα πρέπει να ζητήσετε τη λήξη της συνάντησης. ”

  1. Δεν χρειάζεται να κάνετε αποτρίχωση ή να ξυριστείτε πριν από το ραντεβού σας.

‘’Η κολπική περιποίηση είναι η προσωπική σας επιλογή. Το κύριο μέλημα για το πώς να προετοιμαστείτε για μια εξέταση είναι απλά να είστε καθαροί, οπότε προτείνεται να κάνετε ντους ή να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό προϊόν υγιεινής του κόλπου πριν από την επίσκεψή σας.’’

  1. Μπορείτε να φέρετε κάποιον μαζί σας ή μπορεί να περιμένει έξω.  Αυτό εξαρτάται από εσάς.

«Μπορεί να βοηθήσει, εάν ο ασθενής το επιλέξει, να έχει ένα φίλο ή μέλος της οικογένειας παρόν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης», προτείνει ο Δρ Pizarro. ‘’Μερικοί ασθενείς προτιμούν το άτομο να παραμείνει στην εξέταση, εάν υποδεικνύεται κάποιος. Ποτέ δεν ζητώ από τον σύντροφο του ασθενούς να φύγει, εκτός εάν το ζητήσει ο ασθενής. Οι ασθενείς πρέπει να αισθάνονται όσο το δυνατόν πιο άνετα’’.

  1. Να είστε ειλικρινείς

«Οι ασθενείς πρέπει να προετοιμαστούν για να είναι ανοιχτοί και άμεσοι για την υγεία, τις συνήθειες, το σεξουαλικό ιστορικό, τους φόβους και τις ανησυχίες τους», λέει ο Δρ Pizarro. ‘’Η παραγωγική και αποτελεσματική υγειονομική περίθαλψη λαμβάνει χώρα μόνο όταν δημιουργούνται σαφείς γραμμές επικοινωνίας και εμπιστοσύνης. Η επίσκεψη είναι ιδιωτική και τα θέματα που συζητούνται στην επίσκεψη προστατεύονται από τους νόμους περί απορρήτου’’.

  1. Εάν έχετε την περίοδό σας, είναι καλή ιδέα να ακυρώσετε το ραντεβού σας.

‘’Εάν έχετε τραχηλικό  επίχρισμα κατά την περίοδο, το αίμα μπορεί να κάνει τα αποτελέσματα ανακριβή. Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της περιόδου σας μπορεί να κάνουν την εξέταση του μαστού πραγματικά δυσάρεστη και η κολπική αιμορραγία κάνει μια πυελική εξέταση ακατάστατη’’.

  1. Πιείτε λίγο νερό πριν την εξετάση, θα χρειαστεί να κάνετε εξετάσεις ούρων.

Όταν ουρείτε σε ένα κυπελλάκι ούρων , ο γυναικολόγος μπορεί να κάνει μια «δοκιμασία» των ούρων σας , αναφέρει η Δρ Ross. Αυτή η απλή δοκιμή γραφείου μπορεί να ελέγξει για να δει αν έχετε κάτι που ίσως να μην γνωρίζετε ότι συμβαίνει στο σώμα σας. Η εύρεση βακτηρίων μπορεί να υποδηλώνει λοίμωξη της ουροδόχου κύστης ή η εύρεση ζάχαρης (γλυκόζη) μπορεί να υποδηλώνει ότι έχετε διαβήτη.

  1. Δεν χρειάζεται να δώσετε δείγμα αίματος

«Τα καλά νέα είναι εάν κάνετε μια συνηθισμένη γυναικολογική εξέταση, που σημαίνει ότι δεν έχετε προβλήματα υγείας, είναι απίθανο να χρειαστεί να δώσετε αίμα , υπογραμμίζει ο Δρ Ross. “Εάν έχετε ακανόνιστες περιόδους ή θέλετε πλήρη έλεγχο σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης, είναι πιθανό να δώσετε δείγμα αίματος.”

  1. Εάν είστε κάτω των 21 ετών, δεν χρειάζεστε να κάνετε εξέταση της  πυέλου.

Το τεστ Παπανικολάου και η ρουτίνα της πυελικής εξέτασης δεν ενδείκνυνται πριν από την ηλικία των 21 ετών. Επομένως, εκτός εάν ένας ασθενής ηλικίας κάτω των 21 ετών έχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, μπορεί να μην υπάρχει λόγος να γίνει αυτή η εξέταση Τα προβλήματα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ο παιδίατρος της ενδέχεται να απαιτούν παραπομπή σε γυναικολόγο και οι εξετάσεις Παπανικολάου πιθανότατα δεν πρέπει να αποτελούν μέρος αυτού. Μετά την ηλικία των 21, ενδείκνυνται εξετάσεις ρουτίνας και PAP Test.

  1. Μπορείτε να πάρετε το αντισυλληπτικό χάπι  χωρίς να κάνετε εσωτερική εξέταση.

«Δεν είναι απαραίτητο να υποβληθεί μια κοπέλα σε κολπική εξέταση για να ξεκινήσει ορμονική αντισύλληψη. Μπορεί να γίνει μια στοχευμένη εξέταση κοιλιακής-πυέλου. Δεν απαιτεί εξέταση γεννητικών οργάνων και θα παρέχει πολλές σημαντικές πληροφορίες “, λέει ο Δρ Pizarro. «Ο χρόνος έναρξης της ορμονικής αντισύλληψης εξαρτάται: Εάν οι περίοδοι είναι φυσιολογικές, ξεκινήστε αμέσως μετά την επόμενη κανονική περίοδο χωρίς τεστ εγκυμοσύνης, αλλά ένα αρνητικό τεστ εγκυμοσύνης θα επιτρέψει την έναρξη της αντισύλληψης αμέσως. ”