10 σημάδια που ‘’μαρτυρούν’’ ότι έχετε πρόβλημα με τα νεφρά σας!

Home ΥΓΕΙΑ 10 σημάδια που ‘’μαρτυρούν’’ ότι έχετε πρόβλημα με τα νεφρά σας!
kidney stones

«Υπάρχουν πολλά φυσικά σημεία νεφρικής νόσου, αλλά μερικές φορές οι άνθρωποι τα αποδίδουν σε άλλες καταστάσεις. Επίσης, εκείνοι με νεφρική νόσο τείνουν να μην εμφανίζουν συμπτώματα μέχρι τα πολύ αργά στάδια, όταν οι νεφροί αποτυγχάνουν ή όταν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης στα ούρα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους μόνο το 10% των ατόμων με χρόνια νεφρική νόσο το γνωρίζουν ότι το έχουν », λέει ο Dr. Joseph Vassalotti, Chief Medical Officer στο  National Kidney Foundation, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Kidney Organization.

  1. Είστε πιο κουρασμένοι, έχετε λιγότερη ενέργεια ή δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε. Μια σοβαρή μείωση της νεφρικής λειτουργίας μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση τοξινών και ακαθαρσιών στο αίμα. Αυτό μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται κουρασμένοι, αδύναμοι και να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν. Μια άλλη επιπλοκή της νεφρικής νόσου είναι η αναιμία, η οποία μπορεί να προκαλέσει αδυναμία και κόπωση.
  2. Αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο. Όταν τα νεφρά δεν φιλτράρουν σωστά, οι τοξίνες παραμένουν στο αίμα αντί να αποβάλλονται από το σώμα μέσω των ούρων. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο. Υπάρχει επίσης μια σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της χρόνιας νεφρικής νόσου και η άπνοια ύπνου είναι πιο συχνή σε εκείνους με χρόνια νεφρική νόσο, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
  3. Έχετε ξηρό δέρμα και φαγούρα. Τα υγιή νεφρά κάνουν πολλές σημαντικές εργασίες. Αφαιρούν τα απόβλητα και επιπλέον υγρά από το σώμα σας, βοηθούν στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων, στη διατήρηση των οστών και εργάζονται για τη σωστή ποσότητα ανόργανων συστατικών στο αίμα σας. Το ξηρό και κνησμώδες δέρμα μπορεί να είναι ένα σημάδι της ασθένειας των ορυκτών και των οστών που συχνά συνοδεύει την προχωρημένη νεφρική νόσο, όταν τα νεφρά δεν είναι πλέον σε θέση να διατηρήσουν τη σωστή ισορροπία ανόργανων συστατικών και θρεπτικών ουσιών στο αίμα σας.
  4. Νιώθετε την ανάγκη ούρησης πιο συχνά. Εάν αισθάνεστε την ανάγκη ούρησης πιο συχνά, ειδικά τη νύχτα, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη νεφρικής νόσου. Όταν τα φίλτρα των νεφρών είναι κατεστραμμένα, μπορεί να προκαλέσει αύξηση της επιθυμίας ούρησης. Μερικές φορές αυτό μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι ουρολοίμωξης ή διευρυμένου προστάτη στους άνδρες.
  5. Βλέπετε αίμα στα ούρα σας. Τα υγιή νεφρά συνήθως διατηρούν τα κύτταρα του αίματος στο σώμα όταν φιλτράρουν απόβλητα από το αίμα για να δημιουργήσουν ούρα, αλλά όταν τα φίλτρα των νεφρών έχουν υποστεί βλάβη, αυτά τα κύτταρα του αίματος μπορούν να αρχίσουν να “διαρρέουν” στα ούρα. Εκτός από τη σηματοδότηση νεφρικής νόσου, το αίμα στα ούρα μπορεί να είναι ενδεικτικό όγκων, να σημαίνει  πέτρες στα νεφρά ή λοίμωξη.
  6. Τα ούρα σας είναι αφρώδη. Οι υπερβολικές φυσαλίδες στα ούρα – ειδικά εκείνες που απαιτούν να ξεπλύνετε αρκετές φορές πριν φύγουν – υποδηλώνουν πρωτεΐνη στα ούρα. Αυτός ο αφρός μπορεί να μοιάζει με τον αφρό που βλέπετε όταν ανακατεύετε τα αυγά, καθώς η κοινή πρωτεΐνη που βρίσκεται στα ούρα, η αλβουμίνη, είναι η ίδια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα αυγά.
  7. Βιώνετε επίμονο πρήξιμο στα μάτια σας. Η πρωτεΐνη στα ούρα είναι ένα πρώιμο σημάδι ότι τα φίλτρα των νεφρών έχουν υποστεί βλάβη, επιτρέποντας τη διαρροή πρωτεΐνης στα ούρα.  Το πρήξιμο γύρω από τα μάτια σας μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα νεφρά σας προκαλούν αποβολή μεγάλης ποσότητας πρωτεΐνης στα ούρα, αντί να τη διατηρούν στο σώμα.
  8. Οι αστράγαλοι και τα πόδια σας είναι πρησμένα. Η μειωμένη λειτουργία των νεφρών μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση νατρίου, προκαλώντας πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους σας. Το πρήξιμο στα κάτω άκρα μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη καρδιακής νόσου, ηπατικής νόσου και χρόνιων προβλημάτων στις φλέβες των ποδιών.
  9. Έχετε μειωμένη όρεξη. Αυτό είναι ένα πολύ γενικό σύμπτωμα, αλλά η συσσώρευση τοξινών που προκύπτει από μειωμένη νεφρική λειτουργία μπορεί να είναι μία από τις αιτίες.
  10. Έχετε μυϊκές κράμπες. Οι ανισορροπίες των ηλεκτρολυτών μπορεί να προκύψουν από μειωμένη νεφρική λειτουργία. Για παράδειγμα, χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και κακώς ελεγχόμενος φωσφόρος μπορεί να συμβάλλουν στη μυϊκή κράμπες.

Photos by Pexels