Φλαβονοειδή: Γιατί είναι τόσο σημαντικά για την υγεία μας;

Home ΥΓΕΙΑ Φλαβονοειδή: Γιατί είναι τόσο σημαντικά για την υγεία μας;
moura

Η κατανάλωση φλαβονοειδών τροφίμων όπως τα φρούτα και λαχανικά όχι μόνο αυξάνει την πρόσληψη ινών, αλλά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλα προβλήματα υγείας.

Μια υγιεινή διατροφή είναι τόσο καλή για το μυαλό σας όσο και για το σώμα σας. Και εάν η δική σας διατροφή περιέχει πολλά μούρα, μήλα, και τσάι (τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή) προετοιμάζεστε ιδιαίτερα για ένα  λαμπρό μέλλον, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Shape.

Τι είναι τα φλαβονοειδή;

Τα φλαβονοειδή είναι ένας τύπος πολυφαινόλης, μια ευεργετική ένωση στα φυτά, που βοηθούν στην προσέλκυση επικονιαστικών εντόμων, στην καταπολέμηση των περιβαλλοντικών πιέσεων (όπως μικροβιακές λοιμώξεις) και στην ρύθμιση της κυτταρικής ανάπτυξης, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Linus Pauling στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.

Ποια είναι τα οφέλη των φλαβονοειδών; 

Γεμάτα με αντιοξειδωτικά, τα φλαβονοειδή έχουν δείξει στην έρευνα ότι βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής στο σώμα, η οποία έχει συνδεθεί με ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές  παθήσεις και ο καρκίνος. Τα φλαβονοειδή έχει επίσης διαπιστωθεί ότι έχουν αντιδιαβητικές ιδιότητες, όπως  βελτίωση της έκκρισης ινσουλίνης, μείωση της υπεργλυκαιμίας (επίσης υψηλό σάκχαρο στο αίμα) και βελτίωση της ανοχής της γλυκόζης σε ζώα με διαβήτη τύπου 2.

Περίπτωση: Σε μια μελέτη περίπου 30.000 ατόμων, όσοι είχαν  υψηλότερη πρόσληψη φλαβονοειδούς είχαν 10% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη από εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο.

Επιπλέον, τα φλαβονοειδή μπορεί να είναι καταπληκτικά για τον εγκέφαλο σας. Σύμφωνα με μια πρωτοποριακή έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο (American Journal of Clinical Nutrition), τα φλαβονοειδή είναι από τα τρόφιμα που μπορούν να  βοηθήσουν στην προστασία από την νόσο του Αλτσχάιμερ και την άνοια. Υπήρχε 80% μείωση του κινδύνου σε όσους έτρωγαν τρόφιμα με τις υψηλότερες ποσότητες φλαβονοειδών, λεεί ο συγγραφέας της μελέτης Paul Jacques, διατροφικός-επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Tufts.

Οι ερευνητές μελέτησαν άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω για 20 χρόνια, μέχρι την ηλικία κατά την οποία αρχικά εμφανίζεται η άνοια. Αλλά ο Ζακ λέει ότι όλοι, ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είναι, μπορούν να επωφεληθούν. Προηγούμενες κλινικές μελέτες νεότερων ενηλίκων διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη κα κατανάλωση μούρων πλούσιων σε φλαβονοειδή σχετίζεται με μια καλύτερη γνωστική λειτουργία. Το μήνυμα είναι ότι μια υγιεινή διατροφή που ξεκινά νωρίς στην ζωή (ακόμη και ξεκινώντας από τη μέση ζωή) έχει την δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο της άνοιας.

Που θα βρείτε περισσότερα τρόφιμα με φλαβονοειδή;

Υπάρχουν 6 μεγάλες υποκατηγορίες φλαβονοειδών, συμπεριλαμβανομένων 3 ειδών που αναλύθηκαν στη μελέτη American Journal of Clinical Nutrition: ανθοκυανίνες σε βατόμουρα, φράουλες, κόκκινο κρασί, κρεμμύδια, μήλα, αχλάδια και πολυμερή φλαβονοειδών σε τσάι, μήλα, αχλάδια και σοκολάτες.

Ενώ ορισμένα από αυτά τα φλαβονοειδή είναι διαθέσιμα ως συμπληρώματα η διατροφή σας με την βοήθεια των φλαβονοειδών τροφίμων μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή. Τα φλαβονοειδή βρίσκονται σε τρόφιμα με πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά και φυτοχημικά που μπορεί να αλληλεπιδράσουν μαζί τους για να προσφέρουν τα οφέλη που παρατηρήσαμε, λέει ο Jacques. Για αυτό η διατροφή είναι τόσο σημαντική.

Photos by Pexels