flowers-276014__480

Ενα πιο πράσινο καλοκαίρι

Αν όλοι οι άνθρωποι ζούσαν όπως εμείς στην Ελλάδα, τότε θα χρειαζόμασταν τρεις πλανήτες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας!

Το WWF Ελλάς πιέζει το κράτος και τις επιχειρήσεις να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές, ώστε ο τρόπος ζωής μας να γίνει βιώσιμος. Στόχος είναι να χτίσουμε ένα μέλλον όπου ο άνθρωπος θα ευημερεί μέσα στα όρια που επιτρέπουν την ανανέωση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη.

Άλλαξε συνήθειες! 

Σε αυτήν την προσπάθεια, υπάρχουν πάρα πολλά που περνούν από το χέρι μας. Αυτό το καλοκαίρι αλλάζουμε, λοιπόν, συνήθειες, γινόμαστε λίγο πιο «πράσινοι» στην καθημερινότητά μας και βοηθάμε τον πλανήτη -που είναι το μεγάλο μας σπίτι που μας φιλοξενεί όλους- να πάρει μία βαθιά ανάσα ανακούφισης.

Πρασινίζουμε το μπαλκόνι μας

Αν μείνεις στην πόλη και δεν πας διακοπές, το καλοκαίρι είναι η πιο κατάλληλη εποχή για πρασινίσεις το μπαλκόνι και τη ζωή σου! Ένα πράσινο μπαλκόνι σου δίνει:

Δροσιά και σκιά το καλοκαίρι!

Τα φυλλοβόλα δέντρα ή τα αναρριχόμενα φυτά εξασφαλίζουν σκίαση το καλοκαίρι, ενώ τον χειμώνα επιτρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία να ζεσταίνει στο σπίτι.

Πρώτη ύλη για τη μαγειρική σου!

Bασιλικό για το πέστο σου. Ρίγανη για τη σαλάτα σου. Δάφνη για τις φακές σου… Η λίστα είναι μεγάλη – άρχισε με αυτά που σου αρέσουν περισσότερο και φύτεψε στο μπαλκόνι σου το μυστικό του σούπερ σεφ!

Γιατρικό!

Αν κάηκες στον ήλιο το καλοκαίρι, μια γλάστρα με αλόη βέρα είναι το καλύτερο αντίδοτο. Βέβαια μια γλάστρα με λεβάντα θα σώσει τα πουλόβερ σου τον χειμώνα, χωρίς να χρειαστεί να αγοράσεις χημικά αντισκωρικά.

Η κηπουρική στο μπαλκόνι είναι εύκολη και φθηνή. Αρχισε από κάτι απλό.

Και βέβαια… βοηθάς στη μάχη μας για το περιβάλλον: Περισσότερο οξυγόνο στην πόλη, λιγότερη ανάγκη για τεχνητό κλιματισμό χάρη στη φυσική σκίαση που παρέχουν οι γλάστρες. Λιγότερη μεταφορά τροφίμων από μακρινές περιοχές όταν στη σαλάτα σου βάζεις τις δικές σου πιπεριές.

Δεν έχεις μπαλκόνι; Βάλε φυτά εσωτερικού χώρου μέσα στο σπίτι. Καθαρίζουν τον αέρα. Εχεις διαβάσει μελέτες που λένε ότι ο αέρας μέσα σε ένα διαμέρισμα είναι συχνά πολύ πιο μολυσμένος απ’ ό,τι έξω στην πόλη;

Ετοιμοι για πιο… πράσινες διακοπές;

Λίγο πριν να κλείσετε τις βαλίτσες των διακοπών δείτε πόσο εύκολα μπορείτε να αποκτήστε μια ολοκληρωμένη eco-friendly ταξιδιωτική εμπειρία

Σκέψου να επισκεφτείς έναν οικοτουριστικό προορισμό, όπως τη Δαδιά, τη λίμνη Κερκίνη, τις Πρέσπες και τόσους άλλους φυσικούς θησαυρούς στην Ελλάδα. Δοκίμασε ένα διαφορετικό είδος διακοπών, που ίσως γεμίσει πολύ καλύτερα τις «μπαταρίες» σου.

Μην πετάς ποτέ αναμμένα τσιγάρα έξω από το αυτοκίνητο και μην ανάβεις ποτέ φωτιά σε δασική περιοχή, κοντά σε δέντρα ή όπου υπάρχουν ξερά χόρτα.

Μην πετάς τσιγάρα μέσα στη θάλασσα. Ενα φίλτρο χρειάζεται 1 με 5 χρόνια για να διασπαστεί. Το τρώνε θαλασσοπούλια, ψάρια και θαλάσσια θηλαστικά, με τραγικά αποτελέσματα.

Μην πετάς σκουπίδια στη θάλασσα ή στις παραλίες. Οι θαλάσσιες χελώνες, για παράδειγμα, τρώνε τις πλαστικές σακούλες νομίζοντας ότι είναι μέδουσες, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από ασφυξία.

Αν συναντήσεις φίδια, απόφυγέ τα αλλά μην τα σκοτώσεις. Παίζουν κι αυτά σημαντικό ρόλο στη φυσική ισορροπία.

Αν χρειαστεί να πλυθείς ή να πλύνεις τα ρούχα σου στην ύπαιθρο, φρόντισε να βρίσκεσαι σε απόσταση τουλάχιστον 30 μέτρων από οποιαδήποτε πηγή νερού (λίμνη, ρυάκι, πηγή κ.λπ.).

Μην κόβεις κλαριά δέντρων, π.χ. όταν κάνεις κάμπινγκ. Οταν φεύγεις, παίρνε όλα σου τα σκουπίδια μαζί σου.

Μην πετάς στη θάλασσα ή στις ακτές την πετονιά με την οποία ψάρεψες. Μπορεί να μπερδευτεί στα πόδια και το ράμφος των πουλιών και να γίνει θανάσιμη παγίδα.

Αν αντιληφθείς άτομα που ψαρεύουν με δυναμίτη, μπουκάλες οξυγόνου ή κάνουν νυχτερινό ψαροντούφεκο -τρεις δραστηριότητες απαγορευμένες από τον νόμο- κατάγγειλέ το στις λιμενικές Αρχές.

Απόφυγε την προσέγγιση σε ακτές που αποτελούν καταφύγιο για απειλούμενα ζώα και ενημερώσου για τις ειδικές προφυλάξεις που απαιτούν οι προστατευόμενες παραλίες.

Κατά την παραμονή σου στο ξενοδοχείο, ειδοποίησε να μη σας αλλάζουν σεντόνια και πετσέτες σε καθημερινή βάση. Βοηθάς έτσι σημαντικά στην εξοικονόμηση νερού.

Οπου και αν βρεθείς, μην αγοράσεις προϊόντα προερχόμενα από απειλούμενα είδη (ελεφαντόδοντο, ταρταρούγα, κοράλλια, δέρματα ερπετών, γούνες και είδη τροφίμων που παράγονται από ζώα ή φυτά που βρίσκονται σε κίνδυνο).