Πώς το να περνάμε χρόνο με τα κατοικίδια ζώα μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε το άγχος

Home ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Πώς το να περνάμε χρόνο με τα κατοικίδια ζώα μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε το άγχος
dogs

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν κατοικίδια τον τελευταίο χρόνο, καθώς το να περνάμε χρόνο με τα ζώα είναι ένας ερευνητικά τεκμηριωμένος τρόπος για να μειώσουμε το στρες και το άγχος. Και όμως, δεν χρειάζεται να έχετε κατοικίδιο για να αποκομίσετε τα οφέλη της μείωσης του στρες. Αν η υιοθεσία κατοικίδιου ζώου δεν αποτελεί επιλογή για εσάς, μπορείτε να βρείτε άνεση στο να επισκέπτεστε το κατοικίδιο ενός φίλου, να επισκέπτεστε το πάρκο σκύλων στο μεσημεριανό σας διάλειμμα ή να κάνετε μια εκδρομή σε ένα ζωολογικό κήπο για κατοικίδια το Σαββατοκύριακο.

Αν λοιπόν χρειάζεστε άλλη μια δικαιολογία για να κρατάτε τη γάτα σας στην αγκαλιά σας κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας ή να βγάζετε τον σκύλο του γείτονά σας βόλτα στο τετράγωνο, δείτε τρεις λόγους για τους οποίους τα κατοικίδιά μας μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το άγχος:

Ηρεμούν τα νεύρα μας σε καταστάσεις υψηλής πίεσης

Όταν αισθανόμαστε ιδιαίτερα αγχωμένοι και ανήσυχοι, η επαφή με ένα ζώο μπορεί πραγματικά να βοηθήσει να ηρεμήσει το νευρικό μας σύστημα. Το 2019, μια ομάδα επιστημόνων αποφάσισε να εξετάσει πώς το χάιδεμα γατών και σκύλων θα μπορούσε να επηρεάσει τις ορμόνες του στρες μεταξύ των φοιτητών. Διαπίστωσαν ότι οι φοιτητές που αλληλεπιδρούσαν με τα ζώα μόνο για 10 λεπτά ένιωθαν ήδη λιγότερο αγχωμένοι μετά. “Γνωρίζαμε ήδη ότι οι φοιτητές απολαμβάνουν την αλληλεπίδραση με τα ζώα και ότι αυτό τους βοηθά να βιώνουν πιο θετικά συναισθήματα”, δήλωσε στο Science Daily η Patricia Pendry, Ph.D., αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα ανθρώπινης ανάπτυξης του Washington State University. “Αυτό που θέλαμε να μάθουμε ήταν αν αυτή η έκθεση θα βοηθούσε τους φοιτητές να μειώσουν το άγχος τους με λιγότερο υποκειμενικό τρόπο”. Και αυτό συνέβη!

Μας βοηθούν να νιώθουμε συνδεδεμένοι σε στιγμές απομόνωσης

Πολλοί από εμάς αισθανθήκαμε πιο μόνοι από ποτέ φέτος, καθώς έχουμε αποχωριστεί σωματικά από τους φίλους και την οικογένειά μας. Αλλά σε περιόδους απομόνωσης, η έρευνα δείχνει ότι οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με τα ζώα μπορούν να αντικαταστήσουν τις αλληλεπιδράσεις με τους ανθρώπους με πολλούς τρόπους. Και παρόλο που το να παραμένουμε συνδεδεμένοι με τους αγαπημένους μας ανθρώπους στο Facetime και το Zoom είναι σημαντικό, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το να χαϊδεύετε ένα ζώο ή να μιλάτε πραγματικά στο κατοικίδιό σας, μπορεί επίσης να ενισχύσει την αίσθηση συναισθηματικής σύνδεσης και συντροφικότητας.

Μας θυμίζουν τη δύναμη της φροντίδας για ένα άλλο ον.

Είτε είστε ο ίδιος ιδιοκτήτης ζώου είτε φροντίζετε κατοικίδια για το Σαββατοκύριακο, υπάρχουν πραγματικά οφέλη από τις καθημερινές ευθύνες της φροντίδας ενός άλλου όντος. Οι μικρές υπενθυμίσεις του να κάνουμε απλώς ένα διάλειμμα από τη δουλειά μας για να βγάλουμε βόλτα το σκύλο, να ταΐσουμε τη γάτα ή να γεμίσουμε το μπολ με το νερό μπορούν να προσθέσουν την απαραίτητη ρουτίνα στο πρόγραμμά μας και να μας δώσουν μια αίσθηση ικανοποίησης με τη φροντίδα κάποιου άλλου.