Πόνος κάτω από το στήθος; Τι σημαίνει;

Home ΥΓΕΙΑ Πόνος κάτω από το στήθος; Τι σημαίνει;
ponos stithos

Μπορούμε να βιώσουμε πόνο κάτω από το στήθος μας για διάφορους λόγους. Μερικές φορές είναι απλώς αποτέλεσμα ορμονικών αλλαγών ή μυϊκών προβλημάτων. Σπάνια είναι ένα σημάδι που πρέπει να ανησυχείτε, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Step to health.

Ο πόνος κάτω από το στήθος είναι ένα κοινό σύμπτωμα που μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Μερικοί από αυτούς είναι φυσιολογικές διαδικασίες του σώματος που οδηγούν σε αυτήν την ταλαιπωρία. Άλλες φορές, η αιτία είναι μια σημαντική κατάσταση υγείας. Ο πόνος κάτω από το στήθος μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Μερικές φορές υπάρχει μια αίσθηση καψίματος ή ο πόνος είναι διάχυτος και όχι πολύ έντονος. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως πολύ εντοπισμένος και έντονος πόνος. Στην τελευταία περίπτωση, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό, καθώς μπορεί να αποτελεί ένδειξη σοβαρού προβλήματος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο πόνος κάτω από το στήθος είναι συχνότερος στις νεαρές γυναίκες και σε εκείνες που έχουν ήδη υποστεί εμμηνόπαυση. Περίπου το 70% των γυναικών αναφέρουν ότι είχαν τέτοιο πόνο κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους, αλλά μόνο το 15% χρειάστηκε ιατρική περίθαλψη. Θα σας ενημερώσουμε για τις κύριες αιτίες αυτής της δυσφορίας σε αυτό το άρθρο.

  1. Εμμηνόρροια, ορμονικές αλλαγές και εγκυμοσύνη

Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν κάποια δυσφορία πριν από την εμμηνόρροια, συμπεριλαμβανομένου του πόνου κάτω από το στήθος. Η ευαισθησία του μαστού οφείλεται σε αυξημένα οιστρογόνα και προγεστερόνη και είναι απολύτως φυσιολογικό. Ο πόνος συνήθως εξαφανίζεται μετά την ωορρηξία.

Οι ορμονικές αλλαγές που εμφανίζονται κατά την εμμηνόπαυση δημιουργούν επίσης παρόμοια δυσφορία. Ο πόνος κάτω από το στήθος συμβαίνει τόσο στην προεμμηνόπαυση όσο και στην εμμηνόπαυση και μετά την εμμηνόπαυση.

Είναι πολύ συνηθισμένο για τις έγκυες γυναίκες, ειδικά αν είναι νέες μητέρες, να αισθάνονται πόνο κάτω από το στήθος τους. Αυτό οφείλεται στην ανάπτυξη των μαστών, στη θέση του μωρού ή στις αλλαγές στο σώμα για να φιλοξενήσει το έμβρυο. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε καούρα, παλινδρόμηση ή προβλήματα στη χοληδόχο κύστη ή στο συκώτι.

  1. Η κωστοχονδρίτιδα προκαλεί πόνο στην περιοχή του μαστού

Η κωστοχονδρίτιδα, επίσης γνωστή ως σύνδρομο Tietze, είναι μια φλεγμονή του χόνδρου που συνδέει το στέρνο με τα πλευρά. Συχνά συνοδεύεται από αρθρίτιδα στο πάνω μέρος της πλάτης ή του λαιμού και αυτό συχνά προκαλεί ένα μούδιασμα στο στήθος.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι άνθρωποι βιώνουν επίσης πόνο κάτω από το στήθος, δίνοντας την αίσθηση ότι είναι μια μασταλγία – συγκεκριμένος πόνος στο στήθος – παρόλο που δεν είναι. Αυτό το ζήτημα υγείας είναι πιο συχνό σε γυναίκες άνω των 40 ετών.

  1. Υπερβολικά μεγάλο στήθος

Όσο μεγαλύτερο είναι το στήθος, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα πόνου κάτω από το στήθος. Πολύ μεγάλα στήθη προκαλούν τέτοια δυσφορία και συχνά προκαλούν πόνο στον αυχένα, την πλάτη και τους ώμους. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό οδηγεί σε περιορισμούς σε ορισμένες σωματικές δραστηριότητες. Μερικές φορές ραγάδες ή ερεθισμοί του δέρματος εμφανίζονται επίσης στην περιοχή. Το υπερβολικό μέγεθος του μαστού μπορεί να διορθωθεί οριστικά μόνο με χειρουργική επέμβαση.

  1. Ακατάλληλο σουτιέν

Ένα σουτιέν που δεν είναι σωστό για το στήθος της γυναίκας θα μπορούσε να της προκαλέσει πολύ πόνο.

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη είναι να επιλέξετε ένα σουτιέν που δεν έχει τη σωστή εφαρμογή. Δεν πρέπει να συμπιέζει τα στήθη και να μην αφήνει αρκετό χώρο για να αλλάζουν εύκολα τη θέση τους.

  1. Άλλες αιτίες πόνου κάτω από το στήθος

Πολλές φορές ο πόνος κάτω από το στήθος σχετίζεται με προβλήματα στο θωρακικό τοίχωμα ή στα πλευρά. Αυτό ισχύει σε γυναίκες όλων των ηλικιών. Μερικές φορές είναι η μεσοπλευρική νευρίτιδα, η οποία είναι ερεθισμός ή φλεγμονή του δικτύου των νεύρων μεταξύ των πλευρών.

Επίσης, ο πόνος μπορεί να σχετίζεται με μυϊκό πρόβλημα, που προκαλείται από ξαφνική ή απότομη κίνηση. Αυτό ονομάζουμε συνήθως μυϊκό τράβηγμα.

Είναι επίσης πιθανό ότι ο πόνος προέρχεται από άλλα όργανα και αντανακλάται στο θωρακικό τοίχωμα. Για παράδειγμα, ασθένειες της χοληδόχου κύστης και φλεγμονή του ήπατος προκαλούν αυτό το αποτέλεσμα, καθώς και λοιμώξεις στους πνεύμονες ή καρδιακά προβλήματα.

Επιπλέον, δεν πρέπει να αποκλείσετε οποιαδήποτε διαδικασία στο ίδιο το στήθος, όπως κύστεις ή όγκους. Εξ ου και η σημασία της διαβούλευσης σε περίπτωση αμφιβολίας για τη διενέργεια των κατάλληλων συμπληρωματικών εξετάσεων για τη σωστή διάγνωση.