Πιπεριές τσίλι: Πόσο θρεπτικές είναι;

Home ΥΓΕΙΑ Πιπεριές τσίλι: Πόσο θρεπτικές είναι;
chilli peppers

Σε ένα δελτίο τύπου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ο επικεφαλής συγγραφέας Bo Xu, MD, καρδιολόγος στο Ινστιτούτο Καρδιάς, Αγγείων και Θώρακος της Cleveland Clinic στο Cleveland, δήλωσε ότι οι ερευνητές εξεπλάγησαν όταν διαπίστωσαν ότι σε αυτές τις προηγουμένως δημοσιευμένες μελέτες, η τακτική κατανάλωση πιπεριού τσίλι συσχετίστηκε με συνολική μείωση του κινδύνου θνησιμότητας από όλα τα αίτια, καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο. Ο Δρ Xu πρόσθεσε ότι αυτό αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο οι διατροφικοί παράγοντες μπορεί να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Health.

Ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα

Οι κόκκινες πιπεριές τσίλι, συμπεριλαμβανομένων των πιπεριών καγιέν, είναι μια απίστευτη πηγή βιταμίνης Α, δήλωσε η Tanya B. Freirich, RD, CDN, λέει στο Health. Αυτή είναι απαραίτητη για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και είναι επίσης γνωστό ότι βοηθά στην υγεία των ματιών.

Οι πιπεριές τσίλι είναι επίσης πολύ πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στην επούλωση των πληγών. Ένα 1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένες πιπεριές τσίλι περιέχει βιταμίνη C για μια ολόκληρη ημέρα.

Προστασία από τις ελεύθερες ρίζες

Η βιταμίνη Α είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, όπως και τα φλαβονοειδή, όπως η β-καροτίνη, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και η κρυπτοξανθίνη, τα οποία βρίσκονται επίσης μέσα στις πιπεριές τσίλι. Αυτές οι ουσίες βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από τις επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του στρες και της ασθένειας. Οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να συμβάλλουν στη βλάβη των κυττάρων.

Χαμηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης

Οι πιπεριές καγιέν είναι γνωστό ότι μειώνουν τη χοληστερόλη στο αίμα και την LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, αυξάνουν την HDL χοληστερόλη και εμποδίζουν την πήξη, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Μια μεγάλη μελέτη κοόρτης με βάση τον πληθυσμό, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS One το 2017, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κόκκινων πιπεριών τσίλι συνδέεται με 13% χαμηλότερη συχνότητα θανάτου από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

Υψηλότερος μεταβολισμός

Περισσότεροι από τα δύο τρίτα των ενηλίκων στις ΗΠΑ είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη τύπου 2 και στεφανιαίας νόσου.

Ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, οι διατροφικές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του μεταβολισμού. Η καψαϊκίνη μπορεί να αυξήσει έστω και λίγο το μεταβολισμό σας, γεγονός που μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερες θερμίδες τόσο σε κατάσταση ηρεμίας όσο και κατά τη διάρκεια της άσκησης, και θα μπορούσε να αυξήσει την ποσότητα λίπους που καίτε.

Λιγότερη φλεγμονή του εντέρου

Δεν είναι μόνο το περιεχόμενο μιας πιπεριάς τσίλι που προσφέρει οφέλη για την υγεία – ο παράγοντας που παίζει ρόλο είναι και η αντίδραση του σώματός σας στην καυτερή γεύση. Όταν δαγκώνετε μια πιπεριά τσίλι, η καψαϊκίνη προσκολλάται σε έναν υποδοχέα που επικοινωνεί με άλλα κύτταρα και λέει αμέσως στον εγκέφαλό σας ότι είναι καυτερή. Όταν η καψαϊκίνη προσκολλάται στον ίδιο υποδοχέα στο πεπτικό σας σύστημα, παράγει μια χημική ουσία που ονομάζεται ανδαμίδη. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences το 2017 διαπίστωσε ότι η ανδαμίδη μειώνει τη φλεγμονή στο έντερο, η οποία μπορεί να προκληθεί από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD), δηλαδή ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn.