diattrofi-paidi

Παιδικά συμπληρώματα διατροφής: + & –

Αν η διατροφή του παιδιού βασίζεται στο πρότυπο της μεσογειακής διατροφής και το παιδί είναι υγιές, τότε πιθανώς δεν θα έχει ανάγκη από συμπλήρωμα διατροφής.

Ωστόσο, αν το παιδί δεν τρέφεται επαρκώς, δηλαδή δεν καταναλώνει σημαντικές ομάδες τροφίμων, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και γαλακτοκομικά, υποφέρει από κάποιο νόσημα που αυξάνει τις βασικές ανάγκες του οργανισμού, έχει έντονη αθλητική δραστηριότητα (πρωταθλητισμό), τότε είναι πιθανό να χρειαστεί κάποιο συμπλήρωμα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων ώστε να καλύψει τις ανάγκες του.

feroglobin-baby-drops

Ασβέστιο
Είναι απαραίτητο τόσο για τη δομή, τη δύναμη των οστών και των δοντιών, όσο και για τη λειτουργία της καρδιάς, των μυών και του εγκεφάλου. Παιδιά με ανεπαρκή πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να εμφανίσουν κακή ποιότητα δοντιών και βλάβες στο σκελετικό τους σύστημα.
Πηγές ασβεστίου: Γαλακτοκομικά προϊόντα, εμπλουτισμένα τρόφιμα, σολομός και σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Σίδηρος
Βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα. Όταν λείπει ο σίδηρος, η μεταφορά του οξυγόνου από τους πνεύμονες στους ιστούς και στα όργανα του σώματος είναι μειωμένη. Το παιδί είναι χλωμό και αισθάνεται κουρασμένο και αδύναμο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα 2/3 των παιδιών εμφανίζουν έλλειψη σιδήρου και αφορά κυρίως το 20-25% παιδιών βρεφικής ηλικίας 1-3 ετών. Επίσης, η ανεπάρκεια εμφανίζεται συχνά σε υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά.
Πηγές σιδήρου: Κόκκινο κρέας και άλλα ζωικά προϊόντα, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Βιταμίνη Α
Προάγει τη φυσιολογική ανάπτυξη και εξέλιξη των οστών, ενώ παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού. Προφυλάσσει, επίσης, την υγεία του δέρματος, των ματιών και των μαλλιών.
Πηγές βιταμίνης Α: Γάλα, τυρί, αυγά και λαχανικά με κίτρινο έως πορτοκαλί χρώμα, όπως καρότα, κολοκύθα και γλυκοπατάτες.

Βιταμίνες συμπλέγματος Β
Είναι υπεύθυνες για την ενίσχυση του μεταβολισμού, την παροχή ενέργειας στον οργανισμό, την καλή υγεία του κυκλοφοριακού και νευρικού συστήματος του παιδιού.
Πηγές Β1 (Θειαμίνη): Λευκό ρύζι, χυλοπίτες, δημητριακά πρωινού εμπλουτισμένα, τόνος, πέστροφα, μακαρόνια και ψωμί ολικής άλεσης.
Πηγές Β2 (Ριβοφλαβίνη): Δημητριακά πρωινού εμπλουτισμένα, γάλα, βρώμη, βόειο κρέας, μανιτάρια, μαλάκια, αυγά, αμύγδαλα.
Πηγές Β9 (Φυλλικό Οξύ): Συκώτι, βρασμένο σπανάκι, μαυρομάτικα φασόλια, δημητριακά πρωινού εμπλουτισμένα, λευκό ρύζι.

Μην ξεχνάτε ότι οι τροφές αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για να λάβει κανείς τα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά για το σώμα του. Τα συμπλήρωματα διατροφής θα πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά και θα πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία τους ο αριθμός έγκρισης του ΕΟΦ. Τέλος, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κανένα σκεύασμα δεν είναι εντελώς «αθώο» και ότι η χορήγηση των συμπληρωμάτων διατροφής θα πρέπει να γίνεται πάντοτε με τη συμβουλή του παιδιάτρου ή του γιατρού.

Θαλής Παναγιώτου – Διατροφολόγος