dyo-logo-200

Μήπως έχω ουρολοίμωξη; Τι να κάνω;

Οι ουρολοιμώξεις είναι από τις συχνότερες παθήσεις που ταλαιπωρούν γυναίκες και άνδρες. Τα συχνότερα συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι η συχνουρία, το αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, τα θολά ή δύσοσμα ούρα, όπως επισημαίνει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος  MD, MSc, PhD, IFEPAG, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων & Εφήβων, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης.

Η ουρολοίμωξη οφείλεται σε παθογόνα μικρόβια που προέρχονται κυρίως από το έντερο. Περνώντας από την ουρήθρα στην ουροδόχο κύστη) φτάνουν και προσβάλλουν το ουροποιητικό σύστημα, και προκαλούν φλεγμονή.

Οι ουρολοιμώξεις εμφανίζονται ευκολότερα στις γυναίκες, αφού η ουρήθρα της γυναίκας είναι πολύ μικρότερη από του άνδρα, και τα βακτήρια εισέρχονται γρηγορότερα και ευκολότερα στην κύστη. Ο κίνδυνος να αναπτύξουν έστω ένα επεισόδιο ουρολοίμωξης στη ζωή τους είναι μεγαλύτερος από 50%.
Για τις περισσότερες ουρολοιμώξεις υπεύθυνος είναι ένας μικροοργανισμός, το βακτήριο Εscherichia coli (E.coli), το οποίο προέρχεται από το παχύ έντερο και προκαλεί το 80% των ουρολοιμώξεων στους ενήλικες. Το E.coli διαθέτει τη μοναδική ικανότητα να προσκολλάται στα κύτταρα των τοιχωμάτων της ουρήθρας και να προκαλεί επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, καθώς αντιστέκεται στους φυσικούς μηχανισμούς που διαθέτει ο οργανισμός για να το απομακρύνει, μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.

Το εκχύλισμα Cranberry έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την ικανότητα των βακτηρίων E.coli να προσκολλώνται στο ουροποιητικό επιθήλιο, ώστε να προκαλέσουν ουρολοιμώξεις. Αυτή η ιδιότητα του Cranberry να εμποδίζει τη προσκόλληση έχει ως αποτέλεσμα την αδρανοποίηση των βακτηρίων, τα οποία δεν μπορούν να βλάψουν πλέον το ουροποιητικό σύστημα.
Παράλληλα η χρήση προβιοτικών, η οποία αναστέλλει την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων και προστατεύει την φυσιολογική χλωρίδα, ενισχύοντας την ανάπτυξη ωφελίμων για το έντερο μικροοργανισμών, συμπληρώνει την ενδεδειγμένη καταπολέμηση και προστασία από τις ουρολοιμώξεις.

 

Χρήσιμες συμβουλές για τη μείωση των ουρολοιμώξεων

• Πίνετε άφθονο νερό. Μέσω της συχνής ούρησης, διευκολύνεται η ταχύτερη απομάκρυνση των παθογόνων μικροοργανισμών.
• Να ουρείτε μόλις νιώθετε την ανάγκη, διαφορετικά είναι πιθανή η μικροβιακή ανάπτυξη στα στάσιμα ούρα.
• Προτιμήστε βαμβακερά εσώρουχα και όχι πολύ στενά ρούχα, ώστε η ευαίσθητη περιοχή να «αναπνέει» καλύτερα. Φορέστε στεγνά ρούχα μετά από κολύμβηση ή έντονη γυμναστική.
• Προτιμήστε τη χρήση ήπιου καθαριστικού, κατάλληλου για την ευαίσθητη περιοχή.
• Οι ασθενείς με μη ρυθμισμένο σακχαρώδη διαβήτη, παρουσιάζουν συχνά ουρολοιμώξεις, αφού τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στα ούρα δρουν ως υπόστρωμα για την ανάπτυξη μικροβίων.

 

 

 


Η Health Editor Προτείνει:

Κοινοποίησε αυτο το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email

Σχετικά άρθρα:

Ανακάλυψε το τελευταίο τεύχος του Δ.Υ.Ο.

Περισσότερα Άρθρα

kali ugeia sunentefksi
«Για καλή υγεία χρειάζεται μέτρο και κοινή λογική»
p kormas article
«Το τοπίο στην oρθοπαιδική αλλάζει συνεχώς»
klentzeris upogenitikotita
Πώς η πανδημία COVID19 προκάλεσε πτώση των γεννήσεων στην Ευρώπη και στην χώρα μας
antidoto pathitikotita
Η πανδημία απο την σκοπιά της ομάδας "Αντίδοτο στην Παθητικότητα"
main banner foitites
Ε.Φ.Φ.Ε: " Η πανδημία αποτέλεσε πρόκληση για εμάς "
kostas sirigos 1
Έχει σημασία να αποκτήσουμε παιδεία και κουλτούρα πρόληψης;
prwtovoulia newn
Πώς ο covid-19 άλλαξε την ζωή της νεολαίας
MINA GKAGKA COVER
ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ «Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα»
stefanos kales
«Πιθανό να έχουμε εμβόλιο για τον COVID το φθινόπωρο ή τον χειμώνα»
mouzaka cover
Συνέντευξη της Λυδίας Μουζάκα στο περιοδικό Ciao