Αιμορροΐδες: το γιατί, το πώς και η λύση από τη φύση…

Home ΥΓΕΙΑ Αιμορροΐδες: το γιατί, το πώς και η λύση από τη φύση…
cactus

Στην εποχή της τηλε-εργασίας, η ακινητοποίηση μπροστά από μία οθόνη αυξάνει σημαντικάτον κίνδυνο επιδείνωσης ή εμφάνισης αιμορροΐδων. Οι αιμορροΐδες είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από οίδημα και διεύρυνση των φλεβών του ορθού, ως αποτέλεσμα της αυξημένης πίεσης στον πρωκτικό δακτύλιο. Παράγοντες όπως η πολύωρη παραμονή στην ίδια θέση (όπως π.χ. συμβαίνει συχνά στους οδηγούς και τώρα πια σε όλους ελέω τηλε-εργασίας), η εγκυμοσύνη και η άρση βαρών, η δυσκοιλιότητα, η παρατεταμένη χρήση υπακτικών, το στρες και η κατάθλιψη (που επίσης είναι σε άνοδο το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας) αυξάνουν σημαντικά τον σχετικό κίνδυνο.

benostan

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για την πρόληψή τους:

Φροντίστε να σηκώνεστε κάθε μία ώρα από τη θέση σας, για να μειώνετε την πίεση στην περιοχή. Μία καρέκλα με μαλακό κάθισμα ή η χρήση μαξιλαριού πάνω στην καρέκλα, αν είναι σκληρή, μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Προσοχή στη διατροφή. Βάλτε στο πιάτο σας περισσότερες φυτικές ίνες και μην ξεχνάτε το νερό. Η πρόληψη της δυσκοιλιότητας είναι καθοριστικός παράγοντας πρόληψης των αιμορροΐδων.
Καθημερινή άσκηση. Φροντίστε όμως να αποφύγετε τα σκουότ και την άρση βαρών, που μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα (ειδικά αν είστε σε φάση έξαρσης)
Αποφυγή της υπερκατανάλωσης καφέ και αλκοόλ. Προκαλούν αφυδάτωση και επιτείνουν τη δυσκοιλιότητα.
Αποφύγετε την παρατεταμένη παραμονή στην τουαλέτα, για περισσότερα από 10-15 λεπτά.

Αντιμετώπιση

Αν πάσχετε ήδη από αιμορροΐδες και λόγω των παραπάνω συνθηκών βρίσκονται σε έξαρση, η λύση βρίσκεται στο γειτονικό σας φαρμακείο. Εκεί θα βρείτε κρέμες με αγνά, φυτικά εκχυλίσματα, που προσφέρουν άμεση ανακούφιση, χωρίς τοπικά αναισθητικά και χωρίς κορτιζόνη.