10+1 συμβουλές ενίσχυσης του ανοσοποιητικού

Home ΥΓΕΙΑ 10+1 συμβουλές ενίσχυσης του ανοσοποιητικού
face mask flowers

Εν μέσω πανδημίας, η ανάγκη της διατήρησης της καλής κατάστασης του ανοσοποιητικού μας παραμένει επιτακτική. Στις γραμμές που ακολουθούν, σάς δείχνουμε τον τρόπο για να τα καταφέρετε, με μικρές, απλές αλλαγές στην καθημερινότητά σας.

1. Βάλτε… χρώμα στη διατροφή σας, καταναλώνοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά: πιπεριές, πορτοκάλια, καρότα και φράουλες, ακτινίδια και μπρόκολο.
2. Πάρτε ένα ανοσοενισχυτικό συμπλήρωμα διατροφής. Μελέτες έχουν αποδείξει πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η ακατάστατη διατροφή, στερούν από τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για να “χτίσει” ένα γερό ανοσοποιητικό, ένα “τείχος προστασίας” από τις εξωγενείς απειλές. Πριν τη λήψη του συμπληρώματος, συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό ή τον φαρμακοποιό σας, ιδίως αν λαμβάνετε και άλλα φάρμακα.
3. Χαλαρώστε. Η πανδημία έχει αλλάξει τα δεδομένα για όλους μας. Μην αφήνετε όμως το άγχος σας να σας καταβάλλει. Το χρόνιο στρες είναι ένας βασικός παράγοντας εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος. Βάλτε στην καθημερινότητά σας πράγματα και δραστηριότητες που σας ευχαριστούν.
4. Μην ξεχνάτε το σεξ. Δεν θα σας κάνει μόνο να αισθανθείτε καλύτερα, αλλά σύμφωνα με μελέτη, θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε ακμαίο και το ανοσοποιητικό σας.
5. Βάλτε στη ζωή σας έναν χνουδωτό φίλο. Τα κατοικίδια μας δίνουν ένα κίνητρο για άσκηση. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που έχουν κατοικίδιο έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης και αρτηριακής πίεσης και καλύτερη καρδιακή υγεία. Τα κατοικίδια είναι ωφέλιμα και για το ανοσοποιητικό των παιδιών.
6. Διατηρήστε την αισιοδοξία σας. Όταν κάνετε θετικές σκέψεις, το ανοσοποιητικό σας λειτουργεί καλύτερα.
7. Γελάστε! Και το γέλιο ενισχύει το ανοσοποιητικό.
8. Ασκηθείτε. Η σωματική άσκηση (ιδανικά 30 λεπτά κάθε μέρα) μάς βοηθά να απαλλαγούμε από το άγχος και λειτουργεί ευεργετικά σε όλο το σώμα: προλαμβάνει την οστεοπόρωση, βελτιώνει την καρδιακή υγεία και μας προστατεύει από τον καρκίνο. Κάθε είδος άσκησης μπορεί να βοηθήσει: το περπάτημα, το ποδήλατο, το κολύμπι ακόμη και το γκολφ.
9. Κοιμηθείτε. Χωρίς επαρκή και αναζωογονητικό ύπνο, το σώμα σας χάνει την ικανότητά του να καταπολεμά τους παθογόνους παράγοντες. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται περίπου 7-9 ώρες ύπνου καθημερινά.
10. Περιορίστε το αλκοόλ και το κάπνισμα. Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, “ρίχνουν” το ανοσοποιητικό.
11. Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Είναι μία από τις καλές συνήθειες που μας “κληροδότησε” η πανδημία. Πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή, αν δεν έχετε πρόσβαση σε σαπούνι και νερό, χρησιμοποιήστε αλκοολούχο αντισηπτικό με περιεκτικότητα τουλάχιστον 60% σε αλκοόλη.

 

 

 


Η Health Editor Προτείνει: