Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ορμονική ακμή!

Home ΥΓΕΙΑ Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ορμονική ακμή!
kopela akmi

Είναι κόκκινα, επώδυνα και βαθιά ‘’ξεσπάσματα’’ στο δέρμα, και ό, τι κι αν κάνω τίποτα δεν φαίνεται να τα σταματά, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Glamour.

Δεν είστε μόνοι.  Σύμφωνα με τον Sapna Palep, MD, δερματολόγο και ιδρυτή της Spring Street Dermatology στη Νέα Υόρκη, το 50% των γυναικών ηλικίας 20 έως 29 ετών έχουν ακμή, η οποία γενικά προκαλείται από τις ορμόνες μας (σε αντίθεση, σε μια μελέτη 2018, βρέθηκε μόνο 3% των ενήλικων ανδρών με χρόνια ακμή). Μίλησα με τον Palep και άλλους κορυφαίους δερματολόγους για το ποιες είναι οι επιλογές για τη διατήρηση της ορμονικής ακμής σε έλεγχο και αναφέρω τις σπουδαιότερες απόψεις.

Τι είναι η ορμονική ακμή;

Όπως υποδηλώνει το όνομα, η ορμονική ακμή είναι η ακμή που επηρεάζεται από τις κυμαινόμενες ορμόνες. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά την εφηβεία, αλλά μπορεί να επηρεάσει ενήλικες κάθε ηλικίας και είναι ιδιαίτερα συχνή στις γυναίκες, λέει ο Palep. Προσθέτει ότι ορισμένοι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν σε αυτές τις διακυμάνσεις (όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή τα αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων), αλλά οι δύο βασικές είναι η εμμηνόρροια και η εμμηνόπαυση – για αυτό πιθανότατα παρατηρείτε ορμονικές διαταραχές ακριβώς πριν από την περίοδο, όταν τα οιστρογόνα προγεστερόνη και επίπεδα τεστοστερόνης είναι σε ροή.

Τι προκαλεί την ορμονική ακμή;

Η απλή απάντηση εδώ είναι μια αλλαγή ή διακύμανση των ορμονών, αλλά αυτό δεν λέει αρκετά ολόκληρη την ιστορία. Όλη η ακμή ξεκινά με μια βάση της διαταραγμένης απόρριψης του δέρματος, το οποίο είναι γενετικό, λέει η ειδικός αισθητικής και ακμής Sofie Pavitt. Στη συνέχεια, άλλοι παράγοντες, όπως η παραγωγή λιπαρότητας και τα βακτήρια, σχηματίζουν μια σειρά από γεγονότα που προκαλούν τα ξεσπάσματα. Έτσι, η ορμονική ακμή είναι ένας όρος που χρησιμοποιούμε όταν οι ορμόνες σας αυξάνουν την παραγωγή λιπαρότητας στο δέρμα σας. Με άλλα λόγια: Δεν είναι οι ίδιες οι ορμόνες που προκαλούν ξεσπάσματα, αλλά αυτές οι ορμόνες προκαλούν υπερβολική παραγωγή λίπους, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει στους φραγμένους πόρους που προκαλούν ξεσπάσματα.

Εκτός από την περίοδό σας, άλλοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τις ορμονικές διακυμάνσεις περιλαμβάνουν από του στόματος αντισυλληπτικά, άγχος και ενδεχομένως ακόμη και διατροφικές πηγές με ορμόνες – όπως φυσικές ορμόνες ανάπτυξης στα γαλακτοκομικά προϊόντα – που μπορούν επίσης να επιδεινώσουν την ορμονική ακμή, λέει η δερματολόγος της Νέας Υόρκης Rachel Nazarian MD.

Πώς μοιάζει η ορμονική ακμή;

Ευτυχώς, είναι γενικά πολύ εύκολο να καταλάβουμε εάν η ακμή που αντιμετωπίζετε είναι ορμονική. Το κλασικό μοτίβο είναι βαθιά, κόκκινα, τρυφερά χτυπήματα που εμφανίζονται την εβδομάδα πριν από την εμμηνορροϊκή περίοδο, λέει ο Nazarian. Σε ενήλικες, η ορμονική ακμή γενικά συγκεντρώνεται στο κάτω μισό του προσώπου, στο πηγούνι, στη γνάθο και στα κάτω μάγουλα. Σε εφήβους, μπορεί να εμφανιστεί στη ζώνη Τ.

Πώς να αποτρέψετε την ορμονική ακμή

Δεν υπάρχει εγγυημένος τρόπος για την πρόληψη της ορμονικής ακμής χωρίς τη χρήση φαρμάκων κάποιας μορφής, λέει ο Nazarian. Οι ορμονικές διακυμάνσεις είναι φυσιολογικές.

Εάν δεν θέλετε να δοκιμάσετε φάρμακα, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να αποφύγετε τα ορμονικά ξεσπάσματα. Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να διατηρήσετε τις ορμόνες σας ισορροπημένες μειώνοντας το άγχος, λέει ο Palep. Το να μένεις μακριά από πάρα πολύ κόκκινο κρέας, ζάχαρη και γαλακτοκομικά προϊόντα θα βοηθήσει επίσης.