Εσείς γνωρίζετε τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας ;

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Εσείς γνωρίζετε τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας ;
dark chocolate

Εδώ θα μάθετε τα 9 οφέλη που έχει η μαύρη σοκολάτα στον οργανισμό μας και ποιες  ασθένειες μπορεί να καταπολεμήσει, σύμφωνα με το άρθρο του γνωστού γιατρού Dr.Axe.

1.Προστασία από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν ασθένειες

Ένα από τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας είναι ότι έχει την ικανότητα να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι επιβλαβείς ενώσεις που δημιουργούνται από κυτταρικές διεργασίες του σώματος που μπορούν να συμβάλλουν στην φλεγμονή και την χρόνια ασθένεια.

Τα αντιοξειδωτικά είναι οι ενώσεις που πιστεύεται ότι εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν το σώμα από βλάβες και ασθένειες.

Η μαύρη σοκολάτα είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών και των πολυφαινολών. Το κακάο, ειδικότερα, έχει αποδειχθεί ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή που είναι ακόμη μεγαλύτερη από το κρασί και το τσάι.

  1. Πιθανή πρόληψη του καρκίνου

Είναι απίθανο να το πιστέψετε αλλά η μαύρη σοκολάτα μπορεί να συμβάλλει κατά του καρκίνου. Έρευνες έδειξαν ότι  τα φλαβονοειδή  και τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στην σοκολάτα, είναι ωφέλιμα για την καταπολέμηση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Άλλη μια μελέτη ανακάλυψε ότι μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία του παχέος εντέρου λόγω της ικανότητας της να μειώσει το οξειδωτικό  στρες, την φλεγμονή  και  να εμποδίσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

  1. Υγιής καρδιά

Οι φλαβανόλες είναι ο κύριος τύπος φλαβονοειδούς που βρίσκεται στη σοκολάτα. Σύμφωνα με την Κλινική Cleveland, η έρευνα έχει δείξει ότι οι φλαβανόλες έχουν πολύ θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και βελτιώνοντας τη ροή του αίματος προς την καρδιά καθώς και τον εγκέφαλο. Επίσης αυτές οι φλαβονόλες μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή πήξης των αιμοπεταλίων, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cardiology, μέσα από ένα πείραμα με πολλά άτομα, που έπρεπε να καταναλώσουν  μια ημερήσια δόση μαύρης σοκολάτας πλούσια σε φλαβονοειδή ή λευκή σοκολάτα χωρίς φλαβονοειδές για δύο εβδομάδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πλούσια σε φλαβονοειδή πρόσληψη σοκολάτας βελτίωσε σημαντικά την κυκλοφορία σε ενήλικες, ενώ η λευκή σοκολάτα δεν είχε θετικό αντίκτυπο στην υγεία.

Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 παρακολούθησαν  την υγεία περισσότερων από 20.000 ατόμων για 11 χρόνια και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υψηλότερη πρόσληψη μαύρης σοκολάτας συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων. Στην πραγματικότητα, από τα άτομα που κατανάλωναν την μεγαλύτερη ποσότητα σοκολάτας  το 12% ανέπτυξε ή πέθανε από καρδιαγγειακές παθήσεις κατά τη διάρκεια της μελέτης σε σύγκριση με το 17,4% εκείνων που δεν κατανάλωναν σοκολάτα.

  1. Χοληστερίνη

Το βούτυρο του κακάου που υπάρχει στην σοκολάτα είναι πλούσιο σε υγιή λίπη και πολυφαινόλες, οι οποίες είναι ευεργετικές ενώσεις που δρουν ως αντιοξειδωτικά στον οργανισμό μας.

Μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στο Southern Medical Journal εξέτασε τις επιδράσεις της σοκολάτας σε 28 υγιή άτομα και διαπίστωσε ότι μόλις μία εβδομάδα κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας βελτίωσε τα προφίλ των λιπιδίων, μείωσε την αντιδραστικότητα των αιμοπεταλίων και  τη φλεγμονή.

Μια άλλη ανασκόπηση 10 μελετών έδειξε ότι η κατανάλωση σοκολάτας πλούσιας σε φλαβονόλη ήταν αποτελεσματική στη μείωση των επιπέδων της ολικής και κακής χοληστερόλης καθώς και λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας, και οι δύο από τους οποίους είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

  1. Καλύτερη γνωστική λειτουργία

Μερικές έρευνες δείχνουν ότι η πλούσια σε φλαβονολόλη μαύρη σοκολάτα θα μπορούσε να αυξήσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στη θεραπεία γνωστικών παθήσεων όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.


Άλλη μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition σημείωσε ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή – όπως η σοκολάτα, το κρασί και το τσάι – συνδέθηκε με την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και τη βελτιωμένη γνωστική απόδοση.

  1. Βελτιώνει την αρτηριακή πίεση

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η προσθήκη σοκολάτας στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία από καταστάσεις όπως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο.

σε μια μελέτη του 2015, η κατανάλωση 25 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας ήταν αποτελεσματική στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και υπέρταση. Μπόρεσε επίσης να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου.

  1. Superfood πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Chemistry Central Journal, αποκάλυψε ότι φλαβανόλη και πολυφαινόλη έχουν την ίδια αντιοξειδωτική δράση με superfoods όπως acai, βατόμουρο και  ρόδι. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η περιεκτικότητα σε φλαβανόλη σε σκόνη κακάου (30,1 χιλιοστόγραμμα ανά γραμμάριο) ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από όλες τις άλλες σκόνες φρούτων.

Αποκαλύφθηκε επίσης ότι η αντιοξειδωτική ικανότητα της μαύρης σοκολάτας ήταν υψηλότερη από όλους τους σούπερ χυμούς φρούτων, εκτός από το ρόδι. Επιπλέον, το συνολικό περιεχόμενο πολυφαινόλης ανά μερίδα ήταν επίσης υψηλότερο για τη σοκολάτα (περίπου 1.000 χιλιοστόγραμμα ανά μερίδα), το οποίο ήταν σημαντικά υψηλότερο από όλους τους χυμούς φρούτων εκτός από το χυμό ροδιού.

  1. Πιθανή ενίσχυση της όρασης

Μια κλινική δοκιμή που έγινε το 2018 παρατήρησε ότι η ευαισθησία αντίθεσης και η οπτική οξύτητα των 30 συμμετεχόντων βελτιώθηκαν μετά την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας έναντι σοκολάτας γάλακτος, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στην ενίσχυση της όρασης. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο η σοκολάτα και τα συστατικά της θα μπορούσαν να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα την όραση.

  1. Προστατεύει το δέρμα

Ένα από τα κορυφαία οφέλη της μαύρης σοκολάτας για το δέρμα αποδίδεται στην περιεκτικότητα σε φλαβονολόλη και στην ικανότητά της να προστατεύει από βλάβες στον ήλιο. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη από το Λονδίνο διαπίστωσε ότι η κατανάλωση σοκολάτας πλούσιας σε φλαβονόλη θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη ζημιών που προκαλούνται από το υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου.
Εν τω μεταξύ, άλλες έρευνες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση σοκολάτας μπορεί επίσης να μειώσει την τραχύτητα του δέρματος, να ενισχύσει την ενυδάτωση και να βελτιώσει τη ροή του αίματος στο δέρμα.