Ποια είναι τα οφέλη του κουρκουμά

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ποια είναι τα οφέλη του κουρκουμά
kourkoumas koutales

Ένα μήλο την ημέρα κρατά το γιατρό μακριά, αλλά η κουρκούμη είναι ακόμα καλύτερη. Ένα καθημερινό φλιτζάνι ρόφημα με χρυσό μπαχαρικό έχει απίστευτα αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Greatist.

 1. Μειώνει τον πόνο της αρθρίτιδας

Η κουρκουμίνη έχει φανταστικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μια ανασκόπηση του 2016 διαπίστωσε ότι 1.000 χιλιοστόγραμμα εκχυλίσματος κουρκουμά μείωσαν τον πόνο σε άτομα με αρθρίτιδα, με αποτελέσματα όπως η ιβουπροφαίνη.

 1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Η κουρκουμίνη έχει αποδειχθεί ότι βοηθά την ανοσολογική λειτουργία λόγω των αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονωδών, αντιικών και αντιβακτηριακών ιδιοτήτων της.

 1. Βοηθά στην υγεία της καρδιάς

Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να σας θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Μια ανασκόπηση επτά μελετών του 2017 έδειξε ότι η κατανάλωση κουρκουμίνης βοήθησε στη μείωση της χοληστερόλης LDL (το κακό είδος) και των επιπέδων των τριγλυκεριδίων.

 1. Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου (και πιθανώς βοηθά στη θεραπεία!)

Η κουρκουμίνη μπορεί να είναι μια πιθανή θεραπεία για τον καρκίνο, σύμφωνα με μελέτες. Βοηθά στην προώθηση της υγιούς κυτταρικής λειτουργίας. Αυτό βοηθά στη μείωση της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων. Ο κουρκουμάς μπορεί επίσης να βοηθήσει στην οικοδόμηση ανοσίας σε όσους υποβάλλονται σε θεραπεία. Μια μελέτη του 2015 έδειξε ότι η κουρκουμίνη βοήθησε στην αποκατάσταση της φυσιολογικής ανοσοποιητικής λειτουργίας σε αυτούς που καταπολεμούν τον καρκίνο.

 1. Βοηθά στη διαχείριση της ελκώδους κολίτιδας (UC)

Η κουρκουμίνη βοηθά στη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος σε κορυφαία κατάσταση, ενώ μειώνει τη φλεγμονή. Αυτά είναι φοβερά νέα για όσους έχουν UC.  Το UC φλεγμονή του παχέος εντέρου και του ορθού, μπορεί να προκαλέσει πόνο, κράμπες και αιμορραγία. Δεν υπάρχει θεραπεία, οπότε η διαχείριση των συμπτωμάτων είναι το κλειδί. Μια ανασκόπηση του 2018 διαπίστωσε ότι η κουρκουμίνη σε συνδυασμό με τη θεραπεία με μελαμίνη βοήθησε στη βελτίωση των συμπτωμάτων UC περισσότερο από το εικονικό φάρμακο.

 1. Βοηθά στη διαχείριση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS)

Παρόμοια με την ελκώδη κολίτιδα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) σημαίνει κράμπες και συχνό πόνο. Μια μελέτη σε ζώα του 2012 έδειξε ότι η κουρκουμίνη μπορεί να επιβραδύνει τη γαστρική εκκένωση. Αυτός είναι ο χρόνος που χρειάζεται το φαγητό για να αφήσει το στομάχι και να κατευθυνθεί στο λεπτό έντερο. Λιγότερα ταξίδια στην τουαλέτα; Ναι παρακαλώ. Πρέπει να διεξαχθούν μελέτες σε ανθρώπους για να επαληθευτεί αυτό το όφελος.

 1. Βοηθά στην πρόληψη της νόσου του Alzheimer

Η κατανάλωση αυτού του χρυσού τσαγιού μπορεί να βοηθήσει τις αναμνήσεις σας να διαρκέσουν περισσότερο. Η έρευνα από μελέτες σε ζώα δείχνει ότι οι νευροεκφυλιστικές καταστάσεις μπορούν να μειωθούν χάρη στον κουρκούμη. Η κουρκουμίνη έχει βρεθεί ότι μειώνει τη βλάβη των κυττάρων, τη φλεγμονή και τις πλάκες αμυλοειδούς που εμφανίζονται με τη νόσο του Alzheimer. Αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα οφέλη στους ανθρώπους.

 1. Βοηθά στην αποτροπή ηπατικής βλάβης και καταστάσεων

Το ήπαρ είναι ένα από τα μεγαλύτερα όργανα του σώματος και έχει πολλές σημαντικές μεταβολικές λειτουργίες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να αυξήσει τη χολή που απαιτείται για την πέψη. Μπορεί επίσης να προστατεύσει τα ηπατικά κύτταρα από βλάβες και να τα διατηρεί υγιή.

 1. Βοηθά στη διαχείριση του διαβήτη

Ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει πάνω από 30 εκατομμύρια Αμερικανούς. Η κουρκουμίνη μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τον διαβήτη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη έχει θεραπευτική δράση που θα μπορούσε να εξουδετερώσει τον διαβήτη. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αντίστασης στην ινσουλίνη, καθοριστικός παράγοντας της σοβαρότητας του διαβήτη.

 1. Βοηθά στη διαχείριση των πνευμονικών καταστάσεων

Αναπνεύστε εύκολα με κουρκούμη. Τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες πρέπει να τις ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά!. Η κουρκουμίνη είναι ιδανική για τη διαχείριση παθήσεων των πνευμόνων. Μια ανασκόπηση του 2017 έδειξε ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία καταστάσεων όπως άσθμα, πνευμονική και κυστική ίνωση, καρκίνος του πνεύμονα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

 1. Βοηθά στην απώλεια βάρους

Εάν η απώλεια βάρους είναι ο στόχος σας, ο κουρκουμάς μπορεί να σας βοηθήσει. Μια κριτική του 2019 διαπίστωσε ότι η κουρκουμίνη έπαιξε μεγάλο ρόλο στην απώλεια βάρους. Οι συμμετέχοντες που έλαβαν μεταξύ 70 και 2400 χιλιοστόγραμμα την ημέρα είδαν μείωση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ),  της περιφέρειας μέσης και του βάρους.

Photos by Pexels