Υαλουρονικό οξύ: Ποια είναι τα οφέλη και ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Υαλουρονικό οξύ: Ποια είναι τα οφέλη και ποιοι είναι οι κίνδυνοι;
woman applying cream

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά, αξιόπιστα και προσβάσιμα ενυδατικά που διατίθενται σε ολόκληρη την  επιδερμίδα. Ζητήσαμε από τους δερματολόγους να αναλύσουν τα οφέλη και τις χρήσεις του υαλουρονικού οξέος – οπότε ας κάνουμε ένα ταξίδι γνώσης στον υπέροχο κόσμο αυτού του μαγικού οξέος που διατηρεί την υγρασία του προσώπου, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Marie Claire.

Τι είναι το υαλουρονικό οξύ;

«Είναι το σφουγγάρι της μητέρας φύσης», λέει η Μόνα Γκοχάρα, αναπληρώτρια κλινική καθηγήτρια δερματολογίας στη Σχολή Ιατρικής του Yale στο New Haven. Αυτό σημαίνει, ότι το υαλουρονικό οξύ είναι ένα φυσικό υγραντικό ή μια ουσία που διατηρεί την υγρασία. Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να τραβήξει την υγρασία από τον αέρα στο δέρμα σας, αφήνοντας την επιδερμίδα σας ενυδατωμένη και σφριγηλή. (Ορισμένες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το υαλουρονικό οξύ μπορεί να διατηρήσει 1.000 φορές το βάρος του σε νερό.)

Το σώμα μας παράγει τακτικά υαλουρονικό οξύ, αλλά στα 30 σας, η παραγωγή αρχίζει να μειώνεται, γεγονός που οδηγεί σε ανεπιθύμητα σημάδια γήρανσης, λέει ο δερματολόγος Peterson Pierre, του Ινστιτούτου Περιποίησης δέρματος Pierre στο Thousand Oaks της Καλιφόρνια.

Ποια προϊόντα υαλουρονικού οξέος πρέπει να χρησιμοποιώ;

Τα καλά νέα είναι ότι το υαλουρονικό οξύ διατίθεται εύκολα σε τοπικά προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας σε κάθε σημείο και απορροφάται αποτελεσματικά από το δέρμα. Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε.

Το κλειδί είναι να βρούμε ένα προϊόν που έχει πολλαπλά μοριακά βάρη ΗΑ, εξηγεί η Γκοχάρα, η οποία σημειώνει ότι μικρότερα σωματίδια διεισδύουν στο δέρμα πιο αποτελεσματικά, ενώ τα μεγαλύτερα παραμένουν στην επιφάνεια του δέρματος, επιτρέποντας περισσότερο νερό να απορροφάται με την πάροδο του χρόνου. Αυτό δίνει τόσο άμεσο αποτέλεσμα όσο και μακροπρόθεσμα οφέλη , συνεχίζει.

Καθώς αρχίζετε να ψάχνετε, θα δείτε ότι το υαλουρονικό οξύ μπορεί να βρεθεί σε μια σειρά προϊόντων – υπάρχουν οροί, κρέμες και αμπούλες, και μερικές φορές περιλαμβάνεται και σε άλλα προϊόντα, όπως αντηλιακά ή ρετινόλες. Η ευρεία διαθεσιμότητά του υπογραμμίζει μια άλλη υπέροχη πτυχή του υαλουρονικού οξέος: Είναι μη αντιδραστικό και σταθερό στο ράφι, που σημαίνει ότι δεν αποικοδομείται ή απενεργοποιείται παρουσία άλλων συστατικών περιποίησης του δέρματος.

Η Gohara χρησιμοποιεί προσωπικά μια ουδέτερη κρέμα υαλουρονικού οξέος μετά την επίστρωση της βιταμίνης C το πρωί, αλλά πριν εφαρμόσει το αντηλιακό της.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι των υλικών υαλουρονικού οξέος;

Τα fillers είναι όλα εγκεκριμένα από το FDA για τη θεραπεία γραμμών και ρυτίδων. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι χωρίς κίνδυνο.

H διαδικασία των fillers είναι ιατρική διαδικασία και πρέπει να πραγματοποιείται μόνο από τους πιο εξειδικευμένους γιατρούς αυτής της ειδικότητας  με πλήρη γνώση της ανατομίας, λέει ο Pierre. Αυτό ακούγεται, προφανές, αλλά οι αισθητικοί και οι τρίτοι πωλητές μπορούν να προσφέρουν τις θεραπείες σε εκπτωτικές τιμές, κάτι που είναι εξαιρετικά δελεαστικό αλλά σίγουρα δεν συνιστάται. Πηγαίνετε σε γιατρό.  Σε διαφορετική περίπτωση το αποτέλεσμα μπορεί να είναι αισθητικά μη ιδανικό – άνισο, ανώμαλο, αλλά μπορεί επίσης να υπάρχει πραγματικός κίνδυνος.

Τα fillers  είναι μια παραπλανητικά απλή διαδικασία που μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε επιπλοκές σε άπειρα χέρια, η πιο σοβαρή εκ των οποίων είναι η τύφλωση, συνεχίζει ο Pierre. Ακόμη και με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία, περιμένετε ερυθρότητα, μώλωπες, πρήξιμο την επόμενη μέρα μετά τη διαδικασία σας.

Photos by Pexels