Μείωση της φλεγμονής με ασφάλεια και στην πανδημία

Home ΥΓΕΙΑ Μείωση της φλεγμονής με ασφάλεια και στην πανδημία
flegmoni

Γράφει ο Δημήτριος Κούβελας MD, BPharm, PhD, Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Το Νιφλουμικό οξύ, ανήκει στην κατηγορία των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), τα οποία χαρακτηρίζονται, γενικώς, από ισχυρή αναλγητική και αντιπυρετική δράση, με γρήγορη απορρόφηση από το γαστρεντερικό, και δράση σε κάθε στάδιο της φλεγμονής.

Το Niflamol διαθέτει υψηλό προφίλ ασφαλείας, δεδομένου ότι είναι παράγωγο της βιταμίνης Β3 (Νικοτινικό οξύ), και γνωρίζουμε ότι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη νευρική λειτουργία και στην βελτίωση της αντίληψης του πόνου.

Ο βασικός μηχανισμός δράσης του Νιφλουμικού είναι σχετικά εκλεκτικός και έτσι δεν έχει ιδιαιτέρα ερεθιστική δράση στο στομάχι οπότε δεν είναι πιθανό να προκαλέσει έλκη και γαστρορραγία.

Η κύρια ένδειξη του Niflamol είναι τα οξέα μυοσκελετικά σύνδρομα, οι αρθραλγίες, οι οδονταλγίες και γενικότερα οι νευραλγίες κεφαλής και αυχένα ενώ, όπως όλα τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αναμένεται να έχει και αντιπυρετική δράση.

Συμπληρωματικά, το νιφλουμικό αποκλείει τα κανάλια χλωρίου, αλληλεπιδρά με τον υποδοχέα τύπου Α του γ-Αμινοβουτυρικού (GABAA), αποκλείει τον υποδοχέα NMDA του γλουταμινικού και κάποια κανάλια ασβεστίου. Τα φαρμακοκινητικά χαρακτηριστικά του Niflamol, είναι πολύ σημαντικά, με χρόνο ημιζωής τις 4 ώρες (πλήρης απομάκρυνση από τον οργανισμό σε 20 ώρες), ενώ η μοναδική ασφάλειά του φαίνεται από το εύρος της θεραπευτικής δόσης του, η οποία κυμαίνεται από 250 ως 1500 mg ημερησίως.

Το Niflamol λοιπόν, διαφοροποιείται από τα άλλα αντιφλεγμονώδη, κατέχοντας μια ιδιαίτερη και μοναδική θέση. Η αναλγητική δράση του σχετίζεται αφ’ ενός, με την άμεση επίδρασή του στο νευρικό σύστημα, ρυθμίζοντας  τη μεταβίβαση  και την αντίληψη των ερεθισμάτων του πόνου, όλων των τύπων, ενώ, τεκμηριωμένα από την επιστημονική βιβλιογραφία(1), διαθέτει και αντιπυρετική δράση (όπως όλα τα ΜΣΑΦ). Τα χαρακτηριστικά του αυτά το καθιστούν

θεραπευτική επιλογή κατά των λοιμώξεων, βακτηριακής ή ιϊκής αιτιολογίας.  Επιπλέον, ως παράγωγο της Βιταμίνης Β3, δεν φαίνεται να εμπλέκεται στους μηχανισμούς εισβολής των κορωναϊών στο κύτταρο, με συνέπεια να μην επιδεινώνει τη μολυσματική ικανότητα του κορωναϊού. Εξαιρετικά σημαντικό, ιδιαίτερα στην λοίμωξη Covid-19, είναι ότι αναμένεται να σταθεροποιεί τα ερυθρά αιμοσφαίρια (μέσω του αποκλεισμού των καναλιών του χλωρίου) και να εμποδίζει την αποδόμηση της αίμης (σημαντική παράμετρος στην οξεία επιδείνωση των νοσούντων), ενώ συντελεί στον περιορισμό παραγωγής παραγόντων φλεγμονής, που ευθύνονται για τις σοβαρές εκβάσεις της ίωσης.

Από τη στιγμή λοιπόν που δεν υπάρχει συγκεκριμένη δυσανεξία ή αντένδειξη, από αυτές που περιγράφονται στο φύλο οδηγιών του προϊόντος, το NiflamolÒ μπορεί να είναι το απαραίτητο αναλγητικό/αντιφλεγμονώδες, σε κάθε σπίτι ή εργασιακό χώρο και ιδιαίτερα αυτήν την εποχή της πανδημίας, σαν μια νότα σιγουριάς και ασφάλειας στην διάχυτη ανασφάλεια που προκαλεί η ασύμμετρη αυτή απειλή της πανδημίας Covid-19.

 

 


Η Health Editor Προτείνει: