​Κάντο όπως οι αθλητές

Home ΟΜΟΡΦΙΑ ​Κάντο όπως οι αθλητές
Untitled 1

Γνωρίζουμε καλά πως ο δρόμος για μια καλλίγραμμη, τονωμένη σιλουέτα, απαλλαγμένη από την κυτταρίτιδα ανοίγει ευκολότερα με τη σωματική άσκηση. Δεν είμαστε βέβαια όλες… αθλητικοί τύποι, αλλά, όσο μπορούμε, κινούμαστε. Υπάρχει άραγε τρόπος αυτές οι μικρές καθημερινές προσπάθειες να «μετρήσουν» περισσότερο;  

Ο καιρός πλησιάζει. Αργά ή γρήγορα, θα βγούμε από το σπίτι, θα πετάξουμε από πάνω μας τα φαρδιά, πρόχειρα ρούχα, θα αποκαλύψουμε το σώμα μας. Πόσο έτοιμες είμαστε όμως;

Μια κρέμα δεν φέρνει… την άνοιξη. Είναι αλήθεια ότι δεν πιστεύουμε πια και τόσο σε θαυματουργές κρέμες που «εξαφανίζουν» την κυτταρίτιδα και το τοπικό πάχος. Οι περισσότερες από εμάς έχουμε συνειδητοποιήσει ότι μόνο μια ολιστική προσέγγιση του προβλήματος με συνδυασμό ισορροπημένης διατροφής, φυσικής άσκησης και συστηματικής χρήσης ενός εξειδικευμένου προϊόντος σώματος, μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στη σιλουέτα που όλες ονειρευόμαστε.

Ενώ όμως μπορούμε, σχετικά εύκολα, να ελέγξουμε τι βάζουμε στο πιάτο μας, η σωματική άσκηση, είναι ένα στοίχημα που απαιτεί λίγο μεγαλύτερη προσπάθεια για να κερδηθεί. Γνωρίζουμε καλά τα οφέλη της , όμως, άλλοτε γιατί μας λείπει ο χρόνος, κι άλλοτε γιατί μας λείπει η διάθεση-δεν είμαστε όλες αθλητικοί τύποι…, δεν κατορθώνουμε να γυμναστούμε εντατικά και συστηματικά. Ωστόσο δεν παραδίδουμε τα όπλα. Περπατάμε καθημερινά, ανεβαίνουμε από τη σκάλα και όχι με το ασανσέρ, κάνουμε απλές ασκήσεις στο σπίτι… Για όλες εμάς λοιπόν, η Elancyl προτείνει μια νέα αγωγή κατά της κυτταρίτιδας, εμπνευσμένη από τον μεταβολισμό των αθλητών, που υπόσχεται να πολλαπλασιάσει τα καλά αποτελέσματα των καθημερινών προσπαθειών μας x4 έτσι ώστε, όταν έρθει η πολυπόθητη στιγμή, να μπορούμε να αποκαλύψουμε ένα σώμα πιο τονωμένο, σφριγηλό και λείο.

Η πρόταση σίγουρα ακούγεται δελεαστική. Πόσο ρεαλιστική όμως είναι; Εμείς το ψάξαμε και βρήκαμε την αρχή του νήματος που δεν είναι άλλη από τα λιποκύτταρα και τα… χρώματά τους.

Τα «κακά» λευκά, τα «καλά» καφέ και τα… «υβριδικά» μπεζ λιποκύτταρα

Είναι γνωστό ότι ο λιπώδης ιστός που βρίσκεται κάτω από το δέρμα μας αποτελείται από λιποκύτταρα τα οποία, εκτός από αποθήκες ενέργειας, συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού μας βάρους και στη δημιουργία κυτταρίτιδας. Πώς δημιουργούνται; Από τα λεγόμενα πρόδρομα βλαστοκύτταρα ή προ-λιποκύτταρα, μια ειδική κατηγορία κυττάρων που διαθέτει ο οργανισμός, τα οποία διαφοροποιούνται και «γεννούν» λιποκύτταρα με λευκό λίπος. Σε αυτά τα «κακά» λευκά λιποκύτταρα στοχεύουν όλα τα προϊόντα αδυνατίσματος. Από την άλλη, υπάρχει και ο φαιός λιπώδης ιστός με τα ευεργετικά καφέ λιποκύτταρα. Τα κύτταρα αυτά- τα οποία προέρχονται από μυϊκά βλαστοκύτταρα- είναι θερμογόνα, δεν αποθηκεύουν δηλαδή αλλά «ξοδεύουν» ενέργεια, παράγοντας θερμότητα για να ζεσταίνεται το σώμα, ενδεχομένως δε, δρουν προστατευτικά απέναντι στην υπερβολική θερμιδική πρόσληψη. Δυστυχώς στους ενήλικες- σε αντίθεση με τα βρέφη-η παρουσία καφέ λίπους είναι πολύ μικρή. Ο αριθμός των καφέ λιποκυττάρων στο σώμα μειώνεται σταδιακά όσο περνούν τα χρόνια και πιθανώς αυτός είναι ένας από τους λόγους που παίρνουμε πιο εύκολα κιλά ή αδυνατίζουμε πιο δύσκολα όσο μεγαλώνουμε.

Η πρώτη ανακάλυψη. Πριν μερικά χρόνια (το 2012), ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ παρουσίασαν στην επιθεώρηση «Cell» μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη: τον εντοπισμό, σε διάσπαρτες λιποαποθήκες του λευκού λιπώδους ιστού, κάτω από το δέρμα, ενός τρίτου τύπου λιποκυττάρων, τα οποία περιείχαν έναν γενετικώς διαφορετικό τύπο μπεζ λίπους. Η μελέτη έδειξε ότι αυτά τα μπεζ λιποκύτταρα (ονομάζονται και Brite, από το “brown in white”) παράγονται από τα ίδια πρόδρομα βλαστοκύτταρα τα οποία γεννούν τα λευκά λιποκύτταρα, συμπεριφέρονται όμως διαφορετικά. Με την επίδραση κάποιων εξωγενών ή ενδογενών ερεθισμάτων αποκτούν τα θερμογενετικά χαρακτηριστικά των καφέ λιποκυττάρων και μπορούν όχι να αποθηκεύουν αλλά να καίνε θερμίδες. Όπως δε σηaμείωναν οι ερευνητές, η ανακάλυψη αυτή ίσως κρύβει το κλειδί για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, αφού με την κατάλληλη ενεργοποίηση, το μπεζ λίπος θα μπορούσε ενδεχομένως να καίει θερμίδες σχεδόν εξίσου αποτελεσματικά με το καφέ λίπος. Το 2015, μια άλλη έρευνα, αυτή τη φορά από το Πανεπιστήμιο του Κιότο, έδειξε ότι τα ωμέγα 3 λιπαρά που περιέχουν ορισμένες τροφές-π.χ. τα λιπαρά ψάρια-, συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη καύση λίπους στο σώμα, βοηθώντας τα «κακά» λευκά λιποκύτταρα να μετατρέπονται σε «καλά» μπεζ λιποκύτταρα.

Όπως βλέπετε στη φωτογραφία, τα λευκά λιποκύτταρα είναι σφαιρικά και περιέχουν ένα σταγονίδιο λίπους και ελάχιστα μιτοχόνδρια. Τα καφέ λιποκύτταρα είναι τα μικρότερα σε μέγεθος και περιέχουν μεγάλο αριθμό μιτοχονδρίων και μικρά σταγονίδια λίπους. Τα μπεζ λιποκύτταρα περιέχουν μεγαλύτερα σταγονίδια λίπους αλλά και αρκετά μιτοχόνδρια.

Μια δεύτερη ανακάλυψη. Από τις μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα φαίνεται πως η εμφάνιση και η δραστηριότητα τόσο των καφέ όσο και των μπεζ λιποκυττάρων διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Για παράδειγμα, οι αθλητές αντοχής διαθέτουν υψηλό αριθμό μπεζ λιποκυττάρων. Οι ειδικοί του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της Elancyl, εστιάζοντας στο μηχανισμό δράσης τους για να κατανοήσουν τη διαδικασία με την οποία καίνε τα λίπη αντί να τα αποθηκεύουν, διαπίστωσαν ότι τα μπεζ λιποκύτταρα διαθέτουν πολλά μιτοχόνδρια -τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας των κυττάρων. Για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες όσων αθλούνται εντατικά, παράγουν ενέργεια με τη μορφή θερμότητας, που μεταφράζεται σε καύση του λίπους.

Το επόμενο στοίχημα για τους ερευνητές ήταν να βρουν με ποιο τρόπο θα μπορούσε να ισχύσει κάτι ανάλογο ακόμα και σε συνθήκες ήπιας σωματικής άσκησης. Ανακάλυψαν λοιπόν ότι ένας τύπος θαλάσσιου μικροφύκους (ονομάζεται Tisochrysis lutea) που απαντάται στα Κανάρια νησιά, ενθαρρύνει τη βιοσύνθεση λιποκυττάρων με αυξημένο αριθμό μιτοχονδρίων, μετατρέποντας ουσιαστικά τα λευκά λιποκύτταρα που αποθηκεύουν λίπος, σε μπεζ, που παράγουν ενέργεια και καίνε λίπος! Η ανακάλυψη αυτή οδήγησε σε μια επιστημονική καινοτομία: Χρησιμοποιώντας μεθόδους πράσινης βιοτεχνολογίας, τα εργαστήρια Elancyl ενσωμάτωσαν μικροφύκη Tisochrysis lutea στη νέα αγωγή κατά της κυτταρίτιδας My Coach. Κλινικές μελέτες σε γυναίκες που γυμνάζονταν έδειξαν ότι η χρήση της αγωγής πολλαπλασίαζε χ4 τα αποτελέσματα της προσπάθειάς τους, προσφέροντας εντονότερη σύσφιξη και λείανση της καπιτονέ όψης της επιδερμίδας, ενώ έπειτα από 1 μήνα χρήσης, παρατηρήθηκε ορατή βελτίωση σε 7 στις 10 γυναίκες, ανεξάρτητα από το επίπεδο άθλησης ή καθιστικής ζωής.

Πηγή: www.skingurus.gr