Η ακρόαση μουσικής με ακουστικά έχει τελικά επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία μας;

Home ΥΓΕΙΑ Η ακρόαση μουσικής με ακουστικά έχει τελικά επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία μας;
listening to music on headphones cover

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι δισεκατομμύρια παιδιά στην εφηβεία σε όλο τον κόσμο είναι σε κίνδυνο  να χάσουν την ακοή τους εξαιτίας της υπερβολικής ακρόασης μουσική  με ακουστικά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα ακουστικά είναι ότι η αυξημένη ένταση ήχου είναι πολύ κοντά στο αυτί είναι πολύ  επικίνδυνη.  Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν αφορά πάντα την ένταση των ακουστικών αλλά και τη μεγάλη διάρκεια για την οποία χρησιμοποιούνται τα ακουστικά. Τα ακουστικά εκτίθενται επίσης σε μικρόβια καθώς εκτίθενται σε πάρα πολλά μέρη όπου φυλάσσονται. Η κοινή χρήση των ακουστικών ανοίγει το δρόμο για τη μεταφορά αυτών των μικροβίων που προκαλεί περαιτέρω επιβλαβείς επιπτώσεις στα αυτιά. Σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδα ColumbiaIndia Hospitals.

Πώς τα ακουστικά προκαλούν πρόβλημα στα αυτιά σας;

Τα ακουστικά παράγουν ηχητικά κύματα που φτάνουν στα αυτιά μας, κάνοντας το τύμπανο να δονείται. Αυτή η δόνηση εξαπλώνεται στο εσωτερικό αυτί μέσω των μικρών οστών και φτάνει στον κοχλία που είναι ένας θάλαμος στο εσωτερικό αυτί που είναι γεμάτος με ένα υγρό και αποτελείται από χιλιάδες μικρές «τρίχες». Όταν αυτή η δόνηση φτάσει στον κοχλία, το υγρό δονείται κάνοντας τις τρίχες να κινούνται επίσης. Όσο πιο δυνατός είναι ο ήχος, τόσο ισχυρότερες είναι οι δονήσεις και τόσο περισσότερο κινούνται οι τρίχες.

Η συνεχής και μακροχρόνια έκθεση σε δυνατή μουσική κάνει τα κύτταρα των  ΄΄τριχών΄΄ να χάνουν τελικά την ευαισθησία τους στη δόνηση. Μερικές φορές η δυνατή μουσική οδηγεί επίσης τα κύτταρα να κάμπτονται ή να αναδιπλώνονται, κάτι που οδηγεί στην αίσθηση προσωρινής απώλειας ακοής. Τα τριχωτά κύτταρα μπορεί να ανακάμψουν ή όχι από αυτές τις ακραίες δονήσεις. Ωστόσο, ακόμη και όταν αναρρώνουν, συνήθως δεν μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια ακοής ή κώφωση η οποία, είναι σχεδόν αδύνατο να ανακτηθεί.

 

Παρενέργειες από τη χρήση ακουστικών:

Μερικοί από τους επιβλαβείς τρόπους με τους οποίους τα ακουστικά μπορούν να επηρεάσουν τα αυτιά μας είναι:

·       Aπώλεια ακοής λόγω θορύβου. Δεν αφορά μόνο την ένταση στην οποία εκθέτετε τα αυτιά σας μέσω αυτών των ακουστικών, αλλά και τη διάρκεια που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ακοής που προκαλείται από θόρυβο.

·       Εμβοές. Τα κατεστραμμένα τριχωτά  κύτταρα στον κοχλία μπορούν να οδηγήσουν σε θόρυβο στο αυτί ή στο κεφάλι. Αυτός ο επακόλουθος ηλεκτρικός θόρυβος ονομάζεται εμβοή.

·       Υπεράκωση. Περισσότερο από το 50% των ατόμων που πάσχουν από εμβοές είναι επιρρεπείς να αναπτύξουν επίσης υψηλή ευαισθησία σε φυσιολογικούς περιβαλλοντικούς ήχους.

·       Απώλεια ακοής. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η δυνατή μουσική ή η μακροχρόνια έκθεση τείνει να κάνει τα τριχωτά κύτταρα να λυγίζουν πάρα πολύ και σοβαρά, η έκταση της βλάβης μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή ή μόνιμη απώλεια ακοής.

·       Ζάλη. Πολλές φορές, η αυξημένη πίεση στο κανάλι του αυτιού λόγω του δυνατού θορύβου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ζάλη.

·       Λοιμώξεις του αυτιού. Δεδομένου ότι τα ακουστικά τοποθετούνται απευθείας στο κανάλι του αυτιού, εμποδίζουν τη διέλευση του αέρα και αυξάνουν οι πιθανότητες μολύνσεων στο αυτί. Η τακτική και μακροχρόνια χρήση ακουστικών αυξάνει επίσης την ανάπτυξη βακτηρίων. Αυτά τα βακτήρια παραμένουν στα ακουστικά και σε περισσότερη χρήση μολύνουν το αυτί. Όταν τα ακουστικά είναι κοινόχρηστα, τα ίδια βακτήρια από το αυτί ενός ατόμου μεταφέρονται στο άλλο άτομο, εκθέτοντας επίσης το άτομο σε σοβαρές λοιμώξεις του αυτιού.

·       Υπερβολικό κερί αυτιών. Η χρήση ακουστικών για μεγάλο χρονικό διάστημα αναπτύσσει επίσης υπερβολικό κερί αυτιών που επιταχύνει περαιτέρω τις πιθανότητες εμβοής, δυσκολία στην ακοή, πόνο στο αυτί και συχνές λοιμώξεις του αυτιού.

·       Πόνος στα αυτιά. Η μακροχρόνια χρήση ακουστικών μπορεί να προκαλέσει πόνο που μπορεί συχνά να επεκταθεί και στο εσωτερικό αυτί, οδηγώντας σε πόνο κοντά στο αυτί, δηλαδή από τις σιαγόνες μέχρι την κορυφή του κεφαλιού.

·       Επίδραση στον εγκέφαλο. Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που παράγουν τα ακουστικά οδηγούν σε προβλήματα και για τον εγκέφαλο μακροπρόθεσμα. Τα υψηλά επίπεδα θορύβου ντεσιμπέλ αποσύρουν τη μόνωση από νευρικές ίνες που μεταφέρουν σήματα από το αυτί στον εγκέφαλο. Οι λοιμώξεις του αυτιού μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον εγκέφαλο.

Πώς να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα;

·        Η πιο βασική αλλαγή είναι να διατηρήσετε την ένταση σε χαμηλά επίπεδα

·       Περιορίστε την έκθεσή σας σε δυνατό θόρυβο καθώς και την διάρκεια της έκθεσης

·       Χρησιμοποιήστε ακουστικά ακύρωσης θορύβου

·       Χρησιμοποιήστε το μοντέλο over-the-ear για να αποφύγετε τις άμεσες ηχητικές δονήσεις στα τύμπανα καθώς και την άμεση επαφή με το αυτί

·       Απολυμαίνετε τακτικά τα ακουστικά για να σταματήσετε τη συσσώρευση βακτηρίων, τον ιδρώτα κλπ.

·       Αποφύγετε τη χρήση ακουστικών όταν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, λεωφορείο, τρένο ή ακόμη και με τα πόδια

·       Ταξιδεύοντας σε ήδη θορυβώδη μέσα μαζικής μεταφοράς, αυξάνει το επίπεδο ντεσιμπέλ λόγω του ήχου που σας περιβάλλει.