Μια διατροφή πλούσια σε φλαβανόλες μπορεί να αυξήσει την εγκεφαλική λειτουργία

Home ΥΓΕΙΑ Μια διατροφή πλούσια σε φλαβανόλες μπορεί να αυξήσει την εγκεφαλική λειτουργία
flavonoids

Οι φλαβανόλες δίνουν στα φρούτα και τα λαχανικά τα φωτεινά τους χρώματα. Βρίσκονται επίσης στο τσάι και το κακάο. Μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φλαβανόλες συνδέεται με μικρότερη γνωστική έκπτωση καθώς οι άνθρωποι γερνούν. Η νέα έρευνα υποδεικνύει έναν πιθανό λόγο: οι φλαβανόλες φαίνεται να βελτιώνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Harvard Health Publishing.

Οι ερευνητές χορήγησαν φλαβανόλες κακάο σε 18 υγιείς ενήλικες σε δύο ξεχωριστές δοκιμές. Στη μία, τα άτομα κατανάλωσαν ένα ρόφημα κακάο με περίπου 681 χιλιοστόγραμμα (mg) φλαβανόλες. Στην άλλη, κατανάλωσαν ένα ρόφημα κακάο με περίπου 4 mg φλαβανόλες. Περίπου δύο ώρες μετά την κατανάλωση του ροφήματος κακάο, οι συμμετέχοντες εισέπνευσαν για λίγο αέρα με υψηλές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα για να αυξήσουν τα επίπεδα του αίματός τους πάνω από το φυσιολογικό. (Η φυσιολογική αντίδραση του εγκεφάλου στα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα είναι να αυξήσει τόσο τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο όσο και την πρόσληψη οξυγόνου). Στη συνέχεια οι ερευνητές μέτρησαν την ταχύτητα της οξυγόνωσης του εγκεφάλου και χορήγησαν μια σειρά από νοητικές εργασίες για να αξιολογήσουν τη γνωστική απόδοση. Οι άνθρωποι είχαν ταχύτερη αντίδραση οξυγόνωσης του εγκεφάλου μετά την κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων φλαβανόλης σε σύγκριση με χαμηλότερες ποσότητες. Επίσης, σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία στα γνωστικά τεστ και έλυσαν σωστά προβλήματα 11% πιο γρήγορα.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι οι φλαβανόλες αυξάνουν συγκεκριμένα τη ροή του αίματος στον μετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, την περιοχή που είναι υπεύθυνη για τον προγραμματισμό και τη λήψη αποφάσεων. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο στις 24 Νοεμβρίου 2020, από την επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports.