Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πώς να μειώσετε τη βλάβη στην υγεία σας;

Home ΥΓΕΙΑ Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πώς να μειώσετε τη βλάβη στην υγεία σας;
air pollution

Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά, ασκηθείτε τακτικά, μην καπνίζετε,  ελέγξτε την υψηλή αρτηριακή πίεση, τον διαβήτη και τη χοληστερόλη.  Αυτά είναι πανάρχαια λόγια σοφίας για μια υγιεινή ζωή. Αλλά πότε ήταν η τελευταία φορά που οι γιατροί σας είπαν να αποφύγετε την έκθεση στη ρύπανση; Τα συσσωρευμένα στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις της ρύπανσης στην υγεία μας υποδηλώνουν ότι αυτή θα έπρεπε να είναι άλλη μια σύσταση – αν και δεν θα ήταν εύκολο να την ακολουθήσετε, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Health Harvard Publishing.

Πώς επηρεάζει η ατμοσφαιρική ρύπανση την υγεία σας;

Πολυάριθμες μελέτες κατά τη διάρκεια των ετών έχουν επανειλημμένα δείξει ότι τα αυξημένα επίπεδα μικροσωματιδίων στον εξωτερικό αέρα αντιστοιχούν σε αυξημένες νοσηλείες για καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη, πνευμονία, επιδείνωση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Τόσο η μακροχρόνια όσο και η βραχυχρόνια έκθεση φαίνεται να έχουν σημασία.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους οφείλονται σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Ποιος είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στις πιθανές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης;

Όποιος είναι ηλικιωμένος, νέος ή έγκυος και όποιος έχει υποκείμενες ασθένειες, όπως καρδιακή ή πνευμονική πάθηση. Επιπλέον, οι άνθρωποι που ζουν σε κοινότητες με χαμηλό εισόδημα, οι οποίες συχνά βρίσκονται κοντά σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή σε περιοχές με μεγάλη κυκλοφορία, επηρεάζονται δυσανάλογα.