Skin Hydration

«Λουστείτε» στο πρόσωπο με φρεσκάδα & δροσιά!

Ξηρότητα και ερεθισμοί δεν είναι πλέον πρόβλημα, ένα κύμα φρεσκάδας και δροσιάς λούζει το πρόσωπό σας…

Ένα από τα δερματολογικά προβλήματα που αναδεικνύεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, ειδικά στον δυτικό κόσμο, είναι αυτό της ευαίσθητης επιδερμίδας και του δυσανεκτικού δέρματος, με όλο και περισσότερους ασθενείς να παραπονούνται για ξηροδερμία, ερεθισμούς και αλλεργικές αντιδράσεις της επιδερμίδας τους.

Η κληρονομικότητα, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η ηλιακή ακτινοβολία, η συχνή χρήση καθαριστικών και αντισηπτικών προϊόντων αποτελούν μερικούς από τους παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση και επιδείνωση του προβλήματος, με βασικές κλινικές εκδηλώσεις το ερύθημα, την ξηρότητα της επιδερμίδας, την απολέπιση, το αίσθημα τάσης, κνησμού και καύσου.

age_active_HA_serum
HA Serum: Ορός προσώπου με μοναδικό συνδυασμό υαλουρονικού νατρίου (1%) και ενός μείγματος 4 μορφών υαλουρονικού οξέως για στοχευμένη και τρισδιάστατη δράση στις διαφορετικές στοιβάδες της επιδερμίδας.
Άμεση ενυδάτωση 30’ μετά τη χρήση του προϊόντος. Κλινική αξιολόγηση σε δείγμα 20 ατόμων για 28 ημέρες.

Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αυτών γίνεται συνήθως με την καθημερινή χρήση δερμοκαλλυντικών προϊόντων, δυστυχώς όμως όχι πάντα με καλά αποτελέσματα, καθώς άλλοτε τα δερμοκαλλυντικά δεν επαρκούν για τη βελτίωση της εικόνας του ευαίσθητου και δυσανεκτικού δέρματος και άλλοτε τα ίδια τα δερμοκαλλυντικά μπορεί να καταστούν ερεθιστικά ή ακόμα και να περιέχουν αλλεργιογόνους παράγοντες με αποτέλεσμα τον περαιτέρω ερεθισμό και την επιδείνωση της συμπτωματολογίας.

Για τους λόγους αυτούς, η επιλογή των δερμοκαλλυντικών στις περιπτώσεις ευαίσθητου και δυσανεκτικού δέρματος θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά και με συγκεκριμένα κριτήρια, προκειμένου να επιτυγχάνεται η βελτίωση της κλινικής εικόνας και της ποιότητας ζωής του πάσχοντος.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτουν τα συγκεκριμένα δερμοκαλλυντικά προϊόντα είναι τα εξής:

Ενυδατικοί παράγοντες: Το ευαίσθητο και δυσανεκτικό δέρμα παρουσιάζει συχνά στοιχεία ξηρότητας και απολέπισης. Αυτό συμβαίνει λόγω του διασπασμένου δερματικού φραγμού που παρατηρείται συχνά στους πάσχοντες και έχει ως αποτέλεσμα το νερό της επιδερμίδας να μη διατηρείται εντός αυτής και να χάνεται. Ο ξηρός και κρύος αέρας, τα θερμαντικά σώματα, το κάπνισμα και η μόλυνση του περιβάλλοντος επιδεινώνουν το πρόβλημα αυτό, οπότε και είναι απαραίτητη η καθημερινή χρήση προϊόντων με ενυδατικούς παράγοντες που ενυδατώνουν, λιπαίνουν, αποκαθιστούν την υγρασία του δέρματος και επιδιορθώνουν το διασπασμένο δερματικό φραγμό.
Καθαριστικά προϊόντα: Η συχνή, καθημερινή χρήση καθαριστικών προϊόντων και ιδίως αυτών που περιέχουν σάπωνες και αλκαλικούς παράγοντες μπορεί να ερεθίσει ακόμα περισσότερο το ευαίσθητο, δυσανεκτικό δέρμα και να επηρεάσει τη λειτουργικότητα του δερματικού φραγμού. Είναι επομένως σημαντικό να χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις αυτές απαλά καθαριστικά προϊόντα, ελεύθερα σαπώνων, με όξινο PH, παρόμοιο με αυτό της επιδερμίδας, τα οποία να περιέχουν ιδανικά, μαλακτικά και καταπραϋντικά συστατικά.
Αντιηλιακά προϊόντα: Πολύ συχνά τα άτομα με ευαίσθητο και δυσανεκτικό δέρμα παρουσιάζουν φωτοευαισθησία με ερύθημα, σπυράκια, καύσο και κνησμό της επιδερμίδας κατά την έντονη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Είναι επομένως απαραίτητη η καθημερινή χρήση αντιηλιακών προϊόντων που να παρέχουν επαρκή προστασία στην ευαίσθητη επιδερμίδα, κατά προτίμηση, δε, αυτών που περιέχουν φυσικά φίλτρα, τα οποία είναι καλά ανεκτά από το δυσανεκτικό δέρμα και δεν ενοχοποιούνται για φωτοαλλεργικού τύπου αντιδράσεις της επιδερμίδας.

Καταπραϋντικά συστατικά: Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ευαίσθητο και δυσανεκτικό δέρμα χαρακτηρίζεται από εξάρσεις ερυθήματος, συχνά με συνοδό οίδημα και αίσθηση κνησμού και καύσου. Όταν αυτό συμβαίνει, είναι απαραίτητο τα δερμοκαλλυντικά που χρησιμοποιούνται καθημερινά να περιέχουν καταπραϋντικούς παράγοντες, όπως εκχυλίσματα ginger, αγγουριού, madecassoside, ruscus και γλυκύρριζας, τα οποία ηρεμούν το ερύθημα, μειώνουν την υπεραιμία και τη φλεγμονή του προσώπου και προσφέρουν άμεση ανακούφιση από το αίσθημα φλόγωσης.
Τα δερμοκαλλυντικά για το ευαίσθητο και δυσανεκτικό δέρμα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα εμπλουτισμένα σε παράγοντες που έχουν ενυδατική, λιπαντική και αντιγηραντική δράση ώστε να επιδιορθώνουν τις κατεστραμμένες ίνες του κολλαγόνου, που συνθέτουν την αρχιτεκτονική της επιδερμίδας. Και αυτό γιατί στα δέρματα αυτά η επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως του κρύου ή της ηλιακής ακτινοβολίας, επιταχύνει ακόμα περισσότερο τη φυσιολογική διαδικασία της βιολογικής γήρανσης λόγω της ευθραυστότητας και της μειωμένης αντοχής τους. Υαλουρονικό οξύ, βιταμίνη Ε, πανθενόλη και βιταμίνη C είναι μερικά από τα συστατικά που διαθέτουν αυτές τις ιδιότητες και πρέπει να εφαρμόζονται καθημερινά στο ευαίσθητο και δυσανεκτικό δέρμα – ιδίως το βράδυ που είναι η περίοδος ανάπαυσης του δέρματος και επισκευής των  βλαβών που έχουν υποστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας τα δερματικά κύτταρα.

Δρ. Κορίνα Τζίμα, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος