young woman on the beach infection

Λοιμώξεις γένους θηλυκού

Η ανεμελιά του καλοκαιριού μπορεί να επιφυλάσσει ανεπιθύμητους επισκέπτες, ικανούς να διαταράξουν τη γυναικολογική υγεία. Η κολπίτιδα, η μυκητίαση και η ουρολοίμωξη
είναι μόνο μερικές από τις λοιμώξεις που ενδέχεται να ταλαιπωρήσουν μία γυναίκα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και να μετατρέψουν τις διακοπές της από όνειρο σε εφιάλτη…
Oι μυκητιάσεις είναι η πιο συχνή φλεγμονή της γεννητικής περιοχής. Μεγαλύτερη έξαρση του φαινομένου παρατηρείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω των συχνότερων μπάνιων, της κακής επιλογής θάλασσας και της παραμονής στην άμμο. Συμπτώματα: Κυρίως φαγούρα και έκκριση παχύρρευστων κολπικών υγρών. Αντιμετώπιση: Η επίσκεψη στο γυναικολόγο είναι απαραίτητη, για να χορηγηθούν κολπικές αλοιφές, υπόθετα ή/και αγωγή από το στόμα.
Κολπίτιδα
Είναι η δεύτερη πιο συχνή φλεγμονή του κόλπου, που προκαλείται από μικρόβια που βρίσκονται σε βρόμικες θάλασσες, άμμο και πισίνες.
Συμπτώματα: Υπερέκκριση κυρίως κιτρινωπών κολπικών υγρών, δυσάρεστη οσμή, φαγούρα, έντονος πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή κ.ά.
Αντιμετώπιση: Ο γυναικολόγος θα σας χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή είτε σε μορφή χαπιού είτε σε μορφή κολπικού ζελέ.
Ουρολοίμωξη
Προσβάλλει αρκετές γυναίκες το καλοκαίρι, όπου μικρόβια ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη και προκαλούν τσούξιμο κατά την ούρηση (ελαφριές περιπτώσεις) μέχρι και υψηλό πυρετό και έντονο κοιλιακό πόνο (στις πιο βαριές περιπτώσεις).
Η πολύωρη παραμονή στην άμμο, ιδιαίτερα όταν φοράτεβρεγμένο μαγιό, δημιουργεί έναν «επικίνδυνο συνδυασμό», απειλητικό για τη γυναικολογική σας υγεία.
Συμπτώματα: Συχνοουρία, τσούξιμο και δυσκολία κατά την ούρηση, αίμα και κοιλιακός πόνος.
Αντιμετώπιση: Μία καλλιέργεια ούρων που θα βοηθήσει το γιατρό να συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη για την άμεση αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης.
Πρόληψη, η καλύτερη θεραπεία
Ίσως αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κλισέ, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, ισχύει στο ακέραιο! Αλλάζοντας μόνο μερικές από τις συνήθειές σας ή δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή σε κάποια θέματα, μπορείτε να αποφύγετε τις κολπικές λοι- μώξεις και να περάσετε ένα πιο ξέγνοιαστο καλοκαίρι… Συγκεκριμένα:
Δώστε προσοχή στα εσώρουχα που φοράτε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Tα συνθετικά στενά εσώρουχα ευνοούν την εφίδρωση και την ανάπτυξη λοιμώξεων στη γεννητική περιοχή. Προτιμήστε τα βαμβακερά εσώρουχα και αποφύγετε τα στενά παντελόνια.
Προσοχή στην άμμο! Η πολύωρη παραμονή στην άμμο, ιδιαίτερα όταν φοράτε βρεγμένο μαγιό και το αφήνετε να στεγνώνει επάνω σας, μπορεί να προκαλέσει κολπικές φλεγμονές. Συγκεκριμένα, το υγρό περιβάλλον στην περιοχή και οι μικροοργανισμοί που βρίσκονται ούτως ή άλλως στην άμμο μπορεί να αποτελέσουν έναν «επικίνδυνο συνδυασμό», απειλητικό για τη γυναικολογική σας υγεία.
Δημόσιες τουαλέτες και πισίνες. Φροντί- στε να κολυμπάτε σε πισίνες όπου έχετε εξακριβώσει ότι τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής, ενώ αποφύγετε όσο μπορείτε τις δημόσιες τουαλέτες, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Προσωπική υγιεινή. Είναι σημαντικό να τηρείτε τους απλούς καθημερινούς κα- νόνες υγιεινής, χωρίς να φτάνετε στην υπερβολή. Για παράδειγμα, τα συχνά μπάνια που κάνετε το καλοκαίρι διαταράσσουν ούτως ή άλλως το φυσιολογικό PH του κόλπου, ευνοώντας την ανάπτυξη κολπικών λοιμώξεων, οπότε σε καμίαπερίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε έντονα αρωματικά αφρόλουτρα ή να κάνετε κολπικές πλύσεις αν δεν σας το έχει συστήσει ο γυναικολόγος σας. Ταυτόχρονα, φροντίστε να καθαρίζετε επιμελώς την περιοχή μετά από κάθε σεξουαλική επαφή.
Ένας παράγοντας που ίσως δεν είχατε σκεφτεί…
Ολοένα και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν το συσχετισμό της χαλάρωσης του κόλπου με τις συχνές κολπίτιδες. Η χαλάρωση κόλπου προκύπτει είτε από τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης, καθώς ο κόλπος είναι ένα όργανο σαν όλα τα άλλα, το οποίο αντιμετωπίζει τη φυσιολογική φθορά του χρόνου, είτε ύστερα από 1-2 φυσιολογικούς τοκετούς. Αν αναλογιστούμε ότι ο κόλπος της γυναίκας έχει φυσιολογικά διάμετρο 2-2,5 εκατοστά και από εκεί περνά το κεφάλι ενός μωρού που είναι περίπου 10 εκατοστά, αντιλαμβανόμαστε ότι όσο και εάν επανέλθει ο κόλπος της γυναίκας, σίγουρα δεν θα επανέλθει στα 2 εκατοστά.
Ανάμεσα στα προβλήματα που προκαλεί ένας χαλαρός κόλπος είναι η μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση, η ακράτεια ούρων πρώτου βαθμού, καθώς και οι συχνές κολπικές λοιμώξεις, καθώς ένας χαλαρός κόλπος είναι πιο «ευάλωτος» στην ανάπτυξη μικροοργανισμών.
Ευτυχώς, όμως, η σύγχρονη Κοσμητική και Επανορθωτική Γυναικολογία μάς δίνει τις λύσεις, καθώς για τις πιο «ελαφριές» περιπτώσεις χαλάρωσης κόλπου υπάρχει η μέθοδος Vagitense, όπου μέσα σε συγκεκριμένο αριθμό συνεδριών πραγματοποιείται σύσφιγξη κόλπου, ενώ για πιο «δύσκολα περιστατικά» ενδείκνυται η χειρουργική αποκατάσταση του εύρους του κόλπου, με την επέμβαση της κολποπλαστικής.
Οι κολπικές λοιμώξεις αρκετές φορές δεν είναι τόσο «αθώες» όσο φαίνονται. Εάν όμως επικεντρωθείτε στις αιτίες που τις προκαλούν και εάν ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του γυναικολόγου σας, τότε ακόμα και κατά τους μήνες «υψηλού κινδύ- νου» θα μπορείτε να νιώθετε σίγουρες ότι δεν θα ταλαιπωρηθείτε από γυναικολογικά
προβλήματα.

 

 


Η Health Editor Προτείνει: