Λιπώδης νόσος του ήπατος: Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφύγετε;

Home ΥΓΕΙΑ Λιπώδης νόσος του ήπατος: Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφύγετε;
bacon

Η λιπώδης νόσος του ήπατος, όπως υποδηλώνει το όνομά της, είναι μια ιατρική κατάσταση που προκαλείται από τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι: η αλκοολική (προκαλείται από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ) και η μη αλκοολική (εμφανίζεται ακόμη και αν δεν έχετε πιει ποτέ ποτό). Περίπου το 5% του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών έχει αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο. Και περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο (NAFLD)- είναι η πιο κοινή ηπατική νόσος στα παιδιά. Η πιο σοβαρή μορφή ονομάζεται μη αλκοολική λιπώδης στεατοηπατίτιδα του ήπατος (NASH), η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε πιο σοβαρές καταστάσεις όπως η κίρρωση και ο καρκίνος του ήπατος. Ανεξάρτητα από τον τύπο που έχετε, η καλύτερη θεραπεία είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής -συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους, της αποφυγής του αλκοόλ και της διατροφής με δίαιτα λιπώδους ήπατος- για την αναστροφή της κατάστασης του ήπατος, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Single Care.

Χυμοί, αναψυκτικά και ζαχαρούχα ποτά: ο εχθρός του ήπατος είναι τα σάκχαρα και οι υδατάνθρακες.

 Ποτά διαίτης που έχουν λίγες θερμίδες: τα υποκατάστατα ζάχαρης μπορούν επίσης να προκαλέσουν μεγαλύτερη βλάβη στο συκώτι.

Βούτυρο: Αυτά τα τρόφιμα είναι υψηλότερα σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία, έχουν συσχετιστεί με υψηλά τριγλυκερίδια στο συκώτι.

Γλυκά αρτοσκευάσματα και επιδόρπια (κέικ, αρτοσκευάσματα, πίτες, παγωτά, κέικ κ.λπ.): Αυτοί οι τύποι σακχαρούχων υδατανθράκων είναι επιζήμιοι για την επιτυχία, αν προσπαθείτε να αντιστρέψετε τη λιπώδη νόσο του ήπατος.

Μπέικον, λουκάνικα, αλλαντικά και λιπαρά κρέατα: Αυτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και, ως εκ τούτου, δεν συνιστώνται από τους ειδικούς μας.

Αλκοόλ: Αυτό δεν συνιστάται από τους ειδικούς μας εάν έχετε λιπώδη ηπατική νόσο που ήταν αποτέλεσμα βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ, καθώς θα οδηγήσει απλώς σε περαιτέρω ηπατική βλάβη. Για όσους πάσχουν από NAFLD, είναι εντάξει να πίνετε ένα ποτό πού και πού, όπως ένα ποτήρι κρασί.

Αλμυρά τρόφιμα: Ορισμένες έρευνες έχουν υποδείξει ότι η λιπώδης νόσος του ήπατος επιδεινώνεται από την κατανάλωση αλατιού, για δύο λόγους -συνήθως συνοδεύει τροφές με υψηλότερα λιπαρά και υψηλότερες θερμίδες, όπως κάποιες άλλες σε αυτόν τον κατάλογο, και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απορρύθμιση του συστήματος ρενίνης-αγγειοτενσίνης, ενισχύοντας τον κίνδυνο λιπώδους ήπατος.

Τηγανητά φαγητά: Τα τηγανητά φαγητά επίσης είναι συχνά υψηλά σε θερμίδες, αναιρώντας τις συμβουλές των ειδικών για την τήρηση μιας πιο περιορισμένης σε θερμίδες διατροφής.