Τι είναι η δερματίτιδα εξ επαφής και από τι προκαλείται;

Home ΥΓΕΙΑ Τι είναι η δερματίτιδα εξ επαφής και από τι προκαλείται;
dermatitis

Ξεκίνησε ως ένα μικρό, φαγούρα στο πρόσωπό μου. Εφάρμοσα λίγη κρέμα υδροκορτιζόνης, το κάλυψα με μακιγιάζ και συνέχισα ως συνήθως. Μέχρι το τέλος της ημέρας, αυτό το μοναδικό σημείο είχε γίνει πολλές κηλίδες. Εξακολουθώντας να πιστεύω ότι επρόκειτο για μια μικρή αλλεργική αντίδραση σε κάτι που θα μπορούσε εύκολα να διορθωθεί με την εφαρμογή υδροκορτιζόνης, έβαλα ένα παχύ στρώμα πάνω από τα σημεία και πήγα για ύπνο. Αλλά δεν ήταν μια μικρή αλλεργική αντίδραση: Όταν ξύπνησα το πρωί, ολόκληρο το πρόσωπό μου ήταν κόκκινο και πρησμένο σαν μια τεράστια, φαγούρα, κόκκινη κυψέλη, καυτό στην αφή και αδύνατο να το αγνοήσω ή να το κρύψω με μακιγιάζ, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Hello Giggles.

Τι είναι η δερματίτιδα εξ επαφής;

Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, που συχνά αναφέρεται απλώς ως δερματίτιδα εξ επαφής, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε. Για μένα, συνέβη αφού πέρασα το μεγαλύτερο μέρος εκείνης της εβδομάδας εφαρμόζοντας στο πρόσωπό μου μια σειρά από νέα προϊόντα περιποίησης – ανάμεσά τους ένα peeling BHA, έναν ορό ρετινοειδών και έναν ορό νιασιναμίδης – καθένα από τα οποία είναι από μόνο του δυνητικά ερεθιστικό. Μαζί, ουσιαστικά επιτέθηκαν στο δέρμα μου και το έκαναν να εκραγεί. Rajani Katta, M.D., συγγραφέας του βιβλίου Glow: The Dermatologist’s Guide to a Whole Foods Younger Skin Diet και μέλος της κλινικής σχολής τόσο στο Baylor College of Medicine όσο και στην McGovern Medical School at UT Health, λέει ότι η δερματίτιδα εξ επαφής είναι ένας τύπος καθυστερημένης αλλεργίας που σχετίζεται με κάτι που έρχεται σε επαφή με το δέρμα σας. Βάλτε ένα προϊόν και το εξάνθημα δεν θα εμφανιστεί [μέχρι] δύο ή τρεις ημέρες αργότερα. Μόλις εμφανιστεί, μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες, αν δεν το αντιμετωπίσετε.

Τι προκαλεί δερματίτιδα εξ επαφής;

Δεν χρειάζεται να είναι ένα νέο προϊόν για να αναπτύξετε αλλεργία σε αυτό.Μπορείτε να γίνετε αλλεργικοί σε ένα προϊόν ακόμη και αν το χρησιμοποιείτε για χρόνια κάθε φορά. Οι βαφές μαλλιών είναι μια μεγάλη αιτία δερματίτιδας εξ επαφής, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι το μακιγιάζ, μια ενυδατική κρέμα.

Άλλα κοινά ερεθιστικά για το δέρμα είναι οι κόλλες επιδέσμων και τα πρόσθετα σε κοινές αντιβακτηριακές αλοιφές όπως η Neosporin ή η βακιτρακίνη. Η Dr. Jodi Markus, χειρουργός Mohs στο Skin Surgery Center στο Σιάτλ της Ουάσινγκτον, λέει: “Συνήθως αυτό που θα δω -μετά την επέμβαση, μετά από βιοψία ή χειρουργική επέμβαση στο δέρμα- είναι πολύς κνησμός, ερυθρότητα και πρήξιμο στο σχήμα του τσιρότου. Με αρκετή επαναλαμβανόμενη έκθεση, το έχω δει να γίνεται συστηματικό, με κόκκινα κνησμώδη εξογκώματα σε όλο το σώμα.