Λασπόλουτρα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Λασπόλουτρα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
mudbath

Ποια είναι τα οφέλη του λασπόλουτρου;

Η λάσπη – ειδικά η λάσπη της Νεκράς Θάλασσας – αναφέρεται σαν αποτελεσματική για την ανακούφιση των συμπτωμάτων των δερματικών παθήσεων όπως η ψωρίαση, το έκζεμα και η ροδόχρους ακμή. Επίσης, μπορεί να  ανακουφίσει από διάφορους πόνους όπως στις αρθρώσεις, που προέρχονται από την αρθρίτιδα.  Σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Groupon.

Μερικοί  άνθρωποι κολυμπούν στη λάσπη για αισθητικούς λόγους. Ο Dr. R. MakalaAnders, a dermatologist at Sonoma and Santa Rosa Dermatology, αναφέρει ότι  τα μέταλλα που περιέχει η λάσπη μπορούν πράγματι να «αναζωογονήσουν και να διεγείρουν» τα κύτταρα του δέρματος, με αποτέλεσμα να έχετε μια πιο λαμπερή εμφάνιση. Επίσης, η λάσπη είναι μια υπέροχη ενυδατική κρέμα, που καθιστά φυσικά πιο σφιχτό και υγιές το δέρμα σας.

Και, φυσικά, το να επιπλέεις σε λάσπη μπορεί να είναι χαλαρωτικό.

Τι είδους λάσπη χρησιμοποιούν;

mineral rich mud

Το καλύτερο είδος θεραπευτικής λάσπης δεν είναι ένα απλό μείγμα νερού και εδάφους – είναι πλούσια σε είδος ορυκτών που υπάρχουν μόνο υπό συγκεκριμένες γεωλογικές συνθήκες, όπως μαγνήσιο, νάτριο και θείο.

Η Νεκρά Θάλασσα, η ευρωπαϊκή τύρφης, ορισμένες λίμνες και φυσικές θερμές πηγές είναι τα μέρη για να πάτε για λάσπη πλούσια σε ορυκτά. Η λάσπη εκεί περιέχει ηφαιστειακή τέφρα, και όταν αναμιγνύεται με μεταλλικό νερό από τις γύρω θερμές πηγές, είναι μια ιδιαίτερα θρεπτική θεραπεία για τα κύτταρα του δέρματος.

Εάν δεν μπορείτε να ταξιδέψετε, ωστόσο, μπορείτε πάντα να λάβετε καλλυντικά ή να προγραμματίσετε περιποιήσεις spa που περιλαμβάνουν λάσπη πλούσια σε ορυκτά.

Τι θα  περιμένετε σε ένα spa με λάσπη;

Η ακριβής διαδικασία ποικίλλει από spa σε spa, αλλά το βασικό περίγραμμα είναι πολύ απλό.

1. Θα χαλαρώσετε στο επίπεδο άνεσης σας.

Γυμνοί ή με μαγιό (παλιό γιατί η λάσπη το λεκιάζει).

2. Θα χαλαρώσετε τον εαυτό σας σε μια μπανιέρα με θερμαινόμενη λάσπη.

Απλά επειδή μπορεί να χρειαστεί λίγο να προσαρμοστεί στη θερμοκρασία, η οποία είναι συνήθως πάνω από 100 βαθμούς. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ένας συνοδός spa θα είναι συνήθως διαθέσιμος για να σας φέρει νερό και να βεβαιωθείτε ότι είστε άνετοι.

3. Θα βγείτε έξω και θα ξεπλύνετε μετά από περίπου 15 λεπτά.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα λουτρά λάσπης ακολουθούνται γενικά από άλλες θεραπείες, όπως μασάζ ή μάσκες, ή τουλάχιστον κάποια στιγμή στο χαμάμ ή στο υδρομασάζ του spa. Έτσι, ενώ το ίδιο το λουτρό με λάσπη μπορεί να διαρκέσει μόνο 15 λεπτά, είναι καλύτερο να κάνετε προϋπολογισμό μερικές ώρες εάν πρόκειται να κάνετε την επίσκεψή σας σωστά.

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα ενός λασπόλουτρου;

mud wrap

Ένα λασπόλουτρο, μια μάσκα λάσπης ή ένα περιτύλιγμα λάσπης δεν πρέπει να θεωρηθεί ως θαυματουργή θεραπεία. “Τα αποτελέσματα από ένα λουτρό λάσπης θα ήταν αρκετά ελάχιστα και βραχυπρόθεσμα, τις περισσότερες φορές”, δήλωσε, ο Δρ Anders. Αυτό συμβαίνει επειδή τα χρήσιμα μέταλλα στη λάσπη δεν μπορούν να διαπεράσουν εύκολα τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος.

Το δέρμα είναι φτιαγμένο για να διατηρεί τα πράγματα έξω!  Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να κάνουμε μόρια αρκετά μικρά για να διεισδύσουν στο εσωτερικό της επιδερμίδας. Η λάσπη δεν πρόκειται να το κάνει αυτό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.

Οι ιθαγενείς Αμερικανοί έχουν χρησιμοποιήσει λάσπη για να θεραπεύσουν το ερεθισμένο δέρμα για αιώνες. Η  Κλεοπάτρα έκανε ταξίδια στη Νεκρά Θάλασσα και επικαλύφθηκε με τη λάσπη ως μέρος της ομορφιάς της. Τόσο ο Ναπολέων όσο και το Μπετόβεν συνήθιζαν να επισκέπτονται τα Τσέχικα θέρετρα spa του Κάρλοβυ Βάρυ, στα οποία απολάμβαναν τα οφέλη από τις θερμές πηγές και τη λάσπη της περιοχής. Λειτουργούν εκεί από το 1300 μ.Χ.