Η κυτταρίτιδα ή αλλιώς η γυναικεία λιποδυστροφία είναι μια κοινή δερματολογική πάθηση που κυριαρχεί στον γυναικείο πληθυσμό.
Χαρακτηρίζεται από λακκάκια και βαθουλώματα στην επιφάνεια του δέρματος, δίνοντάς του την όψη της “φλούδας του πορτοκαλιού”. Δημιουργείται όταν τα λιποκύτταρα που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος αυξάνονται σε μέγεθος και προωθούνται προς τα έξω, αλλάζοντας τη δομή του δέρματος που βρίσκεται πάνω από αυτά. Γι’ αυτό εμφανίζεται σε περιοχές του σώματος με αυξημένη κατανομή λίπους, όπως οι μηροί, οι γλουτοί και η κοιλιά. Η επιπλέον κατακράτηση υγρών που μπορεί να υπάρχει στην περιοχή λόγω κακής αιμάτωσης και της αφυδάτωσης μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.
Η εμφάνιση της κυτταρίτιδας οφείλεται κυρίως σε γενετικούς και ορμονολογικούς παράγοντες. Οι γυναίκες υποβάλλονται σε περισσότερες ορμονικές διαταραχές στη διάρκεια της ζωής τους, ενώ έχουν και λεπτότερο δέρμα από τους άντρες -γι’ αυτό και εμφανίζουν πιο συχνά κυτταρίτιδα.
Σε ό,τι αφορά στη διατροφή, δυστυχώς δεν υπάρχουν ειδικές διατροφικές οδηγίες ούτε συγκεκριμένα τρόφιμα που να μπορούν να μειώνουν το λίπος τοπικά. Αυτό όμως δεν πρέπει να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, καθώς μέσω της ισορροπημένης διατροφής μπορούμε να μειώσουμε συνολικά το λίπος του σώματός μας και να βελτιώσουμε την όψη του δέρματός μας και κατ’ επέκταση την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.
Γιατί, λοιπόν, να μην κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε;
Η υιοθέτηση ενός υγιεινού προτύπου διατροφής, όπως είναι η Μεσογειακή διατροφή, θα μας βοηθήσει από τη μια να περιορίσουμε τις τροφές που αυξάνουν το σωματικό λίπος, από την άλλη θα εμπλουτίσει τη διατροφή μας με όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θα διατηρήσουν το δέρμα μας ελαστικό και θα περιορίσουν τη φλεγμονή.
✤ Αυξήστε την κατανάλωση των φρούτων και των λαχανικών (τουλάχιστον 5 μερίδες την ημέρα) τα οποία θα τροφοδοτήσουν τον οργανισμό με τις απαραίτητες βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά συστατικά που θα προστατεύσουν τη δομή των κυττάρων και θα περιορίσουν τη φλεγμονή. Θυμηθείτε πως η βιταμίνη C, που περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες στα πορτοκάλια, τις φράουλες, τα ακτινίδια και τις κόκκινες πιπεριές, ενισχύει την ελαστικότητα του δέρματος.
✤ Αυξήστε την κατανάλωση των λιπαρών ψαριών, όπως σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα, γαύρος, γόπα, και των ξηρών καρπών, τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία μειώνουν την παραγωγή φλεγμονωδών ενώσεων στον οργανισμό.
✤ Παραμείνετε ενυδατωμένοι. Καταναλώστε τουλάχιστον 2,5 λίτρα υγρών ημερησίως, συμπεριλαμβανομένων 6-8 ποτηριών νερού. Μετριάστε την πρόσληψη αλκοόλ η οποία προκαλεί αφυδάτωση.
✤ Περιορίστε την πρόσληψη θερμιδικά πυκνών τροφίμων, όπως είναι τα τηγανητά, τα γλυκά και γενικότερα τα φαγητά εκτός σπιτιού. Προτιμήστε το ελαιόλαδο ως πηγή λίπους, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών.
✤ Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας! 30 λεπτά μέτριας έντασης περπάτημα τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα είναι ικανά όχι μόνο να διατηρήσουν αλλά και να μειώσουν το βάρος μας, πάντα σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή.