Kimchi: To παραδοσιακό φαγητό της Κορέας προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία σας!

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Kimchi: To παραδοσιακό φαγητό της Κορέας προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία σας!
kimchi

Το παραδοσιακό κορεατικό πιάτο προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, για το στομάχι σας και όχι μόνο, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Women’s Health.

Συνήθως, το kimchi παρασκευάζεται με  λάχανο και άλλα λαχανικά με καρυκεύματα όπως ζάχαρη, αλάτι, κρεμμύδια, σκόρδο, τζίντζερ και πιπεριές τσίλι. Ουσιαστικά, είναι ένα κορεατικό συνοδευτικό πιάτο από αλατισμένα και ζυμωμένα λαχανικά, όπως λάχανο νάπα, ραπανάκια και πράσινο κρεμμύδι, λέει η διατροφολόγος Mia Syn, MS RD. Η διαδικασία για την παρασκευή kimchi ξεκινά με την άλμη ή το αλάτισμα των λαχανικών για να τραβήξει το νερό, το οποίο βοηθά στη συντήρηση και επιτρέπει στα καρυκεύματα να διεισδύσουν εύκολα. Στη συνέχεια, τα λαχανικά ζυμώνονται από βακτήρια γαλακτικού οξέος.

Είναι καλό για το έντερό σας

Όπως και άλλα λαχανικά και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, το kimchi είναι πλούσιο σε ευεργετικά προβιοτικά, εξηγεί η διαιτολόγος Samantha Cassetty, RD, με έδρα τη Νέα Υόρκη. Αυτά τα βακτήρια που είναι καλά για σένα έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, τα οποία ξεκινούν από το πεπτικό σύστημα. Η κατανάλωση kimchi μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ισορροπίας των βακτηρίων στο έντερό σας, ωφελώντας τελικά την υγεία του εντέρου σας, βοηθώντας την ομαλή πέψη, προσθέτει η Alissa Rumsey, RD, διατροφολόγος και ιδιοκτήτρια του Alissa Rumsey Nutrition and Wellness.

Μπορεί να ενισχύσει την υγεία του ανοσοποιητικού σας συστήματος

Τα πεπτικά οφέλη του Κίμτσι μεταφέρονται και στο ανοσοποιητικό σας σύστημα. Τα προβιοτικά στο kimchi είναι ευεργετικά για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, επειδή η πλειονότητα της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος λαμβάνει χώρα στο έντερο, λέει η Jessica Cording, RD, συγγραφέας του βιβλίου The Little Book of Game-Changers: 50 Healthy Habits For Managing Stress & Anxiety. Όταν το μικροβίωμα του εντέρου σας (ή αλλιώς αυτή η υγιής ισορροπία των βακτηρίων) είναι σε καλή κατάσταση, το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα και βέλτιστα.

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης σας

Αν και η ακριβής σχέση μεταξύ kimchi και χοληστερόλης δεν είναι απολύτως σαφής, αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά kimchi τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα «κακής» (LDL) χοληστερόλης. “Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι ποια συστατικά στο kimchi, ακριβώς, ευθύνονται, λέει ο Rumsey. (Το λάχανο, οι καυτερές κόκκινες πιπεριές, το σκόρδο, τα πράσα και το τζίντζερ – μερικά από τα κοινά συστατικά που χρησιμοποιούνται στο kimchi- προσφέρουν όλα πιθανά οφέλη για την υγεία από μόνα τους).

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς σας

Εκτός από την υποστήριξη της υγιούς χοληστερόλης, το kimchi μπορεί επίσης να κάνει καλό στην καρδιά σας ανεβάζοντας τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών στο σώμα σας, χάρη σε συστατικά όπως το τζίντζερ και οι καυτερές κόκκινες πιπεριές. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη σταθεροποίηση των κατεστραμμένων κυττάρων που μπορεί να επιταχύνουν τη διαδικασία της νόσου, οπότε η υψηλή κατάσταση αντιοξειδωτικών μπορεί να σας προστατεύσει από χρόνιες παθήσεις, όπως οι καρδιακές παθήσεις.

Μπορεί να βοηθήσει στη φλεγμονή

Η υπερβολική ή χρόνια φλεγμονή επιβαρύνει σοβαρά την υγεία σας με την πάροδο του χρόνου και τα προβιοτικά (όπως αυτά που περιέχονται στο kimchi) μπορούν να έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στο έντερο. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη σε ζώα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Microbiology διαπίστωσε ότι ένα συγκεκριμένο στέλεχος προβιοτικού που βρίσκεται στο kimchi μείωσε διάφορους δείκτες φλεγμονής στο έντερο.

Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εγκεφάλου

Ένα άλλο έμμεσο αποτέλεσμα ενός υγιούς εντέρου: ένας εγκέφαλος που λειτουργεί καλύτερα. Η διατήρηση του πεπτικού συστήματος υγιούς είναι επίσης σημαντική για τον εγκέφαλο, επειδή το εντερικό νευρικό σύστημα, που βρίσκεται στο έντερο, επικοινωνεί με τον εγκέφαλό σας. Αυτή η σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου απαιτεί ένα υγιές έντερο για να λειτουργεί σωστά.