Οι κατεργασμένοι υδατάνθρακες αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Οι κατεργασμένοι υδατάνθρακες αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων
xamogelasta koulourakia

Δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες το ίδιο

Σύμφωνα με τν Δρ. Ηρακλή Αβραμόπουλο, Ειδικό Παθολόγο με ειδίκευση στον σακχαρώδη διαβήτη και την υπέρταση, με ειδική ενασχόληση με τις διατροφικές διαταραχές και επιστημονικό συνεργάτη του νοσοκομείου Υγεία, ιατρό του υπερτασικού ιατρείου του νοσοκομείου και το άρθρο του στο www.medweb.gr, η αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων έχει συσχετιστεί με μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και θάνατο σε διάφορες μελέτες. Οι περισσότερες όμως απ’ αυτές τις μελέτες δεν έκαναν διάκριση μεταξύ των κατεργασμένων (ραφιναρισμένων) και μη. Για να γίνουν κατανοητοί οι συσχετισμοί ανά τύπο υδατανθράκων, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από τη μελέτη Prospective Urban and Rural Epidemiology (PURE), μια επιδημιολογική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε πέντε ηπείρους.

Κατά την έναρξη, οι 137.130 συμμετέχοντες ήταν ελεύθεροι από καρδιαγγειακές παθήσεις και είχαν συμπληρώσει επικυρωμένα ερωτηματολόγια συχνότητας λήψης διαφόρων τροφών, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση της πρόσληψης κατεργασμένων δημητριακών, δημητριακών ολικής αλέσεως και λευκού ρυζιού.

Σε μια διάμεση παρακολούθηση 9,5 ετών, το 9,2% εμφάνισε το κύριο καταληκτικό σημείο, το οποίο ήταν ένα σύμπλοκο θανάτου και σημαντικών καρδιαγγειακών επεισοδίων (καρδιαγγειακός θάνατος, μη θανατηφόρο έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο). Η αυξημένη πρόσληψη κατεργασμένων δημητριακών συσχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο. Σε μια πολυμεταβλητή ανάλυση, η αναλογία κινδύνου για την υψηλότερη κατηγορία πρόσληψης κατεργασμένων δημητριακών (περίπου 7 μερίδες / ημέρα ή > 350 g / ημέρα), σε σύγκριση με τη χαμηλότερη κατηγορία (<50 g / ημέρα), ήταν 1,28 για το σύμπλοκο αποτέλεσμα , 1,33 για σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια και 1,27 για τη θνησιμότητα. Δεν βρέθηκαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της πρόσληψης δημητριακών ολικής αλέσεως ή λευκού ρυζιού και των καρδιαγγειακών κινδύνων.

Οι συσχετίσεις αυτής της μελέτης μεταξύ υδατανθράκων και των δυσμενών καρδιαγγειακών εκβάσεων περιορίστηκαν στα κατεργασμένα δημητριακά. Επειδή η μελέτη PURE ενσωματώνει δεδομένα (και τρόπους διατροφής) από 21 χώρες, εκ των οποίων ορισμένες ήταν αγροτικές και ορισμένες αστικές, δεν είναι σαφές πόσο μπορούν να γενικευτούν τα αποτελέσματα σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη χώρα. Άλλοι περιορισμοί της μελέτης είναι οι συνήθεις της οποιαδήποτε επιδημιολογικής ανάλυσης. Όμως, αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν επιπρόσθετη υποστήριξη των τρεχουσών διατροφικών οδηγιών που προτείνουν τον περιορισμό της πρόσληψης κατεργασμένων υδατανθράκων και την προτίμηση δημητριακών ολικής αλέσεως.

Βιβλιογραφία

Swaminathan S et al. Associations of cereal grains intake with cardiovascular disease and mortality across 21 countries in Prospective Urban and Rural Epidemiology study: Prospective cohort study. BMJ 2021 Feb 3; 372:m4948.