Από τι προκαλείται η κατάθλιψη; Μάθετε τα πάντα σχετικά με τα συμπτώματα και τους τύπους και ενημερωθείτε!

Home ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Από τι προκαλείται η κατάθλιψη; Μάθετε τα πάντα σχετικά με τα συμπτώματα και τους τύπους και ενημερωθείτε!
katathlipsi

Η κατάθλιψη είναι μια κοινή ασθένεια παγκοσμίως που έχει επηρεάσει πάνω από 264 εκατομμύρια άτομα.  Η κατάθλιψη διαφέρει από τις συνηθισμένες διακυμάνσεις της διάθεσης και τις βραχυχρόνιες συναισθηματικές απαντήσεις στις προκλήσεις της καθημερινής ζωής. Ειδικά όταν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία και στην δουλειά, στο σχολείο και να επηρεάσει τις σχέσεις του ατόμου  με τον κοινωνικό περίγυρο. Στη χειρότερη περίπτωση, η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκτονία. Περίπου 800.000 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο. Η αυτοκτονία είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου σε άτομα ηλικίας 15-29 ετών. Σύμφωνα με το άρθρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Παρόλο που υπάρχουν γνωστές, αποτελεσματικές θεραπείες για ψυχικές διαταραχές, μεταξύ 76% και 85% των ατόμων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος δεν λαμβάνουν θεραπεία για τη διαταραχή τους. Συνήθως λόγω  έλλειψης εκπαιδευμένων παροχών υγειονομικής περίθαλψης και το κοινωνικό στίγμα που σχετίζεται με ψυχικές διαταραχές.

Σε χώρες όλων των επιπέδων εισοδήματος, τα άτομα που έχουν κατάθλιψη συχνά δεν διαγιγνώσκονται σωστά, και σε  άλλα άτομα που δεν έχουν τη διαταραχή γίνεται λανθασμένη διάγνωση και συνταγογραφούνται αντικαταθλιπτικά χάπια.

Συμπτώματα και τύποι κατάθλιψης

Ανάλογα με τον αριθμό και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, ένα καταθλιπτικό επεισόδιο μπορεί να χαρακτηριστεί ως ήπιο, μέτριο ή σοβαρό. Μια βασική διάκριση γίνεται επίσης μεταξύ της κατάθλιψης σε άτομα που έχουν ή δεν έχουν ιστορικό μανιακών επεισοδίων. Και οι δύο τύποι κατάθλιψης μπορεί να είναι χρόνιοι (δηλαδή για μεγάλο χρονικό διάστημα) με υποτροπές, ειδικά εάν δεν υποβληθούν σε θεραπεία.

Επαναλαμβανόμενη καταθλιπτική διαταραχή: αυτή η διαταραχή περιλαμβάνει επανειλημμένα καταθλιπτικά επεισόδια. Κατά τη διάρκεια αυτών των επεισοδίων, το άτομο έχει καταθλιπτική διάθεση, απώλεια ενδιαφέροντος και μειωμένη ενέργεια που οδηγεί σε μειωμένη δραστηριότητα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Πολλά άτομα με κατάθλιψη υποφέρουν επίσης από συμπτώματα άγχους, διαταραγμένο ύπνο και όρεξη και μπορεί να έχουν αισθήματα ενοχής ή χαμηλής αυτοεκτίμησης, κακή συγκέντρωση και ακόμη και συμπτώματα που δεν μπορούν να εξηγηθούν από ιατρική διάγνωση.

Ένα άτομο με ήπιο καταθλιπτικό επεισόδιο θα έχει κάποια δυσκολία να συνεχίσει την δουλειά και τις κοινωνικές δραστηριότητες, αλλά πιθανότατα δεν θα σταματήσει να λειτουργεί πλήρως. Κατά τη διάρκεια ενός σοβαρού καταθλιπτικού επεισοδίου, είναι απίθανο ο πάσχων να μπορεί να συνεχίσει τις κοινωνικές, επαγγελματικές ή οικιακές δραστηριότητες.

Διπολική συναισθηματική διαταραχή: αυτός ο τύπος κατάθλιψης αποτελείται συνήθως από μανιακά και καταθλιπτικά επεισόδια που διαχωρίζονται από περιόδους φυσιολογικής διάθεσης. Τα μανιακά επεισόδια περιλαμβάνουν αυξημένη ή ευερέθιστη διάθεση, υπερβολική δραστηριότητα, πίεση ομιλίας, διογκωμένη αυτοεκτίμηση και μειωμένη ανάγκη για ύπνο.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που το προκαλούν και πως προλαμβάνεται;

Η κατάθλιψη προκύπτει από μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση κοινωνικών, ψυχολογικών και βιολογικών παραγόντων. Οι άνθρωποι που έχουν περάσει από δυσμενή συμβάντα στη ζωή (ανεργία, πένθος, ψυχολογικό τραύμα) είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κατάθλιψη. Η κατάθλιψη μπορεί, με τη σειρά της, να οδηγήσει σε περισσότερο άγχος και δυσλειτουργία και να επιδεινώσει την κατάσταση ζωής του ατόμου και την ίδια την κατάθλιψη.

Υπάρχουν σχέσεις μεταξύ κατάθλιψης και σωματικής υγείας. Για παράδειγμα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη και αντίστροφα.

Τα προγράμματα πρόληψης έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την κατάθλιψη. Οι αποτελεσματικές κοινοτικές προσεγγίσεις για την πρόληψη της κατάθλιψης περιλαμβάνουν σχολικά προγράμματα για την ενίσχυση ενός τρόπου θετικής σκέψης σε παιδιά και εφήβους. Οι παρεμβάσεις για γονείς παιδιών με προβλήματα συμπεριφοράς μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα της γονικής κατάθλιψης και να βελτιώσουν τα αποτελέσματα για τα παιδιά τους. Τα προγράμματα άσκησης για τους ηλικιωμένους μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της κατάθλιψης.