Ψείρες: Ο μεγαλύτερος ‘’εχθρός’’ των παιδιών

Home ΥΓΕΙΑ Ψείρες: Ο μεγαλύτερος ‘’εχθρός’’ των παιδιών
pseires 2

Ποια είναι τα αίτια που κολλάνε τα παιδιά ψείρες;

Οι ψείρες της κεφαλής είναι μικροσκοπικά, χωρίς φτερά έντομα που ζουν στα ανθρώπινα μαλλιά και τρέφονται με το αίμα που κυκλοφορεί στο τριχωτό της κεφαλής.  Ενώ οι κόνιδες είναι τα αυγά των ψειρών. Μόλις οι ψείρες κάνουν τα αυγά, οι κόνιδες χρειάζονται περίπου μια εβδομάδα για να εκκολαφθούν. Σύμφωνα με τοάρθρο της ιστοσελίδας Raising Children (The Australian parenting website)

Οι ψείρες εξαπλώνονται όταν τα άτομα βρίσκονται σε στενή επαφή – για παράδειγμα, όταν τα κεφάλια είναι κοντά, όταν φοράτε καπέλο ή κασκόλ, ή όταν χρησιμοποιείτε χτένα ή βούρτσα μαλλιών. Είναι σύνηθες για τα παιδιά να κολλάνε ψείρες, επειδή τα κεφάλια τους είναι συχνά κοντά καθώς παίζουν ή κάνουν τη σχολική τους εργασία. Μερικά παιδιά κολλάνε ψείρες αρκετές φορές το χρόνο.

Αν το παιδί σας κολλήσει ψείρες δεν σημαίνει ότι δεν πλένεται ή το σπίτι είναι βρώμικο.

Συμπτώματα ψειρών ή κόνιδων

Εάν το παιδί σας έχει ψείρες, το πρώτο πράγμα που μπορεί να παρατηρήσετε είναι σας φαγούρα και ξύσιμο, ειδικά γύρω από το πίσω μέρος του λαιμού του και πίσω από τα αυτιά του. Αλλά πολλά παιδιά δεν έχουν συμπτώματα.

Όταν κοιτάζετε προσεκτικά τα μαλλιά του παιδιού σας, μπορεί να δείτε μικρά ωοειδή αυγά συνδεδεμένα στη ρίζα των μαλλιών, κοντά στο τριχωτό της κεφαλής.  Υπάρχουν δυο είδη κόνιδων:

  • Οι κόνιδες που  έχουν ήδη εκκολαφθεί και έχουν λευκό χρώμα.
  • Οι κόνιδες περιέχουν ζωντανά αυγά που θα εκκολαφθούν σε ψείρες μετά από περίπου μια εβδομάδα και έχουν καφέ ή μαύρο χρώμα.

Εάν βλέπετε μόνο λευκές κόνιδες, δεν μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το παιδί σας εξακολουθεί να έχει ενεργή λοίμωξη από ψείρες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι λευκές κόνιδες αποτελούν ένδειξη παλαιάς λοίμωξης.

Οι ζωντανές ψείρες κινούνται γρήγορα. Για να εντοπίσετε ζωντανές ψείρες, ίσως χρειαστεί να χωρίσετε τα μαλλιά του παιδιού σας πολύ γρήγορα ή να χρησιμοποιήσετε τη θεραπεία υγρού χτενίσματος που περιγράφεται παρακάτω.

Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει ψείρες, θα πρέπει να ελέγξετε για ψείρες σε κάθε μέλος του νοικοκυριού σας.

Θα πρέπει πρέπει  να επισκεφτείτε τον παιδιατρό σας εάν:

  • Το παιδί σας έχει φαγούρα και κατά την διάρκεια του ύπνου
  • οι πληγές αναπτύσσονται στο τριχωτό της κεφαλής του παιδιού σας
  • το παιδί σας έχει υποβληθεί σε θεραπεία τρεις ή περισσότερες φορές σε ένα χρόνο

Θεραπεία ψειρών

Αντιφθειρικές  λοσιόν, υγρά και κρέμες

Μπορείτε να λάβετε προϊόντα κατά των ψειρών από το φαρμακείο σας χωρίς ιατρική συνταγή. Οι  λοσιόν, τα υγρά και οι κρέμες είναι πιο αποτελεσματικά από τα σαμπουάν. Αυτά τα προϊόντα μπορεί να είναι δυσάρεστα για το παιδί σας λόγω της έντονης μυρωδιάς τους και επειδή μερικές φορές ερεθίζουν το δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες.

Οι ψείρες της κεφαλής γίνονται ανθεκτικές στις χημικές ουσίες σε αυτά τα προϊόντα, επομένως είναι σημαντικό να ελέγξετε αν οι ψείρες είναι νεκρές μόλις χρησιμοποιήσετε τη θεραπεία. Εάν δεν είναι νεκρές, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν με διαφορετικό δραστικό συστατικό. Ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας εάν δεν είστε σίγουροι για το προϊόν που θα δοκιμάσετε.

Θα χρειαστεί να θεραπεύσετε ξανά το παιδί σας περίπου μία εβδομάδα μετά την πρώτη θεραπεία ψειρών, για να σκοτώσετε τυχόν αυγά που έχουν εκκολαφθεί μετά από την πρώτη θεραπεία  και γίνουν ώριμες ψείρες.

Θεραπεία με υγρό χτένισμα

Αυτή η θεραπεία με ψείρες στο κεφάλι περιλαμβάνει χτένισμα βρεγμένων μαλλιών με ειδική μεταλλική χτένα και μαλακτικό μαλλιών. Μπορείτε να αγοράσετε αυτές τις χτένες από το φαρμακείο σας, και κάθε είδους μαλακτικό θα το κάνει.

Πρόληψη ψειρών

Οι ψείρες μπορούν εύκολα να εξαπλωθούν μεταξύ των παιδιών στην ίδια τάξη και επίσης σε όλη την οικογένειά σας.

Εάν το παιδί σας έχει ψείρες ή κόνιδες, ελέγξτε ολόκληρη την οικογένειά σας. Θα πρέπει να αντιμετωπίζετε άλλα μέλη της οικογένειας εάν διαμαρτύρονται για φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής και βρείτε ψείρες ή κόνιδες. Εάν μοιράζονται ένα κρεβάτι με το προσβεβλημένο παιδί, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ανεξάρτητα από τα συμπτώματα.

Μην αφήνετε τα παιδιά να μοιράζονται πινέλα ή καπέλα μεταξύ τους.

Αλλά αν κάποιος στην οικογένειά σας έχει ψείρες, μπορείτε να σκεφτείτε να πλύνετε ρούχα ή το κρεβάτι που έχει χρησιμοποιήσει το άτομο τις τελευταίες 48 ώρες. Χρησιμοποιήστε έναν απορρυπαντικό πλυσίματος και στεγνώστε τα σε ένα στεγνωτήριο. Θα μπορούσατε επίσης να σκουπίσετε χαλιά και έπιπλα.