Καλεντούλα: Ποια είναι τα οφέλη της για την επιδερμίδα σας

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Καλεντούλα: Ποια είναι τα οφέλη της για την επιδερμίδα σας
candelula

Η καλέντουλα, που μερικές φορές αποκαλείται κατιφέδες, είναι ένα είδος πολυετούς λουλουδιού που χαρακτηρίζεται από ένα μεγάλο, όμορφο άνθος με πορτοκαλί ηλιοφάνεια, το οποίο είναι ενδημικό στην περιοχή της Μεσογείου. Πρόκειται για ένα αξιόπιστο βότανο που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες από πολλούς πολιτισμούς και παραδόσεις, συμπεριλαμβανομένων των πολιτισμών στην περιοχή της γενέτειράς της, της Μεσογείου, καθώς και της Αγιουρβέδα και της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Mind Body Green.

Είναι αντιφλεγμονώδες

Οι φλεγμονές προκαλούν χάος στο δέρμα: Καταστρέφει το κολλαγόνο, προκαλεί ερεθισμό και μπορεί να προκαλέσει δερματικές παθήσεις. Η φλεγμονή προέρχεται επίσης από διάφορους παράγοντες, από το άγχος, τη διατροφή και τους εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες, όπως η ρύπανση και η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Λοιπόν, η καλέντουλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορους τύπους δέρματος – και έχει αναφερθεί ότι βοηθά στη βελτίωση φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα και η ψωρίαση.

Περιέχει αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ένα αγαπημένο συστατικό φροντίδας του δέρματος για καλό λόγο, καθώς εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και βοηθούν τον οργανισμό μας να αποφύγει το οξειδωτικό στρες – και τα δύο οδηγούν σε πρόωρη γήρανση, διάσπαση του κολλαγόνου και της ελαστίνης και ένα σωρό άλλα προβλήματα. Η καλέντουλα περιέχει καροτενοειδή και φλαβονοειδή. Και εξαιτίας αυτών των αντιοξειδωτικών, το φυτό έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ταχύτερη επούλωση των πληγών, γεμίζει το δέρμα μέσω της ενυδάτωσης και της κυκλοφορίας και (και πάλι) αποτρέπει τη φλεγμονή.

Είναι αντιμικροβιακό

Όπως ίσως γνωρίζετε, το σώμα σας είναι καλυμμένο με τρισεκατομμύρια μικρόβια -συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων και μυκήτων- που ονομάζονται συλλογικά μικροβίωμα. Όταν είναι ισορροπημένα, όλα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Είναι όταν ένα συγκεκριμένο στέλεχος (ή στελέχη) υπερκαλλιεργούνται, τότε προκύπτουν προβλήματα: Τα αντιμικροβιακά του οφέλη το καθιστούν χρήσιμο στην αντιμετώπιση θεμάτων όπως η πιτυρίδα, το εξάνθημα της πάνας, ακόμη και η ακμή. Βλέπετε, η πιτυρίδα, τα εξανθήματα και η ακμή προκαλούνται από την υπερανάπτυξη ορισμένων μυκήτων και βακτηρίων, τα οποία η καλέντουλα μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση.

Μπορεί να είναι ενυδατικό

Υπάρχει λόγος που το φυτό χρησιμοποιείται συχνά σε ενυδατικές κρέμες: Προσφέρει άφθονη ενυδάτωση από μόνο του. Αυτό οφείλεται στα λιπαρά οξέα του ελαίου -όπως το λινολεϊκό οξύ- που παρέχει θρεπτικά συστατικά για να βοηθήσει στην υποστήριξη της λειτουργίας του φραγμού του δέρματός σας. Όταν η λειτουργία του φραγμού του δέρματός σας είναι υγιής, μπορεί να συγκρατεί καλύτερα το νερό και παραμένει ενυδατωμένο.