Καυτερά τρόφιμα: Σε τι μας κάνουν καλό;

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Καυτερά τρόφιμα: Σε τι μας κάνουν καλό;
piperies

Οι πιπεριές τσίλι είναι ο τέλειος τρόπος για να καρυκεύσετε ακόμη και τα πιο ήπια πιάτα. Αλλά ξέρατε ότι αυτά τα «φλογερά» μικρά λαχανικά μπορούν επίσης να είναι ευεργετικά για την υγεία σας;

Οι πιπεριές τσίλι περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται καψαϊκίνη, η οποία προκαλεί την αίσθηση καψίματος που αισθάνεστε αφού τα φάτε. Όμως, η καψαϊκίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου μειώνοντας την παροχή του σώματος της ουσίας P, ενός νευροδιαβιβαστή που στέλνει σήματα πόνου στον εγκέφαλο, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Piedmont Healthcare.

Η Haley Robinson, κλινική διαιτολόγος στο Νοσοκομείο Piedmont Atlanta, μοιράζεται έξι τρόπους με τους οποίους η καψαϊκίνη μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας.

Απώλεια βάρους

Οι πικάντικες τροφές έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Η καψαϊκίνη βοηθά στην αύξηση της θερμοκρασίας του πυρήνα σας, στην αύξηση του μεταβολισμού και στην καύση θερμίδων γρηγορότερα, λέει η Robinson. Η έρευνα έχει δείξει ότι θα μπορούσε να αυξήσει το μεταβολισμό σας έως και 5%.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε επίσης ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν περίπου 75 λιγότερες θερμίδες μετά την κατανάλωση τροφής με κόκκινες πιπεριές τσίλι σε σύγκριση με την κατανάλωση ήπιας τροφής.

Κατάθλιψη

Η καψαϊκίνη έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί ως ενδορφίνη, λέει η Robinson. Tο σώμα παράγει ενδορφίνες, όπως η σεροτονίνη, ως απόκριση στη θερμότητα, τo οποίo είναι η αιτία του πόνου. Αυτό σε κάνει να νιώθεις καλύτερα και μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης ή στρες.

Πρόληψη καρκίνου

Η καψαϊκίνη λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα από επιβλαβή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

Καρδιακή ασθένεια

Οι πιπεριές τσίλι μειώνουν τις βλαβερές συνέπειες της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL), η οποία είναι η κακή χοληστερόλη σας. H καψαϊκίνη βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής, η οποία έχει αποδειχθεί ως παράγοντας κινδύνου για καρδιακά προβλήματα.

Η βιταμίνη Α και C που βρίσκονται σε αυτά τα φυτά μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των τοιχωμάτων των καρδιακών μυών και η θερμότητα των πιπεριών αυξάνει τη ροή του αίματος στο σώμα σας, λέει ο Robinson. Όλοι αυτοί οι παράγοντες που συνεργάζονται μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.

Πέψη

Η καψαϊκίνη μπορεί να βελτιώσει την πέψη αυξάνοντας τα πεπτικά υγρά στο στομάχι, λέει η Robinson.

Η αύξηση των πεπτικών υγρών μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας πέψης και στην ανακούφιση της διάρροιας.

Πόνος

Οι τοπικές κρέμες με καψαϊκίνη λειτουργούν ως αναλγητικό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στον αρθριτικό ή νευροπαθητικό πόνο.