Η λειτουργική ρινοπλαστική βήμα-βήμα

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Η λειτουργική ρινοπλαστική βήμα-βήμα
rhinoplasty

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, η λειτουργική ρινοπλαστική δεν είναι απλά μια χειρουργική επέμβαση που στοχεύει αποκλειστικά στη βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης της μύτης. Στην πραγματικότητα, η χειρουργική αυτή τεχνική έχει ως πρωτεύοντα στόχο να συμβάλλει στην απελευθέρωση της αναπνευστικής οδού, με οφέλη τόσο στην ποιότητα του ύπνου όσο και στη βελτίωση των καθημερινών δραστηριοτήτων, ενώ παράλληλα επαναφέρει τη φυσική αρμονία στα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Η λειτουργική ρινοπλαστική είναι η επέμβαση που στοχεύει πρωτίστως στην εξασφάλιση της φυσιολογικής αναπνοής από τη μύτη, τουλάχιστον στο βαθμό που οι όποιες δυσκολίες οφείλονται σε παθολογίες που μπορούν να διορθωθούν μέσω της χειρουργικής τέχνης. Παράλληλα βέβαια, η συγκεκριμένη επέμβαση ενισχύει την ψυχολογία των ασθενών καθώς βελτιώνει με τον πλέον φυσικό τρόπο την όψη του προσώπου τους.”, λέει η ειδική ρινοχειρουργός, Δρ. Ειρήνη Μάντζαρη, εξηγώντας: “Εκτός από τη διόρθωση των ανατομικών εμποδίων που οδηγούν σε στέρηση της ποιότητας της ρινικής αναπνοής, η λειτουργική ρινοπλαστική χαρίζει στο πρόσωπο τη γοητεία της πιο “φρέσκιας όψης” . Η θέση της μύτης στο κέντρο ακριβώς του προσώπου της προσδίδει έναν ιδιαίτερο ρόλο στη διαμόρφωση της γενικής εικόνας κάθε ανθρώπου, στον τρόπο που αυτή αναδεικνύει τα επιμέρους χαρακτηριστικά όπως είναι τα μάτια, τα χείλη, τα ζυγωματικά. Αυτός είναι και ο πρωταρχικός λόγος που η ρινοπλαστική αποτελεί παγκοσμίως την πλέον δημοφιλή ανάμεσα στο σύνολο των αισθητικών επεμβάσεων του προσώπου σε άνδρες και γυναίκες.”

“Όπως το περιγράφουν οι ίδιοι, μετά από μια επιτυχημένη επέμβαση λειτουργικής ρινοπλαστικής οι ασθενείς αισθάνονται πως βρήκαν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους“, συμπληρώνει η Δρ. Μάντζαρη. “Επιπλέον είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε έρευνα του UCLA που δημοσιεύθηκε στο Aesthetic Surgery Journal: Η βελτίωση της εμφάνισης της μύτης μέσω της Ρινοπλαστικής μπορεί να “αφαιρέσει” κατά μέσο όρο από 3 έως 7 χρόνια από την πραγματική ηλικία του προσώπου”.

Ποια λειτουργικά και αισθητικά στοιχεία της μύτης διορθώνονται με τη λειτουργική ρινοπλαστική;

Ένα ολοκληρωμένο αισθητικά αποτέλεσμα συμπεριλαμβάνει διορθώσεις στο σύνολο των τμημάτων της μύτης (ριζορρίνιο, ράχη , κορυφή) ούτως ώστε τελικά να προκύπτουν νέες αρμονικές μεταξύ τους αναλογίες. Οι συνήθεις διορθώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν την ελάττωση του μήκους της μύτης ή του ύβου (“καμπούρας”) της, τον ευθειασμό της ρινικής πυραμίδας στο κέντρο του προσώπου και φυσικά τη σμίλευση της κορυφής της μύτης ώστε αυτή να φαίνεται πιο κομψή, να μην πέφτει προς το στόμα ούτε όμως να έχει και αφύσικη “στροφή προς τα πάνω”. Μοναδικός στόχος; Αποφεύγονται οι υπερβολές και αποζητάται ένα φυσικό και αρμονικό αποτέλεσμα από τη ράχη ως και την κορυφή της μύτης. Μία νέα ισορροπία που να μοιάζει σαν μία “ευνοϊκή κληρονομιά”.

Η λειτουργική πλευρά της επέμβασης περιλαμβάνει τη διόρθωση όλων των ανατομικών δομών στις οποίες οφείλεται η δυσκολία της αναπνοής από τη μύτη: διόρθωση του σκολιωτικού ρινικού διαφράγματος, αφαίρεση ρινικών πολυπόδων, ελάττωση του μεγέθους των υπερτροφικών ρινικών κογχών και ενίσχυση των τοιχωμάτων των δυσλειτουργικών ρινικών βαλβίδων. Η επίλυση αυτών των προβλημάτων, όπου αυτά εντοπίζονται, μέσω της λειτουργικής ρινοπλαστικής διευκολύνει την ελεύθερη αναπνοή και κατά συνέπεια βελτιώνει σημαντικά τις καθημερινές λειτουργίες, την άθληση, τον ύπνο.

Πηγή: https://www.harpersbazaar.gr/