needle

H σημασία του βελονισμού στον χρόνιο πόνο

ΖΑΦΕΙΡΙΑ ΖΟΥΡΜΠΑΚΗ
Φυσικοθεραπεύτρια ΠΑΔΑ,
Ειδικός Βιοϊατρικού Βελονισμού ΠΑΔΑ,- Ειδικευμένη στην μέθοδο ΣΡΟΘ (BSPTS) (Αντιμετώπιση Κύφωσης – Σκολίωσης)
Εmail: irozourbaki@hotmail.com

 

Τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός, πως η κλασική ιατρική του δυτικού κόσμου, που όλοι γνωρίζουμε, έχει πλέον εξηγήσει και αποδεχθεί τον βελονισμό ως μέσο θεραπείας, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει και συστήνει τον βελονισμό για πλειάδα παθήσεων.
Βασιζόμενοι πάντα στις αρχές και τους κανόνες της βιοϊατρικής επιστήμης, μπορούμε να μιλήσουμε, για τα οφέλη του βελονισμού, στον χρόνιο πόνο.
Πρακτικά με την εισαγωγή βελόνων στο ανθρώπινο σώμα προκαλούμε μια νευροτροποποιητική δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα ο εκάστοτε οργανισμός να δίνει θεραπευτική απάντηση.

Ο οργανισμός μας παράγει από μόνος του παυσίπονη ουσία (οπιοειδή, κανναβινοειδή κ.τ.λ.), μέσω του βελονισμού μπορούμε να ενισχύσουμε την παραγωγή παυσίπονης ουσίας και να σταματήσουμε την «οδό» του πόνου.

Τι ορίζουμε ως Χρόνιο Πόνο;
Ο χρόνιος πόνος είναι όποια συνθήκη ειδικής ή και μη ειδικής αιτιολογίας, που οδηγεί τον ασθενή σε μια μόνιμη δυσάρεστη κατάσταση, κάνοντας τον μη λειτουργικό. Πολλοί ασθενείς φτάνουν στο σημείο να ζουν με τον πόνο θεωρώντας το πλέον ως κάτι αναμενόμενο και φυσιολογικό, όμως χρήζουν βοήθειας και αντιμετώπισης. Σίγουρα όσο πιο έγκαιρη είναι η αντιμετώπιση τόσο πιο άμεσα αποτελεσματική η θεραπεία.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα χρόνιου πόνου αποτελούν οι παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος όπως αυχεναλγίες, οσφυαλγίες, οστεοαρθρίτιδες κ.α., παθήσεις του νευρικού συστήματος όπως ημικρανίες, κεφαλαλγίες, ίλιγγοι, νευραλγίες κ.α.

Αναντίρρητα στην κατηγορία του χρόνιου πόνου εντάσσουμε και τις ψυχοσωματικές διαταραχές, που μαστίζουν πλέον στην εποχή μας και δυστυχώς όσοι πάσχουν δεν βρίσκουν εύκολα θεραπεία. Η δράση του βελονισμού όμως αποτελεί ένα εξαιρετικό μέσο θεραπείας στα χέρια μας, καθώς έχει ως στόχο να μειώσει και γιατί όχι να εξαλείψει τα συμπτώματα πόνου που αναφέρονται από τον ασθενή, προκειμένου το άτομο να γίνει και πάλι λειτουργικό και ικανό να ανταποκριθεί στις καθημερινές του δραστηριότητες. Αξίζει να αναφερθεί, ότι ο βελονισμός δρα ρυθμιστικά σε αγχώδεις διαταραχές, στην κατάθλιψη και σίγουρα μπορεί να τονώσει την ψυχολογία των ασθενών που ταλαιπωρούνται από χρόνιο πόνο. Επιπλέον, συστήνουμε την θεραπεία με βελονισμό, σε λειτουργικές χρόνιες παθήσεις, όπως θεωρείται η αλλεργική ρινίτιδα, η σπαστική κολίτιδα αλλά και δερματικές παθήσεις π.χ. κνησμός.

Τέλος ένα ακόμη μεγάλο κεφάλαιο που πρέπει να αναφερθεί και που είχα την τιμή να αναλύσω στο φετινό 21ο Παγκόσμιο Ιατρικό Συνέδριο, για καρκίνο του μαστού και την υγεία του μαστού είναι η δράση του βελονισμού. Να σημειωθεί πως ο βιοϊατρικός βελονισμός δεν αντικαθιστά καμία μέθοδο καταστολής της συγκεκριμένης ασθένειας, ωστόσο αναγνωρίζεται ως μια αποτελεσματική μέθοδος στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του πόνου και των πιθανών παρενεργειών που δύναται να παρουσιαστούν στον εκάστοτε ασθενή.
Η βελονιστική θεραπεία πραγματοποιείται παράλληλα με το θεραπευτικό πρόγραμμα που ακολουθεί η ασθενής από τον επιβλέπον ιατρό βλ. φαρμακευτική αγωγή, χημειοθεραπείες κ.τ.λ.
Συνοψίζοντας, η θεραπεία του βελονισμού αποτελεί μια εξαιρετικά ασφαλή μέθοδο που όσοι ταλαιπωρούνται από χρόνιο πόνο, αξίζει να τον δοκιμάσουν και να αποκαταστήσουν την ποιότητα στη ζωή τους, βέβαια πάντα απευθυνόμενοι σε εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας.