Γονιμότητα: 10 Τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να την αυξήσετε!

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Γονιμότητα: 10 Τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να την αυξήσετε!
egguos me antra

Είτε προσπαθείτε να μείνετε έγκυος είτε μετράτε τις μέρες να γεννήσετε, τα τρόφιμα που τρώτε σίγουρα θα συμβάλουν στις πιθανότητες επιτυχίας σας. Εάν εσείς και ο σύντροφός σας είστε περίεργοι για το τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή σας, ακολουθούν 10 τροφές που μπορούν να βελτιώσουν τη γονιμότητα και να ενισχύσουν τη γενική υγεία σας, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Laurel Fertility Care.

Φασόλια και φακές

Όλοι γνωρίζουν ότι τα φασόλια και οι φακές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αλλά έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ωορρηξία. Μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν την πρωτεΐνη τους από φυτικές πηγές, αντί για ζωικά προϊόντα, έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στην παρακολούθηση των μηνιαίων κύκλων τους. Επιπλέον, και τα δύο όσπρια είναι μια εξαιρετική πηγή φολικού οξέος, ένα ζωτικό συστατικό που βοηθά στη σύλληψη και βοηθά στην ανάπτυξη υγιών εμβρύων.

Ηλιόσποροι

Οι άνδρες πρέπει να καταστήσουν την αναπαραγωγική τους υγεία κορυφαία προτεραιότητα και η κατανάλωση ηλιόσπορων είναι ο τέλειος τρόπος για να διατηρηθούν τα σωστά επίπεδα σπέρματος χωρίς να γίνουν τεράστιες διατροφικές αλλαγές. Οι καβουρδισμένοι  ηλιόσποροi, ανάλατοι, είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, ένα βασικό που  θρεπτικό συστατικό που αυξάνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και την κινητικότητα του σπέρματος. Επιπλέον, οι ηλιόσποροι προσφέρουν σημαντικές ποσότητες ψευδάργυρου, φολικού οξέος και σεληνίου, τα οποία είναι ισχυρά θρεπτικά συστατικά γονιμότητας.

Μούρα

Τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά τρόφιμα προσφέρουν ένα εντελώς διαφορετικό σύνολο πλεονεκτημάτων για όσους «αγωνίζονται» με τη στειρότητα και τα μούρα είναι από τα πιο θρεπτικά και νόστιμα τρόφιμα που μπορείτε να φάτε! Τα σμέουρα, τα βατόμουρα και οι φράουλες περιέχουν όλα φυσικά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη φυτοθρεπτικά συστατικά, δύο συστατικά που βελτιώνουν σημαντικά τη γονιμότητα και για τα δύο φύλα. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και φολικό οξύ, τα οποία παρέχουν υγιή εμβρυϊκή ανάπτυξη μετά τη σύλληψη.

Αβοκάντο

Αν και μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, τα αβοκάντο προσφέρουν άφθονες δόσεις βιταμίνης Κ και καλίου. Η βιταμίνη Κ βοηθά το σώμα σας να επεξεργάζεται θρεπτικά συστατικά από άλλα τρόφιμα και συμπληρώματα, ενώ το κάλιο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Κάτι άλλο που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι τα αβοκάντο αποτελούνται από μονοακόρεστα λίπη (υγιή λίπη) που προσφέρουν  διαιτητικές  ίνες και φολικό οξύ, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης.

Κινόα

Η κινόα είναι ένα καταπληκτικό ολικό σιτάρι επειδή δεν έχει υδατάνθρακες και είναι  μια τέλεια πηγή για πρωτεΐνες, ψευδάργυρο και φολικό οξύ. Συνολικά, αυτά τα συστατικά προσφέρουν ένα ισχυρό πρόγραμμα προγεννητικής προστασίας, διατηρώντας παράλληλα την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου μόλις πραγματοποιηθεί η εγκυμοσύνη. Για να μην αναφέρουμε,  η κινόα σας δίνει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που προσφέρουν τα προϊόντα κρέατος χωρίς πιθανώς επιβλαβή πρόσθετα.

Γιαούρτι και τυρί

Όταν προσπαθείτε να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας, τα λιπαρά τρόφιμα είναι στην πραγματικότητα ένα καλό φαγητό. Το ελληνικό γιαούρτι και τα διάφορα είδη τυριών είναι τρόφιμα τα οποία περιέχουν ασβέστιο,  προβιοτικά και  βιταμίνη D, που βελτιώνουν την υγεία της ωορρηξίας και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Επίσης, θα λάβετε άφθονη ποσότητα πρωτεΐνης από κάθε φαγητό, ενισχύοντας τις πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης.

Σολομός

Για να συσσωρευτούν περισσότερα από αυτά τα υγιή λίπη, ο σολομός προσφέρει πολλές πρωτεΐνες και πολύτιμα ωμέγα-3 που βελτιώνουν την ανάπτυξη του εμβρύου καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι άνδρες μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την κατανάλωση σολομού για τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D και σεληνίου, δύο συστατικών που αυξάνουν τα επίπεδα σπέρματος και ενισχύουν τη γενική υγεία του. Λάβετε υπόψη ότι είναι καλύτερο να αγοράσετε άγριο σολομό για να μειώσετε την παρουσία υδραργύρου, ο οποίος μπορεί να είναι επιβλαβής για την εγκυμοσύνη εάν καταναλώνεται υπερβολική ποσότητα. Για να είστε ασφαλείς, περιορίστε την πρόσληψη σολομού σε μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Σπαράγγια

Παρά το ισχυρό άρωμα, το σπαράγγι είναι ένα φαγητό υψηλής ισχύος με απίστευτα οφέλη για όσες προσπαθούν να μείνουν έγκυες. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού βρασμένου σπαραγγιού θα σας παρέχει πάνω από το 60% της ημερήσιας συνιστώμενης τιμής του φολικού οξέος, θα ικανοποιήσετε την καθημερινή σας τιμή βιταμίνης Κ και θα ενισχύσετε την αναπαραγωγική σας υγεία με περισσότερο από το 20% των βιταμινών A, C και B Απολαμβάνουν επίσης σημαντικές ποσότητες ψευδαργύρου και σεληνίου, οπότε οι άνδρες πρέπει να αρχίσουν να τρώνε σπαράγγια όποτε είναι δυνατόν.

Καρύδια

Τα καρύδια είναι καθαρά «εγκεφαλικά» τρόφιμα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι γεμάτα με ωμέγα-3 και ωμέγα-6 που βοηθούν το σώμα σας να διατηρεί υγιείς εγκεφαλικές λειτουργίες και να ρυθμίζει τις ορμόνες. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι άνδρες που τρώνε καρύδια σε τακτική βάση θα βιώσουν βελτιωμένη υγεία του σπέρματος, με αποτέλεσμα καλύτερη κινητικότητα, ποσότητα και μορφολογία.

Κρόκοι αυγών

Οι περισσότεροι άνθρωποι πετάνε τον κρόκο για να μειώσουν τις θερμίδες, αλλά η κατανάλωσή τους μπορεί πραγματικά να τροφοδοτήσει το σώμα σας με βιταμίνη Β και απαραίτητα ωμέγα-3 Το φολικό οξύ είναι στην πραγματικότητα μια βιταμίνη συμπλέγματος Β που βοηθά στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η οποία παρέχει τις απόλυτες συνθήκες για να κρατήσει ένα έμβρυο. Τα ωμέγα-3 θα αυξήσουν επίσης την υγεία των εμβρύων και θα βοηθήσουν στη διατήρηση της ανάπτυξής τους μετά τη σύλληψη.

Photos by pexels