Γιατί μελανιάζω εύκολα; Μάθετε πιθανές αιτίες που συμβαίνει αυτό

Home ΥΓΕΙΑ Γιατί μελανιάζω εύκολα; Μάθετε πιθανές αιτίες που συμβαίνει αυτό
bruise

Οι μώλωπες εμφανίζονται όταν το αίμα παγιδεύεται κάτω από το δέρμα, συνήθως λόγω της επίδρασης που βλάπτει ένα μικρό αιμοφόρο αγγείο. Η πτώση, το χτύπημα ή οτιδήποτε άλλο που προκαλεί ξαφνική υψηλή πίεση στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει μώλωπες. Πολύ έντονα χτυπήματα μπορούν να βλάψουν τα οστά, προκαλώντας βαθιά αιμορραγία και μώλωπες που χρειάζονται αρκετές εβδομάδες για να επουλωθούν. Μικροί μώλωπες συχνά επουλώνονται σε λίγες μέρες, σύμφωνα με το άρθρο Medical News Today.

Ποια είναι τα αίτια;

Οι άνθρωποι τείνουν να εμφανίζουν περισσότερους μώλωπες ενώ μεγαλώνουν, επειδή τα αιμοφόρα αγγεία γίνονται πιο αδύναμα και το δέρμα αραιώνεται.

Μερικά σημάδια ότι ένα άτομο  κάνει πιο εύκολα  μελανιές από ό, τι είναι συνηθισμένο περιλαμβάνουν:

  • πολύ μεγάλους, επώδυνους μώλωπες σε μικρούς τραυματισμούς
  • όταν έχουμε πολλούς  μώλωπες χωρίς να θυμόμαστε την αιτία τους
  • συχνά αναπτύσσονται μώλωπες που χρειάζονται πολλές εβδομάδες για να επουλωθούν
  • αιμορραγία για περισσότερο από 10 λεπτά μετά από τραυματισμό

Κατάχρηση αλκοόλ και ηπατική νόσος

Η κατάχρηση αλκοόλ είναι βασικός παράγοντας κινδύνου για ηπατικές παθήσεις, όπως η κίρρωση. Η κίρρωση και άλλες ηπατικές ασθένειες υπονομεύουν αργά τη λειτουργία του ήπατος. Καθώς η ηπατική νόσος εξελίσσεται, το συκώτι μπορεί να σταματήσει να παράγει τις πρωτεΐνες που βοηθούν στην πήξη του αίματος. Ως αποτέλεσμα, ένα άτομο μπορεί να αντιμετωπίσει υπερβολική αιμορραγία και εύκολους  μώλωπες.  Επίσης μπορεί να εμφανίσετε σημάδια κούρασης, πρησμένα πόδια, σκούρα ούρα και κιτρίνισμα των ματιών ή του δέρματος.

Η ηπατική νόσος είναι θεραπεύσιμη, ειδικά όταν ένας γιατρός κάνει  τη διαγνώση νωρίς. Τα άτομα που πίνουν αλκοόλ  πρέπει να σταματήσουν αμέσως όταν εμφανίσουν συμπτώματα προβλημάτων υγείας του ήπατος. Ένας γιατρός μπορεί να παρέχει συμβουλές για τον σωστό συνδυασμό ιατρικών θεραπειών και τρόπου ζωής.

Αιμορραγικές διαταραχές

Πολλές γενετικές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν αργή πήξη του αίματος ενός ατόμου ή καθόλου. . Η νόσος Von Willebrand, η πιο διαδεδομένη αιμορραγική διαταραχή, επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού.

Η αιμορροφιλία, μια άλλη αιμορραγική διαταραχή, προκαλεί έλλειψη ή ελαττωματικό παράγοντα VIII (αιμοφιλία Α) ή παράγοντα IX (αιμοφιλία Β). Και οι δύο αυτές πρωτεΐνες είναι σημαντικές για την πήξη του αίματος. Οι συνθετικές εκδοχές αυτών των παραγόντων πήξης μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της αιμορροφιλίας και να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρής αιμορραγίας, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών μωλωπισμών.

Όταν μια γενετική αιμορραγική διαταραχή προκαλεί εύκολα μώλωπες, είναι επίσης πιθανό το άτομο να αιμορραγεί υπερβολικά ή ακόμη και να βιώνει  αιμορραγίες απειλητικές για τη ζωή. Τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται ξαφνικά. Αντ ‘αυτού, υπάρχουν από τη γέννηση, έτσι γενετικές διαταραχές αιμορραγίας είναι συχνότερες σε μωρά και μικρά παιδιά.

Έλλειψη βιταμινών

 

Ορισμένες βιταμίνες επιτρέπουν στο σώμα να επουλώνει πληγές  και διευκολύνουν την πήξη του αίματος.  Οι ανεπάρκειες στη βιταμίνη C μπορούν να προκαλέσουν μια ασθένεια που ονομάζεται σκορβούτο. Το σκορβούτο προκαλεί αιμορραγία των ούλων, πληγές που δεν επουλώνονται και εύκολους μώλωπες.

Η βιταμίνη Κ βοηθά το σώμα να σχηματίζει θρόμβους για να σταματήσει η αιμορραγία. Τα νεογνά συχνά έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ, τα οποία δεν επαρκούν για να σταματήσουν την αιμορραγία. Χωρίς ένεση βιταμίνης Κ κατά τη γέννηση, τα μωρά μπορεί να εμφανίσουν  μώλωπες εύκολα ή να αιμορραγούν υπερβολικά. Οι ενήλικες που έχουν  υπερβολική έλλειψη βιταμίνης Κ μπορεί επίσης να παρατηρήσουν μια ξαφνική αύξηση στους μώλωπες.

Είναι σημαντικό ένας γιατρός να διαγνώσει αυτές τις ελλείψεις με εξέταση αίματος, ώστε να μπορεί να συστήσει το κατάλληλο συμπλήρωμα βιταμινών. Εάν τα συμπληρώματα βιταμινών δεν θεραπεύσουν το πρόβλημα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ένα άτομο έχει ένα άλλο πρόβλημα, όπως μια μεταβολική ή γαστρεντερική διαταραχή που καθιστά δύσκολο για τον οργανισμό να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά.

Αγγειίτιδα

Η αγγειίτιδα αναφέρεται σε μια ομάδα καταστάσεων που προκαλούν φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων. Εκτός από την αυξημένη αιμορραγία και τους μώλωπες, ένα άτομο μπορεί να παρουσιάσει δύσπνοια, μούδιασμα στα άκρα και έλκη, εξογκώματα του δέρματος ή μωβ κηλίδες στο δέρμα.

Γεροντική πορφύρα

Η γεροντική πορφύρα επηρεάζει συνήθως τους ηλικιωμένους, συμπεριλαμβανομένου περίπου του 10% των ατόμων άνω των 50 ετών. Προκαλεί βλάβες που μοιάζουν με μωβ-κόκκινο στο δέρμα και είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει τους βραχίονες και τα χέρια.  Σε πολλές περιπτώσεις, οι βλάβες προκαλούν τραυματισμό στο δέρμα. Ωστόσο, διαρκούν πολύ περισσότερο από τους μώλωπες και συνήθως είναι πολύ μεγαλύτεροι. Μερικές φορές, το δέρμα παραμένει καφέ ακόμα και μετά την επούλωση της βλάβης.  Η προστασία του δέρματος από τον ήλιο μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Τα άτομα με γεροντική πορφύρα πρέπει να προσέχουν τον εύκολο μώλωπα και να προσπαθούν να προστατεύσουν το δέρμα από τραυματισμούς. Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά ένας γιατρός μπορεί να είναι σε θέση να προτείνει θεραπείες τρόπου ζωής για να μειώσει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των βλαβών.

Καρκίνος

Καρκίνοι που επηρεάζουν το αίμα και τον μυελό των οστών, όπως η λευχαιμία, μπορεί να προκαλέσουν μώλωπες. Ένα άτομο μπορεί επίσης να παρατηρήσει αιμορραγία των ούλων.

Πολλοί καρκίνοι είναι εξαιρετικά θεραπεύσιμοι, ειδικά με έγκαιρη διάγνωση. Οι άνθρωποι δεν πρέπει ποτέ να επιτρέπουν στον φόβο να καθυστερήσει τη θεραπεία, αλλά πρέπει να δουν αμέσως έναν γιατρό. Η χημειοθεραπεία, η φαρμακευτική αγωγή και η χειρουργική επέμβαση μπορούν να σώσουν ζωές.