Πόσο σημαντικό είναι να αγαπάμε πρώτα τον εαυτό μας και μετά όλους τους άλλους; 10 λόγοι που πρέπει να το κάνουμε όλοι αυτό

Home ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Πόσο σημαντικό είναι να αγαπάμε πρώτα τον εαυτό μας και μετά όλους τους άλλους; 10 λόγοι που πρέπει να το κάνουμε όλοι αυτό
selflove

Το να μάθεις να αγαπάς και να εγκρίνεις τον εαυτό σου είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα. Απαιτεί να αφιερώσετε χρόνο για να βάλετε τον εαυτό σας πρώτο, εστιάζοντας στις επιθυμίες και τις ανάγκες σας έναντι των άλλων. Σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Your Tango. Εδώ είναι 10 λόγοι για τους οποίους η αυτοαγάπη είναι το καλύτερο είδος αγάπης και γιατί είναι σημαντικό να αγαπάτε πρώτα τον εαυτό σας, προτού εστιάσετε στην αγάπη κάποιου άλλου.

1.Το να αγαπάς και να γνωρίζεις τον εαυτό σου καθιστά ευκολότερο να πεις “όχι” όταν πραγματικά χρειαστεί

Όταν αγαπάτε τον εαυτό σας, γίνεται ευκολότερο για εσάς να πείτε όχι σε άτομα και πράγματα που δεν ταιριάζουν με τις αξίες σας. Συνειδητοποιείτε ότι ο χρόνος σας είναι πολύτιμος και ότι ξοδεύεται καλύτερα για να κάνετε τα πράγματα που αγαπάτε. Είστε σταθεροί σε όλες τις αποφάσεις σας χωρίς να φοβάστε πώς θα αντιδράσουν οι άλλοι.

2.Δίνεται χώρο στον εαυτό σας να ηρεμήσετε

Το να αγαπάς τον εαυτό σου σε κάνει πιο ανοιχτό και γνωρίζεις την διαδικασία της ηρεμίας. Συμφωνείτε με το γεγονός ότι στη ζωή θα πληγωθείτε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο πόνος πρέπει να διαρκέσει για πάντα. Αναγνωρίζετε και αποδέχεστε τα κακά συναισθήματά σας και στη συνέχεια τα αφήνετε να φύγουν έτσι ώστε να μπορείτε να προχωρήσετε μπροστά και να απολαύσετε πλήρως τη ζωή στο παρόν.

3.Η αυτο-αγάπη διευκολύνει την επικοινωνία με άλλους.

Η αυτο-αγάπη αφιερώνει το χρόνο για να καταλάβει ποιος είστε και τι θέλετε. Μόλις το καταλάβετε, μπορείτε να κάνετε ειλικρινείς συνομιλίες με οποιονδήποτε. Καταλαβαίνετε ότι το να ξεκαθαρίζετε εκ των προτέρων πώς αισθάνεστε και τι πιστεύετε μπορεί να βελτιώσει μόνο τις σχέσεις σας με άλλους. Έχετε πρότυπα και είστε άνετοι να απαλλαγείτε από όποιον δεν μπορεί να τα καταφέρει.

4.Το να μαθαίνεις να αγαπάς τον εαυτό σου σε εμποδίζει να ζητήσεις έγκριση από άλλους

Όταν αγαπάτε αληθινά τον εαυτό σας, συνειδητοποιείτε ότι η εμπιστοσύνη προέρχεται από μέσα και ότι κανείς δεν μπορεί να σας κάνει να νιώσετε τόσο καλά ή τόσο ευτυχισμένος όσο ο εαυτός σας. Γίνετε λιγότερο πιθανό να αισθάνεστε πιεσμένοι να κάνετε πράγματα μόνο για να αρέσετε. Το να νοιάζεσαι λιγότερο για τις απόψεις των άλλων σου δίνει την ελευθερία να περπατάς το δικό σου μονοπάτι και να είσαι ο γνήσιος εαυτός σου.

5.Γίνεστε πιο άνετοι όταν περνάτε και κακές μέρες

Καταλαβαίνετε ότι κάθε μέρα δεν θα είναι η καλύτερη μέρα, που αισθάνεστε ότι μπορείτε να κατακτήσετε τον κόσμο. Ωστόσο, αντί να κολυμπάτε σε αυτό-οίκτο, αποδέχεστε οποιαδήποτε ψυχική και σωματική κατάσταση βρίσκεστε. Βρίσκετε φως ακόμα και στις κακές μέρες, επειδή γνωρίζετε ότι ακόμη και στις κάτω στιγμές υπάρχει η ευκαιρία να μάθετε και να μεγαλώσετε.

6.Εάν αγαπάτε τον εαυτό σας, τότε ξέρετε ότι μπορείτε να βασιστείτε στον εαυτό σας πρώτα

Όταν βασίζεστε στον εαυτό σας, περιορίζετε τον αριθμό των φορών που πρέπει να εξαρτάστε από άλλα άτομα που μπορούν να σας απογοητεύσουν. Μαθαίνετε να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας και έχετε την  ικανότητά να είστε υπέροχοι ακόμη και όταν κανείς άλλος δεν είναι κοντά σας για να σας βοηθήσει ή να παρακολουθήσετε τη σκληρή δουλειά σας. Γίνεστε η δική σας μαζορέτα, ενθαρρύνοντας τον εαυτό σας να παραμείνετε δραστήριοι και να σπάσετε τα όρια καθώς κυνηγάτε τα όνειρά σας.

7.Το να αγαπάς τον εαυτό σου σου επιτρέπει να κάνεις πιο υγιεινές επιλογές

Όταν βάζετε τον εαυτό σας πρώτο, κάνετε επιλογές που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής σας. Τρώτε καλύτερα και κοιμάστε και ασκείστε περισσότερο επειδή συνειδητοποιείτε ότι η φροντίδα της ψυχικής και σωματικής σας ευεξίας είναι απαραίτητη για την επιτυχία σας. Όταν φαίνεσαι καλύτερα, νιώθεις καλύτερα και όταν νιώθεις καλύτερα, λειτουργείς καλύτερα.

8.Σας δίνει το ‘’ δώρο’’ της συγχώρεσης

Όταν αγαπάτε τον εαυτό σας βλέπετε τη δύναμη να συγχωρείτε τον εαυτό σας και τους άλλους για πράγματα που έχουν ήδη συμβεί και επομένως δεν μπορούν πλέον να ελέγχουν. Είστε σε θέση να αποδεχτείτε την ευθύνη για τις ενέργειές σας, ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνετε την ευθύνη που φέρετε στον εαυτό σας για τη ζημιά που σας προκάλεσαν οι άλλοι. Με αυτόν τον τρόπο, αντιλαμβάνεστε το τι επίδραση έχουν οι άλλοι πάνω σας.

9.Όταν αγαπάτε τον εαυτό σας και γίνεστε λίγο εγωιστές  βοηθά να πάρετε τη ζωή στα χέρια σας

Το να αισθάνεσαι περισσότερο υπεύθυνος για τη ζωή σου έρχεται με τη συνειδητοποίηση της δύναμης της επιλογής. Εσείς επιλέγετε πότε και πώς θέλετε να ζήσετε τη ζωή σας. Αυτό σημαίνει ότι εστιάζετε περισσότερο στα οφέλη και τις συνέπειες της λήψης συγκεκριμένων επιλογών που θα επηρεάσουν το μέλλον σας. Τότε είναι πιο πιθανό να κάνετε μόνο επιλογές που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες σας και θα σας βοηθήσουν να τις τιμήσετε.

10.Το να αγαπάς τον εαυτό σου μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη των καλύτερων συναισθηματικών σχέσεων με άλλους ανθρώπους

Όταν ξοδεύετε χρόνο επεξεργάζοντας τα συναισθήματά σας, σκάβετε βαθιά μέσα σας και φτάνετε στον πυρήνα του ποιοι είστε (αυτογνωσία). Καθώς εργάζεστε για να αγαπήσετε και να αποδεχτείτε τον εαυτό σας και να είστε ειλικρινείς, ενθαρρύνετε τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Αυτό σας επιτρέπει να ανοίξετε και να συνδεθείτε με άλλους σε ένα βαθύτερο επίπεδο, χωρίς φόβο να δείξετε  μέρη του χαρακτήρα σας που δεν δείχνετε συχνά και αντίστοιχα το ίδιο θα συμβεί και στα άλλα άτομα.