Ποιο είναι το φρούτο που θα σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων;

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ποιο είναι το φρούτο που θα σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων;
kerasia kontino
  1. Χαμηλότερη κακή χοληστερόλη (LDL)

Τα κράνμπερι, εάν ληφθούν στις σωστές ποσότητες, διεγείρουν την παραγωγή καλής χοληστερόλης (HDL). Οι πολυφαινολικές ενώσεις ρυθμίζουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και HDL στο αίμα. Αυτό, με τη σειρά του, προστατεύει το σώμα σας από καρδιακή προσβολή, διαβήτη και παχυσαρκία, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Style Craze.

  1. Βελτίωση της υγείας του εντέρου

Οι χρωστικές (προανθοκυανιδίνες) που δίνουν στα κράνμπερι το χαρακτηριστικό τους χρώμα, ευθύνονται για αυτήν τη δραστηριότητα. Αυτές οι ενώσεις δεν αφήνουν τα επιβλαβή μικρόβια να επηρεάσουν το έντερο, σύμφωνα με μια μελέτη. Επίσης, επιδιορθώνουν την εσωτερική κυτταρική επένδυση του εντέρου και θεραπεύουν τα έλκη του στομάχου και την  φθορά.

  1. Προστατέψτε το καρδιαγγειακό σύστημα

Με τη μείωση της LDL και των σχετικών επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα, τα κράνμπερι μπορούν να σας προστατέψουν από τις καρδιακές προσβολές και τις καρδιακές ανακοπές. Οι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που υπάρχουν σε αυτά βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης παρέχοντας χαλάρωση στα αιμοφόρα αγγεία.

  1. Θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (UTI)

Όλο το όνομα και η φήμη που έχουν τα κράνμπερι είναι λόγω της ικανότητάς τους να θεραπεύουν και να αποτρέπουν τις λοιμώξεις του ουροποιητικού. Τα φλαβονοειδή εμποδίζουν τα βακτήρια να προσκολληθούν στην εσωτερική κυτταρική επένδυση του ουροποιητικού συστήματος. Δεδομένου ότι τα βακτήρια δεν μπορούν να αναπτυχθούν χωρίς να προσκολληθούν σε μια επιφάνεια (πρόσφυση) στο σώμα μας, παρασύρονται και αποβάλλονται χωρίς να προσβάλλουν τον οργανισμό.

  1. Προστατέψτε τα νεφρά από μολύνσεις

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, το UTI μπορεί να εξαπλωθεί έως στα νεφρά – το χειρότερο που μπορεί να συμβεί! Ίσως χρειαστεί να πάρετε υψηλές δόσεις αντιβιοτικών για τη θεραπεία της λοίμωξης. Τέτοια βλάβη στα νεφρά σας μπορεί να οδηγήσει σε νοσηλεία. Σε σπάνιες περιπτώσεις, εάν το βακτήριο είναι σκληρό, μπορεί να εμφανιστεί υποτροπή, στοχεύοντας και τα άλλα ζωτικά όργανα. Τα κράνμπερι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην προστασία των νεφρών από φλεγμονή, χάρη στις ανθοκυανιδίνες που υπάρχουν σε αυτά.

  1. Λαμπερό δέρμα

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για να καταναλώνετε τα κράνμπερι θα μπορούσε να είναι αυτό – λαμπερό δέρμα. Με περίπου 98% νερό, 24% βιταμίνη C και υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, το κράνμπερι είναι το φαγητό σας για λαμπερό δέρμα.

  1. Αποτρέψτε τον καρκίνο και ενισχύστε την ανοσία

Μια έρευνα του 2016 ισχυρίζεται ότι η το να συμπεριλάβετε κράνμπερι στη διατροφή σας, σας προστατεύει από 17 διαφορετικούς τύπους καρκίνους. Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες σταματούν τον πολλαπλασιασμό και τη μετάσταση των καρκινικών κυττάρων και αναστέλλουν το σχηματισμό και την ανάπτυξη όγκων. Αυτά τα μούρα ενισχύουν τη δραστηριότητα και τον αριθμό ορισμένων τύπων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος (κύτταρα Β, κύτταρα ΝΚ, κ.λπ.) μαζί με συγκεκριμένα ένζυμα που εμπλέκονται στους αμυντικούς μηχανισμούς.

  1. Μειώστε τις λοιμώξεις κατά την εγκυμοσύνη

Παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο καταπολεμούν τα UTI, τα ενεργά συστατικά του κράνμπερι μειώνουν την πιθανότητα βακτηριακών λοιμώξεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε αντίθεση με τον μύθο, δεν προκαλούν συγγενείς παραμορφώσεις στα έμβρυα ή επιπλοκές μετά τον τοκετό στις γυναίκες, εάν ληφθούν εντός των ορίων.

  1. Αντιμετωπίστε τις στοματικές μολύνσεις

Τα κράνμπερι μπορούν επίσης να βοηθήσουν τα δόντια σας. Η έρευνα ισχυρίζεται ότι οι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις μειώνουν το σχηματισμό βιοφίλμ στα δόντια και τα ούλα, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει μολύνσεις και φθορά των δοντιών.

  1. Μπορεί να θεραπεύσει τις διαταραχές του προστάτη

Λόγω της επίδρασής του στο ουροποιητικό σύστημα και στη θεραπεία των ουρολοιμώξεων, το εκχύλισμα των κράνμπερι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (BPH) και σχετικών διαταραχών. Αν και δεν υπάρχει αρκετή έρευνα που να υποστηρίζει αυτό, λέγεται ότι τα κράνμπερι θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στη θεραπεία των καρκίνων του προστάτη.

Photos by Pexels

 

 

 


Η Health Editor Προτείνει: