veggies

Φίλη η χλωροφύλλη;

Μαρία-Σοφία Θ. Πελαγίδου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc
Master Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
www.sofidiet.gr

 

Την χλωροφύλλη τη βρίσκουμε στα οργανίδια των κυττάρων των φυτών, δηλαδή τους χλωροπλάστες και αυτό που κάνει είναι να δεσμεύει και να απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία. Η χλωροφύλλη θα λέγαμε πως είναι το «αίμα» των φυτών.

Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, αφού ρυθμίζει τις ορμόνες και καθαρίζει τις τοξίνες από τον οργανισμό μας.
Τα περισσότερα πράσινα λαχανικά περιέχουν χλωροφύλλη, μερικά όμως από τα πιο πλούσια σε αυτή είναι τα εξής:
✤ Σπανάκι
✤ Χλωρέλα
✤ Σπιρουλίνα
✤ Μαϊντανός
✤ Μπρόκολο
✤ Πράσινο λάχανο
✤ Σπαράγγια
✤ Φασολάκια και μπιζέλια
✤ Πράσινο τσάι μάτσα
✤ Λαχανίδα

Μελέτες έχουν δείξει ότι η χλωροφύλλη επαναφέρει την ομοιόσταση του οργανισμού, δηλαδή την ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί σταθερές κάποιες λειτουργίες εσωτερικά του και να προσαρμόζεται στο περιβάλλον στο οποίο ζει, όπως για παράδειγμα να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος.
Επίσης τροφές με περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη είναι δυνατόν να βελτιώσουν την αναιμία, να καταπολεμήσουν βακτήρια και ιούς, ενώ δύναται να βοηθήσουν στην επούλωση των πληγών. Επιπλέον, να σημειωθεί ότι η χλωροφύλλη μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση στο ήπαρ, να ρυθμίσει το ζάχαρο στο αίμα και βοηθά στην καλή υγεία των δοντιών και των ούλων.
Επιπροσθέτως, ο χυμός χλωροφύλλης λειτουργεί αναπλαστικά στους ιστούς, αποτοξινώνει και λειτουργεί διουρητικά. Επιπλέον βελτιώνει την φλεγμονή στις αμυγδαλές, και βοηθάει στα εκζέματα και στη ψωρίαση, καθώς και στην ανάπλαση των ιστών.

Ωστόσο έχουν αναφερθεί ορισμένες πιθανές παρενέργειες, που μπορεί να έχει η χλωροφύλλη όπως:
✤ Πεπτικά προβλήματα
✤ Διάρροια
Χρειάζονται επίσης επιπλέον έρευνες για να μπορούμε να πούμε ότι θα ήταν ασφαλής η λήψη χλωροφύλλης από έγκυες ή θηλάζουσες.