psaria

Φάτε μάτια… ψάρια!

Αναρίθμητες οι παροιμίες και τα λογοπαίγνια στη γλώσσα μας. Όχι τυχαία βέβαια! Η χώρα μας είναι από τις πλουσιότερες σε ψάρια και θαλασσινά. Ψάρια πεντανόστιμα που μας δίνουν αμέτρητες συνταγές για φαγητά και μεζεδάκια που απολαμβάνουμε όλο το χρόνο. Είναι απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή αφού αποτελούν την κύρια πηγή των Ω3 λιπαρών που μας προσφέρουν πολλές και ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία μας. Η Μεσογειακή Διατροφή απαιτεί 2-3 φορές την εβδομάδα να τα καταναλώνουμε.
Εδώ θα μάθετε τα πάντα τα ψάρια από την Ντίνα Νικολάου… πως να τα διαλέγετε, πότε είναι η εποχή τους, πως θα τα καθαρίσετε, πως θα τα μαγειρέψετε αλλά και έναν εύκολο τρόπο για να τα φιλετάρετε.

Κατηγορίες
Τρεις είναι οι βασικές κατηγορίες των ψαριών που τα κατατάσσουν ανάλογα με την ποιότητά τους.
Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι συναγρίδες, οι τσιπούρες, τα λιθρίνια, οι σαργοί, οι σφυρίδες, τα μαγιάτικα, ο ξιφίας κ.λπ.
Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν ο μπακαλιάρος, τα μελανούρια, το λαβράκι, ο ροφός, το μυλοκόπι κ.λπ.
Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν οι κολιοί, οι παλαμίδες, οι γόπες, η πεσκανδρίτσα, οι μαρίδες, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, τα σαυρίδια, ο τόνος, η πέρκα, οι σκορπίνες κ.λπ.

Πως τα διαλέγουμε
Δεν χρειάζεται να είμαστε ψαράδες για να μπορούμε να ξεχωρίσουμε το φρέσκο ψάρι. Αν προσέξουμε 3-4 βασικά στοιχεία μπορούμε να διαλέξουμε τα καλύτερα.
Καταρχάς, θα «τα κοιτάξουμε στα μάτια». Θα πρέπει να είναι καθαρά και γυαλιστερά. Να μη θολώνουν!
Θα ελέγξουμε τα βράγχια. Θα πρέπει να έχουν ένα ζωηρό, κόκκινο χρώμα.
Θα του ζουλήξουμε ελαφρά την κοιλιά. Θα πρέπει να επανέρχεται αμέσως.
Αν διαλέγουμε μικρά ψαράκια, γαύρο, μαρίδα κ.λπ. θα πιάσουμε ένα ψαράκι από την ουρά και θα το βάλουμε να σταθεί «όρθιο». Δεν θα πρέπει να λυγίζει και θα νοιώθουμε το κρέας του σφιχτό.
Τέλος, εμπιστευτείτε τη μύτη σας… Είναι ο καλύτερος κριτής. Τα φρέσκα ψάρια μοσχοβολάνε θάλασσα…

Πως τα καθαρίζουμε
Κρατάμε το ψάρι από την ουρά και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού, ξύνουμε τα λέπια, με αντίθετη φορά, δηλαδή από την ουρά προς το κεφάλι.
Κάνουμε μια τομή στην κοιλιά και αφαιρούμε τα εντόσθια. Πλένουμε με άφθονο νερό και εσωτερικά και εξωτερικά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

https://dinanikolaou.gr/fate-matia-psaria/