Ερυθρότητα στο πρόσωπο: Τι την προκαλεί και πώς να την αντιμετωπίσετε!

Home ΥΓΕΙΑ Ερυθρότητα στο πρόσωπο: Τι την προκαλεί και πώς να την αντιμετωπίσετε!
women cartoon

Πολλά πράγματα μπορούν να κάνουν το πρόσωπο μας κόκκινο, όπως το  ηλιακό έγκαυμα, ακμή και εξάψεις. Εδώ είναι οι 10 λιγότερο προφανείς λόγοι που έχετε το πρόσωπο σας κόκκινο, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας American Society of Dermatology.

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα:

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι μια κοινή πάθηση του δέρματος που προκαλεί κόκκινα εξανθήματα, το οποία εμφανίζονται πιο συχνά στο πρόσωπο. Το εξάνθημα αυτό μπορεί να προκαλέσει λιπαρότητα στο δέρμα. Το δέρμα μπορεί επίσης να φαίνεται ξηρό και φολιδωτό.

Πώς  αντιμετωπίζετε: Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα συνήθως απαιτεί θεραπεία για να καθαριστεί. Ένας δερματολόγος μπορεί να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα θεραπείας προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση σαμπουάν πιτυρίδας και φαρμάκου που εφαρμόζετε στο δέρμα σας για μικρό χρονικό διάστημα.

Ροδόχρους ακμή:

Αυτή η κατάσταση του δέρματος ξεκινά συχνά με την τάση εξάψεως ή να κοκκινίζετε εύκολα. Εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί , πολλοί  θα παρατηρήσετε ότι η ερυθρότητα στο πρόσωπό σας θα διαρκέσει  περισσότερο ή δεν  θα φύγει ποτέ.

Πώς   αντιμετωπίζετε: Ενώ η ροδόχρους ακμή δεν μπορεί να θεραπευτεί, η θεραπεία μπορεί να μειώσει την ερυθρότητα. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ροδόχρου ακμής. Ένας δερματολόγος μπορεί να σας πει εάν έχετε ροδόχρου ακμή. και να σας συστήσει ένα σχέδιο θεραπείας προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας.

Ερεθισμός του δέρματος ή αλλεργική αντίδραση

Μια κατάσταση που ονομάζεται δερματίτιδα επαφής αναπτύσσεται όταν κάτι που αγγίζει το δέρμα σας είτε:

Το πρόσωπο είναι ένα κοινό μέρος για να έρθετε σε επαφή με δερματίτιδα. Ένα σαπούνι ή βαφή μαλλιών μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας, προκαλώντας μια κατάσταση γνωστή ως ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής.

Εάν είστε αλλεργικοί σε αυτό που αγγίζει το πρόσωπό σας, μπορείτε να αναπτύξετε αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής. Κοινές αιτίες αλλεργικής δερματίτιδας επαφής περιλαμβάνουν δηλητηριώδη κισσό, αρώματα και λατέξ.

Πώς αντιμετωπίζετε: Αυτό το εξάνθημα τείνει να καθαρίσει από μόνο του όταν σταματήσετε να εκθέτετε το δέρμα σας σε ό, τι προκαλεί την αντίδραση.

Αντίδραση σε φάρμακο

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ηλιακά εγκαύματα όταν περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της ημέρας Η χρήση ενός φαρμάκου, όπως μια κρέμα υδροκορτιζόνης (ένα στεροειδές), για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το συνιστώμενο, μπορεί επίσης να προκαλέσει δερματική αντίδραση.

Πώς αντιμετωπίζετε:  Ελέγξτε τις πληροφορίες που συνοδεύουν το φάρμακο για να δείτε εάν πρέπει να μείνετε μακριά από τον ήλιο. Αυτό μπορεί να είναι το μόνο που πρέπει να κάνετε για να μειώσετε την ερυθρότητα.

Εάν η ερυθρότητα προκαλείται από τη χρήση ενός φαρμάκου, όπως η κρέμα υδροκορτιζόνης, για πολύ καιρό, μπορεί να είστε σε θέση να απαλλαγείτε από το εξάνθημα μόνοι σας.

Ατοπική δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα, που συχνά ονομάζεται έκζεμα, μπορεί να προκαλέσει εξάνθημα που εμφανίζεται ξαφνικά. Τα βρέφη συχνά αναπτύσσουν αυτό το κνησμώδες εξάνθημα στα μάγουλά τους. Ανεξάρτητα από το πού εμφανίζεται το εξάνθημα, το δέρμα με το εξάνθημα τείνει να το αισθάνεστε εξαιρετικά ξηρό, φολιδωτό και με φαγούρα.

Πώς αντιμετωπίζετε: Ενώ η ατοπική δερματίτιδα δεν μπορεί να θεραπευτεί, η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει να καθαρίσει το δέρμα. Ένας δερματολόγος μπορεί να αναπτύξει ένα πρόγραμμα θεραπείας προσαρμοσμένο στις ανάγκες ενός παιδιού (ή ενήλικα).

Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια κατάσταση που αναγκάζει το σώμα να δημιουργήσει νέα δερματικά κύτταρα με πιο γρήγορο ρυθμό από το φυσιολογικό. Καθώς αυτά τα κύτταρα συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος, μπορεί να δείτε φολιδωτά ξεσπάσματα.

Πώς αντιμετωπίζετε: Ενώ η ψωρίαση δεν μπορεί να θεραπευτεί, ένας δερματολόγος μπορεί να αναπτύξει ένα σχέδιο θεραπείας που μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε καθαρότερο δέρμα.

Φλέβες αράχνης (ευρυαγγείες)

Εάν δεν προστατεύετε το δέρμα σας από τον ήλιο, οι βλαβερές ακτίνες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο δέρμα σας. Με τα χρόνια, αυτή η ζημιά συσσωρεύεται. Χρόνια αργότερα, μερικοί άνθρωποι που έχουν υποστεί ζημιά από τον ήλιο βλέπουν φλέβες αράχνης στο πρόσωπό τους (ευρυαγγείες).

Πώς αντιμετωπίζετε: Ένας δερματολόγος μπορεί να είναι σε θέση να σας απαλλάξει από τις φλέβες της αράχνης με θεραπεία με λέιζερ.

Έρπης

Ο έρπητας ζωστήρας προκαλεί ένα επώδυνο, εξάνθημα, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο δέρμα σας, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου σας.

Πώς αντιμετωπίζετε: Εάν εμφανίσετε ένα οδυνηρό εξάνθημα στο πρόσωπό σας, η θεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική. Χωρίς θεραπεία, ένα εξάνθημα με έρπητα ζωστήρα μπορεί να βλάψει μόνιμα την όρασή σας.

Η λήψη ενός αντι-ιικού φαρμάκου μπορεί να σώσει την όρασή σας και να αποτρέψει μακροχρόνιο πόνο στα νεύρα. Χωρίς θεραπεία, ο νευρικός πόνος μπορεί να διαρκέσει μήνες ή χρόνια. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το πού εμφανίζεται το εξάνθημα στο δέρμα σας. Άμεση επίσκεψη στον δερματολόγο ή τον γενικό γιατρό για την αντιμετώπιση του έρπητα!

Photos by Freepik