Επαναλαμβανόμενη κυστίτιδα: Νικήστε τη… φυσικά!

Home ΥΓΕΙΑ Επαναλαμβανόμενη κυστίτιδα: Νικήστε τη… φυσικά!
kustidida

Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την αγωνία στο βλέμμα μίας γυναίκας που ταλαιπωρείται από επαναλαμβανόμενες κυστίτιδες και το ερώτημα «τι έχω γιατρέ;».

Η κυστίτιδα είναι μία ανεπίπλεκτη λοίμωξη του ουροποιητικού. Είναι δηλαδή μια σχετικά απλή ουρολοίμωξη. Σε αυτήν τη μορφή της είναι ιδιαίτερα συχνή
στις γυναίκες. Οι άνδρες, εξ ορισμού, κάνουν επιπλεγμένες, δηλαδή πιο «περίπλοκες», ουρολοιμώξεις.

Τα βακτήρια είναι η πιο κοινή αιτία της ουρολοίμωξης σε όλες τις ηλικίες. Καθημερινά πολλοί τέτοιοι μικροοργανισμοί εισέρχονται από την ουρήθρα στο ουροποιητικό σύστημα, αλλά εμποδίζονται από τη φυσιολογική χλωρίδα της ουρήθρας και απομακρύνονται γρήγορα με την ούρηση, πριν εγκατασταθούν και προκαλέσουν συμπτώματα. Όταν αυτό δεν γίνει αποτελεσματικά, μπορεί να εμφανιστεί λοίμωξη.

Συμπτώματα

Η κυστίτιδα εκδηλώνεται με συμπτώματα που ποικίλουν σε ένταση και διάρκεια, από απλό υπερηβικό βάρος που περνά μόνο του σε λίγες μέρες έως τσούξιμο,
κάψιμο κατά την ούρηση, αίσθηση ότι δεν αδειάζει η ουροδόχος κύστη, συχνουρία, απώλειες μικρών ποσοτήτων ούρων στο εσώρουχο και παρουσία αίματος στα ούρα. Σοβαρότερα συμπτώματα μπορεί να είναι η αιματουρία, ο υψηλός πυρετός με ρίγος και ο σταθερός πόνος στο πάσχον όργανο.

Αιτία

Το 85% των κυστίτιδων παγκοσμίως οφείλεται στο μικρόβιο Escherichia Coli (Ε.Coli). Το μικρόβιο αυτό, που φυσιολογικά βρίσκεται στην περιγεννητική χώρα, βρίσκει ευκαιρία και εισερχόμενο στην ουροδόχο κύστη προσκολλάται στο τοίχωμά της και προκαλεί όλα αυτά που περιγράψαμε.

Μάλιστα, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι στις γυναίκες, λόγω της ανατομίας τους και της μικρής ουρήθρας τους, το μικρόβιο μπορεί πολύ πιο εύκολα να εισέλθει στην ουροδόχο κύστη σε σχέση με τους άνδρες.

Η διάγνωση της κυστίτιδας είναι πολύ σημαντική, καθώς τα συμπτώματά της μπορεί να τα μιμηθούν και άλλες σοβαρότερες παθήσεις του ουροποιητικού, όπως ο καρκίνος της κύστεως, η λιθίαση της κύστεως ή του κάτω τριτημορίου του ουρητήρα κ.ά.

Συνήθως ένα μεμονωμένο επεισόδιο δεν προκαλεί ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης. Η επιμονή και η επαναληψιμότητα των επεισοδίων, όμως, χρειάζεται μία προσεκτική ουρολογική προσέγγιση, τόσο σε επίπεδο λειτουργικό όσο και σε ανατομικό, αλλά και μία αξιολόγηση της συνολικής υγείας της ασθενούς!

Η συχνή χρήση των αντιβιοτικών, ειδικά όταν υπάρχει υποκείμενο αίτιο της επιμονής ενός μικροβίου, δεν συνίσταται. Μάλιστα, η αλόγιστη χρήση αυξάνει σημαντικά την ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά, γι’ αυτό η αντιβιοτική θεραπεία πρέπει να περιορίζεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και φυσικά
με πολύ μεγάλη προσοχή.

Συχνά φθάνουν στο ιατρείο γυναίκες ταλαιπωρημένες και απογοητευμένες που τους έχουν χορηγηθεί τεράστιες ποσότητες αντιβίωσης, χωρίς να καταφέρουν
να βρουν λύση στο πρόβλημά τους.Σπάζοντας τον φαύλο κύκλο.

Μία συχνή κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλές από τιςασθενείς με υποτροπιάζουσες κυστίτιδες είναι:

Κυστική ενόχληση->αντιβίωση->κολπική μυκητίαση (από την αντιβίωση)-> κυστική ενόχληση κ.ο.κ.
Η απάντηση έρχεται από το ταπεινό μύρτιλλο ή αλλιώς Cranberr y.

Μελέτες μεγάλων σειρών ασθενών απέδειξαν ότι σκευάσματα  που περιέχουν προανθοκυανιδίνες (PAC) από μύρτιλλα βοηθούν στην αποφυγή της επαναληψιμότητας των επεισοδίων κυστίτιδας, οδηγούν σε σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών, μειώνουν τη συχνότητα και την ένταση των
συμπτωμάτων και οδηγούν σε αρνητικοποίηση της καλλιέργειας ούρων ΧΩΡΙΣ τη χρήση αντιβιοτικών.

Μέτρα όπως η πρόσληψη περισσότερων υγρών, η χρήση βαμβακερών εσωρούχων κ.λπ. μπορούν επίσης να βοηθήσουν στημείωση των υποτροπών.

Οι προανθοκυανιδίνες εμποδίζουν τα ινίδια του E.Coli να προσκολληθούν στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστεως και έτσι αυτά αποβάλλονται με τα ούρα. Με τη βοήθεια των υγρών το μικροβιακό φορτίο αραιώνεται και αποβάλλεται μέσω των ούρων έξω από το σώμα και η εγκατάσταση της λοίμωξης εμποδίζεται με φυσικό τρόπο.

Για να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα από τη λήψη του cranberry, πρέπει να προηγηθεί σωστή ουρολογική μελέτη, ώστε να αποκλεισθούν άλλα αίτια που μιμούνται τα κυστικά ενοχλήματα (λίθοι, νεοπλάσματα, εγκυμοσύνη κ.λπ.), και ακολούθως να επιλεγεί το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα που θα λύσει το πρόβλημα της ασθενούς.